Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Cukorszirup vagy eredeti méz?

Sallak Kinga, 2008. május 13. - kedd 18:00
Címkék: élelmiszer, egészség, vásárlás, árkörkép, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A mézet íze, jótékony hatása miatt szinte mindenki szereti. Hazánkban különösen sok fajtáját állítják elő, így szinte minden recepthez más-más félét használhatunk. Megnéztük, milyen áron vásárolhatunk megbízható minőségű mézeket.


Forrás: MTI

„Méz az, amit méhek állítanak elő, vízen kívül semmit nem adnak hozzá, és semmit nem is vesznek ki belőle”- írja egy szakmai oldal fórumozója. Két fő alkotója a fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (szőlőcukor). Ez a két egyszerű cukor gyorsan, közvetlenül használódik fel szervezetünkben, nem raktározódik, egészséges és nem is hizlal. Nem mindegy azonban, milyen mézet veszünk, tisztaságukról nem is beszélve. Sütéshez például alkalmasabb a napraforgómézet tartalmazó vegyes virágméz, a hárs, gesztenye vagy édesharmat mézekkel ellentétben.

A krémméz fajták, kenyérre kenve nem csöpögnek le, emellett teánk ízesítésére is használhatók. Az akácméz íze kevésbé markáns, sokáig folyékony marad. Megfázás, torokfájás enyhítésére a hárs és gesztenyeméz a legalkalmasabb, az ínyencek azonban kedvükre válogathatnak a széles palettán, létezik ugyanis zsálya, menta, pohánka, aranyvessző, édeskömény, levendula, somkóró, sőt fagyalméz is.


Ikrás méz, mézteszt

Vásárláskor figyeljünk a méz sűrűségére és tisztaságára. Ha megfordítjuk a mézes üveget, rögtön kiderül, jól zár-e a kupak. A felfelé szálló levegőbuborékot figyelve pedig pontosabb képet nyerhetünk a méz állagáról. Ha a légzárvány túl gyorsan emelkedik, a méz sok vizet tartalmaz, híg. A mozgást befolyásolhatja a méz hőmérséklete is. Ha túl meleg, gyorsabban halad felfelé a buborék, mint hidegen.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Csak híg ne legyen...


Tévhit, hogy a kikristályosodott vagy ikrásodott méz nem fogyasztható. A kristályképződés során a méz kémiai tulajdonságai nem változnak meg, állapota csak „fizikailag” módosul. Ez a tulajdonság a méz valódiságát is bizonyítja, a hamisított zavarossá válik, de sohasem ikrásodik meg. Ha már ikrás, üveggel együtt negyvenöt fokos vízbe állítva visszanyeri folyékonyságát.


Magyarországon kapható fajtamézek

Fajtaméznek akkor nevezünk egy mézet, ha a nektár, amelyből készül, nagyobb részben egy adott fajtájú növényről származik. Egyes fajtákat, például a hársmézet úgy állítják elő, hogy a méhészek a méhcsaládot sok virágzó hársfa közé telepítik. Fontos, hogy a lép gyűjtés előtt üres legyen, így a méhész megfelelő tisztaságú mézet tud kipörgetni. Ha a méhek gyűjtési területén nem azonos fajtájú növények virágoznak, úgy a begyűjtött nektárból vegyes virágméz készül. Fajtamézeket a méz virágpor tartalmának vizsgálatával szoktak minősíteni.

Forrás: MTI

Legolcsóbb a virágméz

A vegyes virágméz színe általában sötét, barnás árnyalatú, gyorsan kristályosodik. Ára kedvezőbb a többi fajtáénál, teaízesítéshez, sütés-főzéshez, közvetlen étkezésre egyaránt fogyasztható. Termelőtől kilója 1100 forintért kapható. Az akácméz, világos színű, nehezen kristályosodó, hungarikumnak számító termék. Jótékony hatása az emésztési zavarok oldásában is megmutatkozik. Piacon 1200 forint egy kilónyi. A hársméz, enyhén kesernyés ízű, sárgás színű méz. Megfázásos betegségek kezelése mellett, enyhíti az idegességet, nyugtalanságot, megszünteti az álmatlanságot. Fertőtlenítő hatása is ismert. Kesernyés íze miatt főzéshez, sütéshez nem ajánlott használni. Kilója ezerötszáz forint.

Néhány bolti ár forintban:

Forgalmazott Mézek
GYÁRTÓ
CBA
PLUS
COOP
REÁL PONT
TESCO
Tubusos virágméz
100 g
Klenancz Kft.
199
Diabetikus méz 250 g  
419
Virágméz 150 g  
169
Maci virágméz 250 g Natur-Sz Kft
199
Maci vegyes virágméz 250 g Hungaronektár Plusz Kft
352
Maciméz virágméz
250 g
 
239
Vegyes virágméz
250 g
Aranynektár Kft.
344
Korsós virágméz 300 g Klenancz Kft.
614

Coop vegyes virágméz 500 g

Coop
479
Amiel virágméz 500 g  
399
Tesco vegyes virágméz 500 g Tesco
399
Bertalan vegyes virágméz 500 g  
549
Aranynektár vegyes virágméz 500 g Aranynektár Kft
585
CBA vegyes virágméz 500 g CBA
495
Virágméz 900 g Klenancz Kft.
879
Virágméz 1000 g  
849
Maci akácméz 230 g  
559
Maci akácméz 250 g Aranynektár Kft.
479
Coop akácméz 250 g Coop
389
Korsós akácméz 300 g Klenancz Kft.
614
Tubusos akácméz
100 g
Klenancz Kft.
206
Akácméz 500 g Klenancz Kft.
669
CBA Akácméz 500 g CBA
629
CBA Akácméz 900 g CBA
1149
Propoliszos méz 250 g  
659
Lépes méz 500 g  
1299


A napraforgóméz aranysárga színű, kesernyés-savanykás ízű méz. Legtöbbször a vegyes virágméz alkotórészeként használják, jó színező képessége miatt a mézeskalács készítők kedvelik. Savtúltengésben szenvedőknek savassága miatt, nem ajánlott. Ez a fajta rontja legkönnyebben a fogakat. A piacon kilónkénti ára ezer forint. A repceméz, amelynek kilója átlagosan szintén egy ezres, önmagában nem jó ízű, más mézekkel szokták keverni. A sütőiparban használják fel. A selyemfűméz (vaddohányméz, selyemkóróméz), hungarikumnak számító, erős illatú, vanília zamatú méz. Kilóját 1200 forintért kaphatjuk meg. A felsoroltakon kívül létezik narancsméz, yucatanméz, eukapliptuszméz, kakukkfűméz is. Utóbbit a spanyol természetgyógyászok főleg gyermekeknél, féreghajtásra alkalmazzák.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Termelőktől bármilyen méz beszerezhető 


Ha kedvünk támad kipróbálni bármelyik, nem közismertnek számító mézet, például a gesztenyemézet vagy zsályamézet, de azt sem a piacon, sem a boltban nem találjuk, érdemes az interneten körülnézni. A felsorolt mézek bármelyike megrendelhető, egyes termelők honlapjain keresztül.

Következő oldalon olvashatunk a méz tisztaságáról!

1.  Cukorszirup vagy eredeti méz?
2.  Méz körüli botrányok

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

sara, 2019. október 15.

Üdv mindenkinek!
Sara vagyok, jelenleg Tata-ban él. Magyarországon özvegy vagyok, két gy...

Évi egy fogkefe

Helena Robert, 2019. október 15.

A nevem Helena Robert, néhány hónappal ezelőtt nagy szükségem volt hitelre, de csalás és ves...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Norbert , 2019. október 15.

Helló, Norbert vagyok, pénzügyi válságban van? mivel hazámban jelenleg pénzügyi válság va...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés