Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Felnőttképzés, erre ráfizettem!

dr. Kardos Gyöngyi, 2008. május 08. - csütörtök 17:05
Címkék: vásárlás, átverés, reklamáció, szerződés, kiadvány, díj, hirdetés, reklám, szolgáltató, jog, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ahogy minden szolgáltatásból, a képzésiekből is túlkínálat van. A szolgáltatók pedig sok esetben többet ígérnek annál, amit később nyújtanak, hogy saját képzéseiket minél „kelendőbbé” tegyék.


Forrás: MTI
Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

„Kötöttem egy felnőttképzési szerződést egy nyelviskolával 2008. március 5-én. A szerződésben foglaltak szerint nyolc, illetve harminc napon belül felbontható a szerződés. A tanfolyam első időpont egyeztető napja március 27-én volt, a kezdés április 11-én. A fele sem igaz annak, amit a tanításról mondtak, ezért szeretném felmondani az egészet. Az iskola a belépéskor fizettetett tizenötezer forintot, a tankönyvcsomagért további huszonötezret, és még pénzt követel a kilépésért is. Azt gondolom, esélyem sem volt a szerződést határidő előtt felmondani, mert szándékosan alakították így az időpontokat. Mi a teendő, van esély valami megoldásra?”

Napjainkban egyre többet lehet hallani a „lifelong learning”, azaz az élethosszig tartó tanulás szükségességéről. Rohamosan fejlődő világunkban az érvényesül jobban, aki képes lépést tartani a fejlődéssel, folyamatosan képzi magát, több nyelven beszél és lehetőleg mindenhez ért.

A kötelező iskolai képzés után számtalan továbbtanulási lehetőség közül választhatunk. Ahogy minden szolgáltatásból, a képzésiekből is túlkínálat van. Mindenki igyekszik a személyes igényeinek legjobban megfelelő képzési módot választani. A szolgáltatók pedig sok esetben többet ígérnek annál, amit később nyújtanak, hogy saját képzéseiket minél „kelendőbbé” tegyék.

Forrás: MTI
Olvasónk is csalódott az általa kötött felnőttképzési szerződés alapján nyújtott szolgáltatásban, hisz a szolgáltató messze nem teljesíti az általa ígérteket. Sérelmezte, hogy lehetősége sem volt a szerződés felmondására, hisz a felmondási idő már az első oktatás előtt lejárt. Mindenekelőtt arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a felmondás alapvetően nem a hibás teljesítés kiküszöbölésére nyújt jogi lehetőséget, az a szerződés egyoldalú megszüntetésének jogi eszköze.

A felmondás gyakorlásához sok esetben nincs szükség indoklásra sem, tehát – amennyiben arra jogszabály vagy szerződés lehetőséget biztosít - bármely okból lehet felmondással élni.

Hibás teljesítés esetén

Olvasónk panasza a hibás teljesítés problémáját érinti. A Polgári Törvénykönyv értelmében olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatott dolog a teljesítés időpontjában nem felel meg a jogszabályban vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak. Ebből következik, hogy a kötelezett akkor teljesít szerződésszerűen, ha a szolgáltatás alkalmas a szerződésben meghatározott célra. A szolgáltatásnak ezen felül rendelkeznie kell azzal a minőséggel, illetve nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó - különösen reklámban - nyilvános kijelentését.

Ha a szolgáltatás nem felel meg a fentieknek, hibás teljesítésről beszélünk. Hibás teljesítés esetén a jogosultat az alábbi jogok illetik meg:

• elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést (szolgáltatás újbóli teljesítését) követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget,
• ha sem kijavításra, sem kicserélésre (szolgáltatás újbóli teljesítésére) nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének nem tud megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős érdeksérelem nélkül eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

Kicserélés (szolgáltatás újbóli teljesítése) vagy elállás esetén a jogosult nem köteles a dolognak (itt a megvásárolt tankönyvcsomagra gondolok) azt az értékcsökkenését megtéríteni, amely a rendeltetésszerű használat következménye. A jogosult a kijavításig vagy kicserélésig (szolgáltatás újbóli teljesítéséig) az ellenszolgáltatás arányos részét visszatarthatja.

Forrás: MTI

A hibás teljesítés miatti elállást nem lehet díjfizetéshez kötni.


A felnőttképzési szerződés speciális jellegéből adódóan nem beszélhetünk kijavításról, hanem szavatossági jogként az árleszállítás, illetve az elállás, esetleg a szolgáltatás újbóli teljesítése jöhet szóba. A szolgáltatás újbóli teljesítésének ilyen esetben meg kell felelnie a szerződésnek, illetve a „reklámként” elhangzott feltételeknek. Amennyiben ennek nem tud eleget tenni a szolgáltató, akkor javasolom a Tisztelt Olvasónak, hogy próbáljon meg árleszállítást kérni, vagy ha a hibás teljesítés miatt nem kíván részt venni az oktatáson, akkor álljon el a szerződéstől. A hibás teljesítés miatti elállást nem lehet díjfizetéshez kötni. Elállás esetén a feleknek az eredeti állapotot kell helyreállítaniuk. Szavatossági jogainak érvényesítésén kívül a jogosult a hibás teljesítésből eredő kárának megtérítését is követelheti, a kártérítés szabályai szerint.

Ha a kötelezett nem teljesíti a szavatossági igényt, a követelés bíróság előtt érvényesíthető. Felhívom azonban a tisztelt olvasónk figyelmét, hogy a szolgáltatás hibás voltának bizonyítása a hibás teljesítésre jogot alapító felet terheli.

A bírósági út alternatívájaként javasolom a területi gazdasági kamarák mellett működő békéltető testület eljárását. Az eljáró békéltető tanács határozata azonban csak abban az esetben kötelező, ha a panasszal érintett gazdálkodó szervezet alávetési nyilatkozatot tesz.

dr. Kardos Gyöngyi
ügyvéd
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Ági, 2012. november 21. - szerda 16:26

Én is kötöttem egy felnőttképzési szerződést. Ahol egy már meglévő csoporthoz csatlakoztam. Interneten azt hirdettek, hogy 3 hónapos képzés,szombat 9:00-15:00 óráig. (Azt hinné az ember, hogy minden szombaton)A szerződéskötés után elvették az én példányomat is !!!!(Nem volt hajlandó visszaadni, azt mondta 8 napon belül postázzák és dátumot sem írhattam rá) És csak ez után kaptam meg a tájékoztatót. miszerint: nem minden szombaton csak 2 hetente van képzés. mindenféle modulzáró vizsgákkal amiről szó sem esett addig. A szerződés kötés után kB. 1 órával kezdődött az első órám amin kiderült számomra, hogy ez nem az amire én jelentkezni szerettem volna. ráadásul a következő "Alkalom" már modulzáró vizsga, amire esélyem se lenne időre felkészülni. Fel is vettem a kapcsolatot a céggel... Azt írták írjak egy emailt .. írtam is mindenkinek. Válaszul azt kaptam , hogy köteles vagyok kifizetni a teljes összeg 30%-át. Egyedül álló anyuka vagyok, aki Érettségi után szeretne egy szakmát. közbe kiderült, hogy én még mehetnék esti tagozatra. 1 szakma "ingyenes". Mit tehetnék ? Kihez forduljak? mennyi időm van cselekedni ? mennyek el a vizsgára amikor meg se tanítottak semmire.. és időm se lenne felkészülni.. ????

Blala, 2009. november 18. - szerda 22:06

Sziasztok! kedves olvasók! Mi ezt a dolgot többször tapasztaljuk, mint szeretnénk:(( Akár a régi offline:) nyelviskolánk említjük, a maga kb.1000 ft óradíjával, teljes körű garanciával. A 299 forintos óradíjával a szomszédban..... Akár az önkormányzatok és egyéb \" szervek pl. 9000 ft alap angol.... (50 fő, gyenge tananyag....) Mi azért csináljuk a mostani online nyelviskolánkat, mert hisszük azt, hogy az értéket megveszik az emberek! Eladhatnánk gagyi ígéreteket...... A neten megtalálod a telefonszámunkat,,, a címünket és az összes tananyagot. angol nyelv tanulás.shp.hu Ui. voltak olyan tanulóink akik, az internetes oktatás ellenére személyesen meglátogatakk!!!! Jó tanulást mindenkinek, a neten! Noémi és Lajos

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza