Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hibásan teljesít a webszolgáltató

Dr. Baran Alexandra, 2008. április 14. - hétfő 15:10
Címkék: internet, szolgáltató, átverés, szerződés, reklamáció, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bosszantó, ha több évre hűséget vállalunk egy szolgáltató mellett, az internet minősége pedig gyakran rossz, vagy az egyáltalán nem elérhető. Mit tehetünk ilyen esetben?


Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény rendelkezik az elektronikus hírközlési szolgáltatásokkal megkötött előfizetői szerződések megkötéséről és megszüntetéséről.

Az előfizetői szolgáltatás nyújtásáról a szolgáltató és a fogyasztó az előfizető szerződést kötnek, amely az általános szerződési feltételekből, valamint egyedi előfizetői szerződésből áll.

Az írásban megkötött egyedi előfizetői szerződésnek legalább tartalmaznia kell többek között
- utalást arra, hogy az általános szerződési feltételek mely pontjai tartalmazzák a szerződésszegés jogkövetkezményeit, így különösen a szolgáltatás minőségére, szünetelésére vonatkozó rendelkezések megszegése esetén az előfizetőt megillető jogokat, a díjvisszatérítés rendjét, az előfizetőt megillető kötbér mértékét;
- a hibabejelentések megtételének lehetséges módjait, utalást arra, hogy az általános szerződési feltételek mely pontjai tartalmazzák a hibabejelentések rendjét, a karbantartási szolgáltatások biztosítására vonatkozó információkat.

Tehát a szolgáltatás minőségi követelményeiről, és az Önt esetlegesen megillető kötbér igényről az előfizetői szerződésből, vagy az általános szerződési feltételekből tájékozódhat.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A szabályosan megírt szerződések védik az előfizetőt


Egyszerűbb dolgunk van, ha határozatlan idejű szerződést kötöttünk. Ebben az esetben a szerződést legfeljebb 8 napos felmondási határidővel bármikor jogosultak vagyunk további jogkövetkezmények (például kötbér) nélkül felmondani. Más a helyzet határozott idejű szerződések esetében. Csábító lehet a szolgáltató ajánlata (az olcsóbb havidíj és egyéb kedvezmények tekintetében), ha 1 vagy 2 éves hűségidőt vállalunk. Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy 1 vagy 2 évig fogjuk használni a szolgáltató ajánlatát, akkor a kedvezmények ellenére se kössünk határozott idejű szerződést, mivel ha a hűségidő lejárta előtt fel szeretnénk azt mondani, „büntetést” kell fizetnünk. Kivétel persze, ha a szolgáltatás minőségével gondok vannak.

A jogszabály szerint, az előfizetői szerződések késedelmes vagy hibás teljesítése esetében a szolgáltató a felhasználó vagyonában okozott kárt köteles megtéríteni, valamint kötbért is köteles fizetni.

A szerződésre a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. tv. (Ptk.) hibás teljesítésre vonatkozó szakaszai is alkalmazandóak.

Hibás teljesítés esetén a jogosult a törvény által meghatározott szavatossági jogokat érvényesítheti. Vagyis, ha a szolgáltató a kijavítási kötelezettségének nem tudott eleget tenni, álláspontom szerint elállhatunk a szerződéstől. Ez a szolgáltatás jellegéből adódóan azt jelenti, hogy nem vagyunk kötelesek további díjfizetésre még akkor sem, ha határozott időre szól a szerződés.

Szavatossági jogaink érvényesítésén kívül a hibás teljesítésből eredő kárunk megtérítését is követelhetjük a kártérítés szabályai szerint. A kár bekövetkeztét és összegszerűségét azonban a jogosultnak (azaz nekünk) kell bizonyítani.

Figyeljünk arra is, hogy az előfizetői szerződésekből eredő igények az általános (5 éves) elévülési időnél hamarabb, egy év alatt évülnek el, vagyis eddig kell panaszunkat bejelenteni a cégnek, illetve bírósághoz, hatósághoz fordulnunk.

Jó ha tudjuk, hogy az elektronikus hírközlési szolgáltatások tekintetében panasszal élhetünk a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál (NHH), amely szerv piacfelügyeleti eljárás lefolytatására jogosult.

Amennyiben nem sikerül a vitát a gazdálkodó szervezettel rendeznünk, a bírósági út előtt érdemes a békéltető testület segítségét igénybe venni.

Dr. Baran Alexandra
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
jogi tanácsadó

    

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

patyi, 2008. november 28. - péntek 09:57

Ilyet én még életemben nemláttam, hogy valaki nem tudja, hogy kinél kötött internetszerződst. Hova megy a pénz pl??? Nekem holnap jár le egyéves hűségnyilatkozatom egy külföldi internetszolgáltatónál. Le is mondom, mivel esténként és hétvégeken a 2Mbit/sec sebességgel meghírdetett internet gyakran egyáltalán nem működik.

skaci64, 2008. május 01. - csütörtök 19:18

2007.nov-ben igényeltem intenete és kábel tv-t. A hölgy 5 perc alatt kitöltötte a nemtudommilyen papírt, aláíratta, kaptam egy nyugtát az odadott pénzről. Dec-ben bekötötték. Azóta se szerződés, se számla, se csekk, a szolgáltatás meg csapnivaló. Nem tudom,melyik cég, nincs telszám, csak a szerelőké, de ők sem veszik fel a telefont..Így még a szolgáltatást sem tudom lemondani, mert kinél???

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza