Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Garancia és hitel használt autóra

Gyarmati Stefánia, 2008. április 11. - péntek 17:15
Címkék: átverés, tartós, autó, garancia, vásárlás, szerződés, kereskedő, hitel, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Legtöbbünk számára egy két-hárommilliós autó évekig tartó spórolás jutalma vagy sokéves eladósodás biztos jele. Ezért sem mindegy, hogy milyen használt járgányt kapunk pénzünkért. Sorra vesszük, mi a teendő, ha átvert bennünket egy kereskedés, és frissen vásárolt autónk sokkal rosszabb állapotú, a meghirdetettnél.


Egyre kevesebben emlékeznek a hírhedt „Nagykőrösire”, azaz a pestlőrinci használtautó piacra. Az ország autóneppereinek Mekkájában hétvégente több százan kínálták visszapörgetett kilométerórás, frissen „fényezett” keleti „rozsdaboglyáikat”, illetve a lopott, esetleg ócskavasként elvámolt, E-rendszámos nyugati kocsikat. Akadtak jó üzletek is, de mindenkinek volt olyan ismerőse, akit alaposan hintába tettek a nepperek.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A "zúzottköves" környezet óvatosságra int

Ezeket az időket biztosan nem sírjuk vissza. Ma szinte szalonkörülmények között válogathatunk a használt autók között is, zömüket ráadásul garanciával kínálják kereskedőik. Köszönhető ez egyrészt az uniós szabályoknak, másfelől a használt autók iránti kereslet növekedtének. Vannak persze olyan kereskedések, akik extraprofitjuk reményében szemrebbenés nélkül adnak el megkíméltnek, rendszeresen szervizeltnek mondott romhalmazokat.


Használt autó szavatosság – mit jelent ez?

A Polgári Törvénykönyv (1959. évi IV. törvény 305-307 paragrafusok) használt autókra (is) kötelező szavatosságot ír elő, 2003 vége óta két évet. Ha autónk ez időn belül romlik el, akkor a vélhetően már vásárláskor is meglévő, rejtett hiba javítási költsége az eladót terheli. A szabály az összes alkatrészre vonatkozik, a fődarabnak nem számító összetevők sem képeznek kivételt. Ha olyan, „zúzottköves-drótkerítéses” kereskedésben vásároltunk, amely mellett nincs szerviz, nehéz dolgunk lesz. Ezek a helyek ugyanis látványosra kozmetikázott, ám zavaros előéletű autók lerakatai, a garancia pedig szinte csak a kapuig tart. Ilyen kereskedést reklamációs céllal kizárólag igazságügyi szakértői véleménnyel a kezünkben keressünk fel. Egyéb esetben valószínűleg semmilyen felelősséget nem vállalnak majd az általuk ránk sózott autóért. A bejegyzett igazságügyi szakértők listája megtalálható a neten.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Megnyugtató a szerviz közelsége


Egy szakvélemény ára negyvenezer forint körül van, ami nem kis pénz, ám, ha bebizonyosodik az igazunk, megtérül. Kellő fellépéssel, szakértői véleménnyel talán meggyőzhetjük a kereskedőt igazunkról, visszaszerezve javítási költségeinket. Ha viszont nem sikerül dűlőre jutnunk, úgy se essünk kétségbe, hiszen a békéltető testületek intézményét éppen az ilyen jellegű viták kulturált rendezésére találták ki.


Békéltető testület – hogyan működik?

A békéltető testület tekinthető afféle erős embernek, aki hátunk mögött állva segít szavainknak nyomatékot adni akkor, amikor a károkozó cég, kereskedő vagy vállalkozó elutasítja panaszunkat, nem véve tudomást kárigényünkről. A vitát először személyesen próbáljuk rendezni (ez a békéltető testület felkérésének feltétele). Ha nem születik megállapodás, úgy lakóhelyünk vagy a kereskedő székhelye szerinti békéltető testülethez fordulhatunk. Ezt a szervezetet arra találták ki, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse és peren kívüli egyezségre bírja a vitás feleket. A békéltető testületekkel a megyei iparkamarákon keresztül lehet kapcsolatot teremteni. A Budapesti Békéltető Testület elérhetőségei például a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara honlapján találhatóak. Erről az oldalról tölthető le az a formanyomtatvány is, amit be kell adnunk az eljárás megindításához.

Az eljárás díja ezer forint. Ha mindent rendben találnak, a testület elnöke tizenöt napon belül meghallgatási időpontot tűz ki, amiről a feleket levélben értesíti. A kereskedőnek a levél kézhezvételétől számított öt napon belül írásban kell nyilatkoznia panaszunkkal kapcsolatos álláspontjáról, csatolnia kell az állításait igazoló okmányokat, szakvéleményt és arról is nyilatkoznia kell, hogy elfogadja-e kötelező érvényűnek a testület határozatát vagy sem.

Ha a kereskedő elfogadja a testület döntését, akkor a határozat jogerőre emelkedik (azaz bírósági végzéssel egyenértékű). Ha nem, úgy a döntés csak ajánlásjellegű, a fogyasztó pedig a továbbiakban bíróság előtt kénytelen igazát keresni. Megesik, hogy a kereskedő nem vesz tudomást a megkeresésről, ami azonban nem minősül a panasz elismerésének, persze nem is hátráltatja a vizsgálatot. A nyilvános eljárást akkor is lefolytatják, ha a kereskedő (vagy a panaszos) nem jelenik meg vagy nem mutatja be bizonyítékait. Az eljárás célja továbbra is valamiféle egyezség létrehozása, lehetőleg az első meghallgatáson. Ha az egyezség létrejön és szabályos, határozati szintre emelkedik, az eljárás megszűnik. Ha nem, a testületnek akkor is legfeljebb harminc napon belül kell határozatot hoznia, ami egy alkalommal újabb harminc nappal hosszabbítható meg. A békéltető tanács határozata ellen fellebbezni nem lehet, csak érvénytelenítést kérni, a testület székhelye szerinti megyei bíróságtól.

1.  Garancia és hitel használt autóra
2.  Vita a márkakereskedővel
3.  Az HFH álláspontja

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza