Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Gyorskölcsönök, horror kamatok

Gyarmati Stefi, 2008. április 29. - kedd 17:20
Címkék: hitel, bank, átverés, hirdetés, reklám
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Némelyik pénzintézet igen gyorsan, készpénzben, ráadásul „egyszerűen” ad hitelt. Általában egyik napról a másikra élők igénylik ezt a szolgáltatást. De milyen áron?


A szükség nagy úr! - bizonyíték erre, hogy a fogyasztók az igen magas kamatú kölcsönt kínáló pénzügyi vállalkozásoktól is folyamatosan igényelnek hitelt. A legismertebb Provident mellett több hasonló vállalkozás működik, például a Cofidis, amely szintén magas kamat mellett kínálja gyorskölcsöneit. A gyors, és könnyű pénzhez jutás sokakat elcsábít, hogy aztán reménytelen adósságspirálba döntsön.


Csekély feltétel

A hitelfelvételt tulajdonképpen csak korhoz (18-70 év), állandó lakcímhez, valamint rendszeres, de nem megszabott mértékű jövedelemhez kötik. "Rendszeres jövedelmet kell igazolni, ami lehet akár GYES is (ennél kisebb rendszeres jövedelem nem nagyon van).

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Csábít a gyors pénzhez jutás


A lényeg nem az összeg, sokkal inkább a rendszeresség" - mondja el kérdésünkre egy volt Provident-munkatárs. "Azt sem ellenőrzik, milyen további tartozásai vannak az ügyfélnek, így az is igényelhet ilyen kölcsönt, aki a banktól már nem kapna hitelt. Általában közüzemi számlát is kérnek. A befizetett számlacsekk egyrészt bizonyos garancia a fizetőképességre, illetve fizetési hajlandóságra, másrészt támpont ahhoz, hogy nem fiktív személy kér hitelt.


Kamatok az égben

Magyarországon egyelőre nincs törvényben szabályozott kamatplafon. Az állam ilyen módon nem szól bele a piac alakulásába, feltételezve, hogy mindenki tisztában van saját lehetőségeivel, és el tudja dönteni, hogy adott feltételek mellett érdemes-e igényelnie a szolgáltatást vagy sem. A polgári törvénykönyv szerint uzsoraszerződésnek az minősül, ha az egyik fél a másik helyzetét kihasználva aránytalan előnyhöz jut. A magas kamatú kölcsönszerződéseknél azonban ezek a feltételek nem állnak fenn. A hitelszerződés ugyanis minden szükséges információt és kondíciót tartalmaz, még ha apróbetűvel is. Az ügyfél pedig nehezen bizonyíthatná, hogy a kölcsönt a pénzintézet által kihasznált, szorult helyzete miatt vette fel. A Provident működése tehát teljesen szabályos, amint ezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2003-as vizsgálata is megállapította. (azóta nem volt ilyen vizsgálat).

"Vidám" hírdetések a neten, televíziós reklámokban, teletexten 


"Ne higgyük, hogy a kölcsönigénylők kizárólag egyik napról a másikra élő emberek, többségük persze tényleg ilyen. Van, akinek az számít, hogy tőlünk kaphat a leggyorsabban pénzt, akár már két-három óra alatt is. Aztán vannak az aktív BAR (KHR)-listások, akiknek a minimálbért meghaladó, kifizetetlen banki tartozásuk van. Nekik egyetlen bank sem ad kölcsönt. Olyan is akad, aki tudja, hogy kevés pénzből hirtelen sokat csinálhat. Nem érdekli, hogy mennyit kell visszafizetnie, úgyis keres a dolgon. De ez a legritkább."


Beszív a "hitelörvény"


Hitelfelvételkor a legjellemzőbb összeg a negyven-nyolcvanezer forint, két-háromszázezer forint már ritkának számít. Informátorunk szerint az ügyfelek döntő többségét két dolog érdekli: milyen gyorsan kapják meg a pénzt, és mennyi a heti törlesztés. A felvilágosításnak inkább arra kellene vonatkoznia, hogy ez olyan, "drága" pénz, amit semmiképpen nem érdemes korábbi hitelek törlesztésére fordítani. Ezzel ugyanis olyan hitelcsapdába kerül az ügyfél, amiből nem lehet kimászni. Márpedig nagyon sokan belemásznak.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Előtte, és utána... 


Kereskedelmi bankoktól alacsony összegű, rövid lejáratú fogyasztási hitelt huszonöt-ötven százalék körüli THM mellett lehet igényelni, míg a Provident 26, 39, 52 hetes hiteleinek THM-je 227-437 százalék. Ha például kétszázezer forintot igényelünk 54 hétre, akkor heti 6.640,- forintot kell törlesztenünk, a THM pedig 242,41 százalék. Tehát a futamidő végére a kétszázezer forintból majdnem 360 ezer forint lesz. (Ugyanezen összeg CIB gyorskölcsön esetén, egyéves futamidővel, "B" adósminősítés esetén, 23,99 százalékos kamat mellett, havi 18.943,- forintos törlesztést jelent, ami a futamidő végére kezelési költséggel (8.000,- forint) együtt összesen 235.316,- forint.)

Hogyan lehet behajtani a gyorskölcsönt? - ezt vizsgáljuk a következő oldalon!

1.  Gyorskölcsönök, horror kamatok
2.  Panaszok, vélemények

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Luis Roland, 2019. február 14.

A nevem Luis Roland, kedves feleségem és 3 gyerekem van. egy héttel ezelőtt kétségbeesetten sz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

cedric, 2019. február 14.

Helló barátaid, szükséged van egy gyors kölcsönre a számlák fizetésére vagy egy vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

cedric, 2019. február 14.

Helló barátaid, szükséged van egy gyors kölcsönre a számlák fizetésére vagy egy vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés