Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Sátorszemle

Gönye László, 2008. május 07. - szerda 17:30
Címkék: utazás, vásárlás, árkörkép, tartós
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Gyalogtúrára, hegymászáshoz, gyerekeknek a kertbe vagy néhány napra egy nyári fesztiválra - ezerféle elvárás a sátorvásárlás során. Hatalmas választék, óriási szórás az árakban: néhány ezer forinttól a százezres nagyságrendig. Milyen paraméterek alapján válasszunk? Hipermarketben, interneten vagy sportboltban vásároljunk?


Bármilyen célból is szeretnénk sátrat vásárolni, néhány paramétert mindenképpen ismernünk kell, mielőtt választunk. Bár az internetes áruházak kínálatában is megtalálhatjuk az alapvető információkat (méret, vízállóság, súly), látatlanban nem érdemes vásárolni. Jó, ha megbizonyosodunk a sátor alakjáról, anyagának, varrásának tartósságáról, a tartozékok (különösen a cövekek) szilárdságáról, a sátortok elnyűhetetlenségéről.


A méret is lényeg

Hogy hány személyes a sátor, még nem ad elegendő információt a valós méretről. Mindig győződjünk meg a centiméterben kifejezett adatokról, így észre fogjuk venni, hogy a különböző kétszemélyes sátrak esetében is nagy, akár ötven centis is lehet a szélességek közötti különbség. A számszerűsített méretet általában három számjeggyel tüntetik fel a gyártók: hossz × szélesség × magasság. A szélesség nem csak a terebélyesebb kirándulók számára fontos, de azoknak is, akik nem akarják a szabad ég alatt hagyni a csomagjaikat. Akik tehát hosszabb túrákra készülnek, azoknak érdemes nagyobb vagy előtérrel rendelkező sátrat vásárolniuk.

Forrás: MTI

Nem mindegy, mennyi fér bele


Előfordul, hogy egy sátornál kétszer három szám határozza meg a méretet. Ilyenkor az egyik a belső, hasznos terület nagyságát, a másik az alaprajz méretét jelöli. Hogy még bonyolultabb legyen: a három számmal meghatározott méret mellett mindenképpen nézzük meg a sátor alaprajzát - ezt a legtöbb terméknél feltüntetik a csomagoláson. A szélességet jelölő szám ugyanis a vállnál lévő szélességet jelenti. Azoknál a sátraknál, melyek a múmiahálózsákhoz hasonlóan láb felé szűkülnek, nyilván a szélesség is kisebb lesz.

Az összecsomagolt sátor mérete és súlya sem elhanyagolható szempont, különösen azoknak, akik gyalogtúrára vagy biciklis kirándulásra mennek. Számukra a kevesebb és könnyebb (elsősorban üvegszálas) merevítőből és a lehető legkisebb területű vászonból álló sátrak jöhetnek szóba (az igluk erre kiválóan alkalmasak). Azt is érdemes vizsgálni, mennyire feszül a csomagolásban a sátor: egy kirándulás napi ki- és becsomagolásánál bosszantó lehet, ha a sátrat csak nehezen lehet beleerőltetni a tokjába.

Forrás: MTI

Fesztiválok népszerű sátra a hordozható iglu


A sátor alakjától nagyban függ a belső tér nagysága és a csomagolt súly, illetve a stabilitás is. Legelterjedtebbek az igluk. Ezek cövekelés nélkül is felállíthatók, könnyűek és gyorsan összerakhatók, ezért is ilyen népszerűek. Az A-sátrak egyre ritkábbak, több alkatrészből állnak, ezért csomagolva is nehezebbek, illetve több időt vesz igénybe a felállításuk. Elterjedőben vannak az alagútsátrak is. Ezek kevésbé stabilak ugyan, cövekelés nélkül könnyen összedönti őket a szél, de belsőtér-kihasználtságuk talán a legjobb.


Széllel szemben

Az is fontos kérdés, hogy milyen időjárási körülmények között szeretnénk használni a sátrunkat. Ez a szempont talán csak a nyári fesztiválokon nem számít (legalábbis be lehet rúgni annyira, hogy ne számítson). Az úgynevezett négyévszakos sátrak vevőköre viszonylag szűk, ezek drágábbak is. Több tízcentis hóréteget is elbírnak, masszívabbak, merevítésük több elemből áll, és hőszigetelésük is alkalmassá teszi őket a téli túrákra. Ezek a típusok nem is kaphatóak hipermarketekben, csak sport- és túraboltokban. A háromévszakos sátrak már csak bizonyos magasságig vízhatlanok - a legtöbb csomagoláson ez a centiméterben kifejezett adat is szerepel. Ma már szinte kizárólag kétrétegű sátrak kaphatóak, néhány régi modell és a használtak kivételével − ezeket inkább kerüljük.

Forrás: MTI

Hegyi túrákon az életünk is múlhat a sátor minőségén 


A szellőzés olyan tulajdonság, amin ellenőrizhető a minőség. A hipermarketekben kapható olcsóbb sátrak belsője ritkán készül „lélegző” anyagból. Ezekben egy meleg nyári éjszakán könnyen fullasztóvá válik a levegő. Fontos tehát, hogy a sátor belső rétege ne műanyagból, hanem legalább vászonból legyen, az is előnyös, ha ablakos a szerkezet. Ugyancsak a szellőz(tet)és miatt lehet hasznos a kétbejáratú sátor, bár ezek drágábbak a hagyományos, egybejáratú modelleknél.

A sátrak árkörképét a következő oldalon ovashatja!

1.  Sátorszemle
2.  Terepviszonyok és stabilitás

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

sara, 2019. október 15.

Üdv mindenkinek!
Sara vagyok, jelenleg Tata-ban él. Magyarországon özvegy vagyok, két gy...

Évi egy fogkefe

Helena Robert, 2019. október 15.

A nevem Helena Robert, néhány hónappal ezelőtt nagy szükségem volt hitelre, de csalás és ves...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Norbert , 2019. október 15.

Helló, Norbert vagyok, pénzügyi válságban van? mivel hazámban jelenleg pénzügyi válság va...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés