Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Pelenka kicsiknek, nagyoknak

Gyarmati Stefánia, 2008. április 09. - szerda 16:35
Címkék: egészség, vásárlás, árkörkép, reklám, hulladék
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ön szerint melyikük boldogabb, a liberós vagy a Pampers-baba? Meddig marad száraz a kicsi Huggies és meddig Tesco Gazdaságos pelenkában? Egyáltalán, mi különbség van köztük (az áron kívül) és jót teszünk-e gyermekünkkel, ha bedőlünk a reklámoknak? Körképünkben szó esik a felnőttek számára gyártott inkontinencia betétekről is.


Eldobható pelenkák leáldozóban?

Néhány évtizedes diadalmenet után egyre többször hallani arról, milyen környezetkárosító hatása van az egyébként kényelmes és kellemes eldobható betéteknek – legyenek azok babapelenkák vagy női intimbetétek. Már előállításuk is komoly környezeti terhelést jelent, hiszen a cellulózhoz rengeteg papírra (fára), a fehérítéshez pedig óriási mennyiségű vízre van szükség, a végtermék lebomlási ideje ráadásul száz év!

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Nehezen bomlik, nehezen égethető

Bár a betétek egy részét hulladékégetőkben el lehetne égetni, szelektív begyűjtésük vagy válogatásuk és tisztításuk egyelőre kivitelezhetetlen. Ráadásul mivel a pelenkák egyharmada olyan jellegű műanyagot vagy ragasztót tartalmaz, ami csak jelentős károsanyag-kibocsátással égethető, kevés helyen égetik. Az eldobható pelenkák szeméttelepre kerülése pedig nem csak a mérhetetlen mennyiség (babánként akár tízezer darab!) és a száz éves lebomlás miatt aggasztó, hanem a tartalom miatt is, ami textilpelenkák használatakor legalább a csatornába kerül. Éppen ezért egyre divatosabb ismét a textilpelenka, sőt, az Egyesült Államokban már a mosható intimbetétek is hódítanak, melyek különböző méretben és milliónyi színben és mintával kaphatóak. Igaz, az áztatás és mosás némi plusz munka, ám a mosással járó környezetterhelés jóval kisebb az eldobható betétek és pelenkák által okozottnál.

Kis pelenkatörténelem
Ma, amikor több tucatféle eldobható, mosható és hagyományos pelenka közül választhatunk, nehezen képzelhető el, hogyan oldották meg a csecsemők tisztába tételét emberöltőkkel ezelőtt. Az ókorban állatbőrbe pakolt levelekkel, fűfélékkel pelenkáztak, de a római birodalom egyes európai tartományaiban már akkortájt is lenvászonnal tekerték körbe a babák alsó fertályát. A külső borítás legtöbbször nyúl vagy kecske bőréből készült. Így pelenkáztak az inkák is, az eszkimók pedig a fókabőrt használták. A találékonyságnak legfeljebb a természeti adottságok szabtak határt. A XIX. századi Európában és Észak-Amerikában a pelenka háromszögbe hajtogatott puha textil volt, amit kívülről egy másik (általában flanel) melegítő réteggel kötöttek át. Az orvostudomány fejlődését a pelenkák is gyorsan követték. A baktériumok és fertőzések összefüggéseinek felfedezésekor, a XX. század elején elterjedt a kifőzhető textilek használata, és rájöttek arra is, hogy a pelenka sűrűn cserélve az igazi. Elterjedt az étkezésekhez kötött, 3-4 óránkénti csere „divatja”, ami jelentősen növelte a babák által használt pelenkák mennyiségét. A két világháború során szerzett tapasztalatok és technika lehetővé tette, hogy a textíliát felválthassa a vatta, mint olyan anyag, ami a háborús sebek ellátása során új és hatékony eszköznek bizonyult. A negyvenes években először Svédországban, majd az USA-ban készítettek olyan pelenkákat, amik nylon, műanyag, illetve gumiborítású kisnadrágokba rögzített vattabéléssel rendelkeztek. Az ötvenes évek Amerikájában már országszerte kapható volt az ipari mennyiségben, több méretben és színben gyártott „gumibugyi”, és a belsejébe helyezhető eldobható betét. A betétet is tökéletesítették, a vattát nedvszívó papír, majd különböző őrleményekkel bélelt fátyolszerű papír váltotta, utána a cellulóz, majd a nyolcvanas években az SAP nevű polimerek következtek. Utóbbiakat Japánban találták ki női egészségügyi betétek fejlesztésekor, ám a technológiát villámgyorsan átvették a pelenkagyártók, hatalmas iparággá fejlesztve az SAP-gyártást.

Az eldobható pelenkák ellenzői szerint éppen a nedvszívóképesség okozza, hogy a gyerekek zöme két és fél - három évesen, de sokszor később válik szobatisztává. Bizonyíték erre az egyre nagyobb méretű pelenkák gyártása is, aminek persze leginkább a gyártók örülhetnek.

Néhány ismertebb márkájú pelenka ára különböző üzletláncokban:

Márka
Tesco
DM
Schlecker
Lidl
Pampers Active Fit 44, 46 db
2700
2900
2900
Nem forgalmazza
Pampers Jumbo Pack 56, 62 db
3300
3700
3650
Nem forgalmazza
Pampers Let's Go
2700
2900
2900
Nem forgalmazza
Pampers Active Baby
3000
3200
2900
Nem forgalmazza
Pampers Sleep & Play illatosított 58, 68 db
3000
Nincs adat
3300
Nem forgalmazza
Babysmile (Schlecker saját márka) 52 db
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
1700
Nem forgalmazza
Babysmile Newborn 28 db
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
880
Nem forgalmazza
Libero Megapack 76, 82, 84 db
4300
4070
4060
Nem forgalmazza
Libero Maxi Plus
Nincs adat
Nincs adat
4000
Nem forgalmazza
Libero Up & Go 42, 46 db
3100
Nincs adat
Nincs adat
Nem forgalmazza
Libero Comfort Fit 46, 52, 56 db
2700
3000
2800
Nem forgalmazza
Huggies 38, 44, 52 db
Nincs adat
2330
2400
Nem forgalmazza
Huggies bilire szoktató 15, 17 db
Nincs adat
1400
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Tesco Nappies 50, 52, 56, 68, 80 db
2500
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Tesco Value Nappies 56, 64, 72 db
2140
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Babylove (DM saját márka) Jumbo Pack 72, 76, 84, 100 db
Nem forgalmazza
3850
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Babylove Newborn 28 db
Nem forgalmazza
1000
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Babylove Maxi 22 db
Nem forgalmazza
1700
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Babylove Mini 42 db
Nem forgalmazza
1500
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Babysoft Megapack
Nem forgalmazza
3650
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Babysoft 24, 28, 30 db
Nem forgalmazza
1000
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Alana Ökopelenka (csak DM-ben kapható) 38, 48 db
Nem forgalmazza
2080
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Clien (Lidl saját márka) 44, 50, 56 db
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
Nem forgalmazza
2400

A fenti ártáblázatból látható, hogy a gyerekenkénti nyolc-tízezer darab pelenka összességében tetemes kiadást jelent a család számára, ami – kényelem ide vagy oda – jelentősen csökkenthető lenne. Az átlagos pelenkaár negyven forint körül mozog, így végül is több mint negyedmillió forintunk köt ki a szeméttelepen. Látható: megéri nem évekig pelenkázni babánkat, hanem minél hamarabb szobatisztaságra szoktatni. 

1.  Pelenka kicsiknek, nagyoknak
2.  A pelenka költségei

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

kollar lajos, 2012. július 14. - szombat 18:32

regigomibugyit hol lehet kapni.Sajnos en is ra vagyok szorulva MIDEGYIK NADRAGPELENKAT KIPROBALTAM ÉJSZAKA A MOSTANI GUMINADRAGOKKAL IS OLDALRA FEKVE MINDEGYIK ATAZIK KI TUD VALAMI MEGOLDAST LAJOS

Ferenczi Béla, 2012. január 22. - vasárnap 15:27

Hollehet beszerezni felnöt guminadrágot.de nem a pvcékre gondolok hanem gumianyagura.És hollehet beszerezni felnötméretű uszópelenkát.KÖSZÖNÖM.

Medgyesi László, 2011. december 19. - hétfő 16:28

ténleg van pelenka kicsik és nagyoknaak

Ferenczi Béla, 2011. október 09. - vasárnap 15:32

Az a legnagyobb baj a felnötpelenkákkal hogy az orvos nem a jobbat irjafel hanem olcsót,vagyis az urológust nem a bizton- ság-kényelem érdekli hanem a törvényre hi vatkozva a legolcsobbat irjafel.Ez itt a első NAGYBAJ--ÉS AZ ÁRA.

Ady Endre, 2010. október 27. - szerda 13:52

www.pelenkagyar.hu Tulajdonságok: ultranedvszívó, légáteresztő, tépőzáras, gumírozás található a lábaknál. Nedvszívó képessége és kényelme megegyezik a Libero, Pampers és egyéb itthon ismertebb márkákéval. Ha nem nyerte el tetszését, mi visszafizetjük az árát. 100 db / csomag www.pelenkagyar.hu

nyári ivánné, 2008. augusztus 03. - vasárnap 15:39

Nekem ikreim vannak.Pampers pelenkát használok, mivel a többi kicsípte a feneküket. Meg voltam vele elégedve a Pamperssel, de most ez az utolsó széria nagyon rossz volt, amihez ajándékot adtak.Ez valami borzalmas volt, mert átázott 2 óra alatt, sőt éjjel is tisztába kellett tennem a gyerekeket, míg máskor nem.Engem az ár nem érdekel, csak a minősége legyen jó.Most utoljára kénytelen voltam Liberot venni.Pedig nagyon jó pelenka a Pampers, de valami lehet hiányzott belőle. Köszönöm,Mary

Bastie, 2008. április 15. - kedd 23:51

Maxipapa, az árat nem a gyártó, hanem a kereskedő határozza meg, ami jelen esetben a Tesco. Jó szokásuk, hogy kihasználják a rutinból vásárlókat, tehát nincs min csodálkozni. Ja, és szerintem is a Libero veri mindet. Főleg a legújabb eresztés.

GReddy, 2008. április 14. - hétfő 14:56

Kedves Maxiapa! A pelenkafutár amire gondolsz, olcsó(bba)n házhozszállított pelusok, mindenféle. Számolni az árát DARABRA kell(ene) mert hamar kiderül, hogy jéééé a Tuskó gazdaságtalan drágább, mint a Pempörsz! (csodálkozik) Szerintem a Tuskónak a minősége szánalmas, a forma (kivágott) olaszos eleganciával kezelt (magyarul slampos, sz..rul vágott) az anyaga érezhetően occó' egyedül a Tuskósról szakadt le csak úgy a tépőzár.. No comment! Soha többé tuskóst! Én a libero-t szeretem, sose volt baj vele, ha nincs akkor veszek Pempörsz-t, ha nagyon nincs, akkor jöhet a Babylove. Más nem kell. Volt, hogy a negyedik bolt (Soroksári út bababirodalom) tartott ilyent, de nem kell más. Én a gyerekem bőrével nem kísérletezem. És szerintem itt van a kutya lényege eltemetve.. (Fú, bazz, spórolhatnék akár 500 forintot per hó! És akkor megvenném a Ferrárit!)

ajaoa ágnes, 2008. április 11. - péntek 16:50

Kisfiam 2 éves múlt és mivel részt vettünk a dm bababónusz programjában, így volt lehetőségünk kipróbálni mindenféle pelenkát. mivel a bőre nem túl fehér, így egyetlen pelenka sem okozott pirosodás. Azt viszon megdöbbenve tapasztaltam, hogy a piciknek árult Pampers dereka nem gumis, így amikor azt kipróbáltuk rendszeresen a kaki a hátán folyt kifelé a pelusból. Próbáltunk Pampers bugyipelust is, volt, hogy használat nélkül elszakadt, csupán ráakartam adni a gyerekre. Jelenleg Alana ökót használunk, mivel ennek a legbarátságosabb az ára.

eve, 2008. április 11. - péntek 14:24

Nekem már 2,5 éves a fiam és már nappal szobatiszta, de éjszakára még a DM öko pelenkáját használjuk, ami jól bírja a strapát. Amíg kicsi volt és napi 5-6 pelenkát kellett volna használni az eldobhatóból addig sima tetra pelenkát hordott és igazából az ecetes vizes áztatást leszámítva semmi pluszt nem jelentett a mosás, simán a fehér ruhákkal mostam, nem vasaltam, csak akkor kapott eldobhatót, ha elmentünk valahova. Én megpróbáltam középutat választani a pelenkaügyben. Más márkákat nem igazán próbáltunk.


1 2

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés