Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bébiétel árkörkép

2008. április 15. - kedd 12:15
Címkék: Élelmiszer, egészség, vásárlás, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szakemberek szerint a gyermekeknek fél éves korukig kellene anyatejet kapniuk. Előfordulhat azonban, hogy az anya nem tud, vagy nem akar addig szoptatni, így elkerülhetetlen, hogy gyermek három-négy hónapos korától tápszert, vagy bébiételt kapjon. A nagy választékból vajon melyik típust érdemes gyermekünknek adni?


Az anyatej a legjobb

Egy baba legjobb tápláléka az anyatej. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy mikor kell megkezdeni a hozzátáplálást, illetve az anyatejről való leszoktatást. Hazánkban az édesanyák többsége (kilencven százaléka) szülés után szoptatni kezd. Nagy részük képes lenne legalább hat hónapos koráig anyatejjel táplálni gyermekét, mégis csak egyharmaduk teszi meg.

Az anyatejben található tápanyagokat maradéktalanul semmi sem helyettesítheti. Azért, hogy a kisbabák a lehető legegészségesebben kezdhessék életüket, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a legtöbb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a csecsemők hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjanak. Utána, amennyiben lehetséges, a szoptatás folytatódjék legalább kétéves korig, vagy még tovább, míg a babának és az anyának is megfelel. A WHO szerint a nem anyatejjel táplált gyermekek nagyobb eséllyel betegednek meg, és szorulnak kórházi kezelésre.

Hat hónapos kor után a legtöbb baba anyatejen kívül már mást is igényel. Ilyenkor az étel az baba életkori szükségleteinek megfelelően egészíti ki az anyatejet: tápláló, könnyen fogyasztható (reszelt, pürésített, puhára főzött) ételeket kaphatnak.


Anyatej-helyettesítő termékek

Az anyatej-helyettesítő termékek, például a tápszer vagy később (négyhónapos kortól) az üveges bébiételek nagy választékban kaphatóak. Ezen termékek árusítását és marketingjét egy 2003-as, uniós rendelkezésekkel összhangban álló rendelet szabályozza. Eszerint a reklám nem kelthet olyan érzést, hogy ezek a termékek azonos értékűek vagy akár jobbak lennének az anyatejnél.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Bébiételekre mindig lesz kereslet


A hozzátáplálás megkezdésekor adódik a kérdés, mit is adjunk gyermekünknek. Ekkor a szülő azzal szembesül, hogy az áruházak polcain rengeteg készítmény található: körülbelül kétszázféle bébiétel, bébiitalok, teák, kekszek, babapiskóták, bébivizek - a hatalmas választék elsőre ijesztőnek tűnhet. Egy hazai piackutatás szerint a magyarok szülési kedvének drámai visszaesése ellenére a bébiétel-eladások évről-évre növekednek. A piacon tehát "megfér" ez a sokfajta termék.


Melyik a jó bébiétel?

Már a bébiétel megnevezés sem lehet rajta minden üvegen, ilyen feliratot csak olyan termék viselhet, amelynek tápanyag-összetétele megfelel gyermekeink különleges igényeinek. A címkén tehát szerepelnie kell a tápanyag-összetételnek (a felhasznált alapanyagok mennyiségétől függő sorrendben), a szavatossági időnek, és annak, hogy a gyártó hány hónapos kortól ajánlja az adott készítményt. Érdemes ezt ellenőrizni, mert a feltüntetett alsó korhatár sok esetben eltér a gyermekgyógyász szakmai kollégium ajánlásaitól.

Bébiételek
dm
Rossmann
Interspar
CBA
Brendon
Kecskeméti
Csirke vegyes zöldségekkel (5 hónapos kortól)
179,-
219,-
259,-
189,-
245,-
Sütőtök csirkehússal (öt hónapos kortól)
179,-
219,-
259,-
279,-
245,-
HIPP
Sütőtök burgonyával (négy hónapos kortól)
289,-
279,-
299,-
285,-
285,-
Csokoládés tejbegríz (hat hónapos kortól)
-
329,-
375,-
365,-
295,-
Nestlé
Zsenge zöldbabfőzelék pulykahússal (6 hónapos kortól)
289,-
339,-
349,-
385,-
-
Sárgarépa csirkehússal (hít hónapos kortól)
289,-
339,-
349,-
385,-
-
Humana
Finom vegyeszöldség főzelék (négy hónapos kortól)
312,-
-
299,-
-
295,-
Kerti zöldségek rizzsel és csirkehússal (négy hónapos kortól)
329,-
-
344,-
455,-
Mildi
Pulykahús sütőtökkel és burgonyával
-
-
-
-
255,-
Univer
Bio Zsenge zöldborsófőzelék (négy hónapos kortól)
189,-
-
224,-
199,-
-
Vegyes zöldfőzelék csirkehússal (hat hónapos kortól)
169,-
-
-
239,-
-Felmerül a kérdés, hogy a rengeteg termékből vajon melyiket adhatjuk nyugodt szívvel gyermekeinknek. Jobb esetben akad valaki a családban, rokonságban, vagy baráti körünkben, aki már előttünk is "megküzdött" ezzel a problémával így az ő tapasztalataira is hagyatkozhatunk. Érdemes ilyenkor a védőnőt is megkérdezni arról, hogy mit és mikor ajánlatos a babának adni.

Milyen legyen a bébiétel? - ezt vizsgáljuk meg a következő oldalon!

1.  Bébiétel árkörkép
2.  Mi való a gyereknek?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Pakodiné Kovács Ida, 2019. április 13.

1 1/2 éve vagyok Bank ügyfele. Eddig teljesen korrektül jártak el - igaz a törlesztéssel sem c...

Túllépte hatáskörét a Cofidis

Pakodiné Kovács Ida, 2019. április 13.

1 1/2 éve vagyok Bank ügyfele. Eddig teljesen korrektül jártak el - igaz a törlesztéssel sem c...

Túllépte hatáskörét a Cofidis

Dobson, 2019. április 12.

Szükség van személyes és üzleti vagy befektetési finanszírozásra, stressz és gyors jóváha...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés