Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Melyik a jó pálinka?

Kovács Barbara, 2008. május 06. - kedd 17:00
Címkék: víz, élelmiszer, vásárlás, alkohol, ár, körkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bár a hazai pálinka hungarikum, mégsem tudunk róla sokat. A boltokban kapható tömény italok java része nem valódi pálinka. De akkor miről ismerszik a jó magyar pálinka?


Hazai sajátosság a pálinka

2002 óta törvény írja elő, milyen feltételeknek kell megfelelnie a magyar pálinkának. Hungarikum nem készülhet másból, mint Magyarországon termesztett gyümölcsből. A gyártás során semmilyen adalékanyag nem kerülhet az igazi pálinkához, csupán némi víz használata engedélyezett - mondja Kunsági Ágnes a Pálinkamarketing Kht. munkatársa.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A pálinka elnevezést "ki kell érdemelni"


Tehát, a valódi pálinka címkéjén legfeljebb két összetevőt találhatunk: a gyümölcs nevét és a hozzáadott vizet, hiszen még méz sem kerülhet bele. A törvény azt is kimondja, hogy a pálinka szót csak olyan termékre lehet ráírni, amely a szabályozásnak megfelelően készült. Vagyis, ha egy termékre nincs ráírva, hogy pálinka, az valószínűleg más összetevőt is tartalmaz. Az ágyaspálinkát a törvény csak akkor ismeri el igazi pálinkának, ha olyan gyümölcs kerül az üvegbe, amilyenből a szesz készült. Szilvapálinkába tehát csak szilva tehető. A szabályozás szerint az igazi pálinkának legalább 37,5 fokosnak kell lennie. A készítők eltérhetnek ettől, de csak felfelé. Desztillált vizet a szeszfok szabályozásának céljából adagolnak a nedűhöz, a tisztán lefőzött ital ugyanis hetven-nyolcvan fokos. A pálinkafőző mester dönti el, hogy milyen fokos pálinkát készít. A forgalomban lévő pálinkák általában negyven-ötven fokosak.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Csak víz és gyümölcs lehet benne 


A pálinka szó a törvény értelmében a hazain kívül csak négy osztrák tartományban készült italokra használható. A szabályozást az Európai Unió is elfogadta, ilyen védelemben eddig csak a Grappa-t, Korn-t és Ouzo-t részesítették. A többi italt, amely nem felel meg az előírásoknak, csak szeszesital néven szabad kereskedelmi forgalomba hozni.


Nem selejtes gyümölcsből lesz a pálinka

Tévhit, hogy a pálinkát gyengébb, kevésbé ízletes gyümölcsökből készítenék. Bár korábban így volt, ez ma már csak házi főzés esetén fordulhat elő. A boltban kapható igazi pálinkák manapság válogatott, szép gyümölcsökből készülnek, így ízük is intenzívebb, finomabb. Selejtes gyümölcsből azért sem készülhet finom ital, mert az érés során más kémiai folyamatok indulnak el, mint egészséges gyümölcs érésekor. Egy liter pálinkához minden gyümölcsből más-más mennyiség szükséges. Barackból négy-öt kilogramm, eperből viszont ennél jóval több kell egy liter szesz lefőzéséhez.


Hol vásároljunk?

Igazi pálinkát a nagyobb élelmiszerüzletben is vásárolhatunk – tájékoztatott Kunsági Ágnes, hozzátéve, hogy a boltok polcain sok megtévesztő termék is helyet kap. A törvény hat évvel ezelőtti életbelépte előtt bármire ráírhatták, hogy az pálinka. A legtöbb tévedés oka, hogy bár a pálinka szó már nem használható olyan termékeken, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, címkéjük változatlanul hasonló grafikájú. Emiatt célszerű olyan terméket keresni, amelynek címkéjén szerepel a pálinka szó.

Pálinka
Kiszerelés
Ár
Hol
Szent István Korona Muskotályos Törkölypálinka 0,5 liter 1 399 Ft. Cora
Óbester pálinka 0,5 liter 1 599 Ft Cora
Hortobágyi Betyár Pálinka 0,5 liter 2 599 Ft Cora
Kecskemét Barackpálinka 0,5 liter 4 072 Ft Palinka.hu
Gusto Szilvapálinka 0,5 liter 4 536 Ft Palinka.hu
Békési ízes szilvapálinka 0,5 liter 3 350 Ft Italdepo.hu
Bolyhos ágyas szilvapálinka 0,5 liter 3 420 Ft Italdepo.hu
Disznótoros körtepálinka 1 liter 5 300 Ft Italdepo.hu
Érlelt szatmári szilvapálinka 0,5 liter 4 180 Ft Italdepo.hu
Fürtős meggypálinka 0,5 liter 2 550 Ft Italdepo.hu

Tanulmányozzuk át az összetevőket is, így biztosak lehetünk abban, hogy igazi pálinkát veszünk. Az ár is árulkodó. A jobb italok fél litere háromezer forintnál kezdődik, de tíz-tizenkétezer forint is lehet. Vadon termő gyümölcsből készült félliternyi italt nagyjából tízezer forintért kaphatunk. A pálinka ára az adott gyümölcs beszerzési nehézségeitől és a jövedéki adótól függ.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

"Aranyból, gyémántból van minden cseppje!"

A vadon termő gyümölcsökből készült pálinkák azért drágábbak, mert lelőhelyük és mennyiségük korlátozott. A boltban kapható, többi pálinkaszerű ital szesztartalmát csak kis részben nyerik gyümölcsből, nagyobb része inkább adalék. Ezen kívül különböző aromákat és ízesítő anyagokat, például mézet is tartalmazhatnak.

A pálinkafajták sajátosságait tekintjük át a következő oldalon!

1.  Melyik a jó pálinka?
2.  Melyik pálinka mit tud?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 28.

Üzleti kölcsönt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autó kölcsön, diákhitel, konszolidá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kumah james, 2020. május 27.

A törvényes hitelszerzés mindig is hatalmas probléma volt olyan sok ügyfél számára, akinek p...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza