Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Pelenka kicsiknek, nagyoknak

Gyarmati Stefánia, 2008. április 09. - szerda 16:35
Címkék: egészség, vásárlás, árkörkép, reklám, hulladék
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ön szerint melyikük boldogabb, a liberós vagy a Pampers-baba? Meddig marad száraz a kicsi Huggies és meddig Tesco Gazdaságos pelenkában? Egyáltalán, mi különbség van köztük (az áron kívül) és jót teszünk-e gyermekünkkel, ha bedőlünk a reklámoknak? Körképünkben szó esik a felnőttek számára gyártott inkontinencia betétekről is.


Miből készülnek az eldobható pelenkák?

A pelenkák összetevőit – az egyetlen Liberón kívül - egyáltalán nem tüntetik fel csomagolásukon, bár az említett csomagon is csak ennyi olvasható: polipropilén, cellulóz és polietilén. Ez a ma használatos, eldobható pelenkák három fő alkotórésze. A polipropilén a pelenka belsejét borító pórusos, hidrofób anyag, ami egy speciális, nedvszívó magba ereszti át magán a vizeletet. A nedvszívó mag anyaga a cellulóz, amihez különböző mennyiségű és minőségű SAP-t kevernek. Keverékfüggő, hogy a pelenka mennyi nedvesség befogadására és tárolására alkalmas. A drágább pelenkák magja több SAP-t tartalmaz, így több vizeletet, hosszabb ideig képes szivárgásmentesen magában tartani, míg az olcsóbbakban kevesebbet (esetleg semennyit sem) találunk.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Hadviselés a szivárgás, és a befülledés ellen

A harmadik anyag a polietilén fólia, ami a nedvesség kiszivárgását akadályozza meg, ez a hagyományos gumibugyi eldobható megfelelője. Ez sem egyforma minőségű anyag, hiszen van, amelyről tapintásra tényleg hihető, hogy légáteresztő (amolyan papír-fogású), de van fényes, csúszós külsejű típus is. Utóbbi valószínűleg egyáltalán nem ereszti ki a vizeletet, de nem is tartja szárazon a baba bőrét. Biztosan befülled, még akkor is, ha csemeténk egyáltalán nem pisilt bele.

Vásárláskor jóval könnyebben dönthetnénk, ha a pelenka anyagáról a csomagoláson is tájékoztatnának bennünket, esetleg mintadarabok lennének kihelyezve az üzletekben. Így az ember több ezer forintért nem zsákbamacskát kapna. A kíváncsibbak azért tájékozódhatnak az egyes márkák weboldalairól, illetve – jobb híján – az ismerősök és fórumozók tapasztalataira hagyatkozva is dönthetnek vásárláskor.

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük néhány ismertebb márkájú pelenka főbb tulajdonságait, ahol nincs adat, ott hiányzott a csomagoláson olvasható leírásból a szükséges információ:

Márka
Nedvszívó réteg száma
Elasztikus derék
Elasztikus tépőzár
Latexmentes
Gyártás helye
Pampers
Ultramag (SAP)
igen, de nem minden méretnél
igen, de nem minden méretnél
igen 
Lengyelország
Babysmile (Schlecker saját márka)
3
igen
igen
igen
Németország 
Libero
Ultramag (SAP)
igen
igen
igen 
Svédország
Huggies
Ultramag (SAP)
igen
igen
igen
Anglia, Csehország 
Tesco Nappies
2
igen
igen
nincs adat
Csehország
Tesco Value
nincs adat
nincs adat
nem
nincs adat
Csehország
Babylove (DM saját márka)
3
igen
igen
igen
nincs adat
Cien (Lidl saját márka)
Ultramag (SAP)
igen
igen
igen
Németország
Alana Ökopelenka
nincs adat
nem
nem 
nincs adat
EU


Mi a különbség fiú és lánypelenkák között?

A csomagolás színén kívül más különbség is akad a fiúk és lányok számára készült eldobható pelenkák között, mégpedig az ultramag elhelyezése. A fiús típusokban a nedvszívó zselét előbbre rögzítették, mint a lányokéban. Gyakori csere esetén ez érzékelhető is, azonban a használt pelenkát általában akkor cserélik, amikor az már tele van, a mag elhelyezkedése pedig a nedvszívó képességet ilyen esetben egyáltalán nem befolyásolja.


Az eldobható pelenka sosem szivárog?

Az alcím állítása tévhit. Először is: nem létezik olyan pelenka, ami a végtelenségig képes magába szívni a nedvességet. Igaz, hogy az ultramaggal rendelkező (Pampers, Libero) típusok általában több vizeletet bírnak el, mint a rétegelt belsejűek. A szivárgásmentesség azonban jócskán függ attól is, mennyire illeszkedik a pelenka a babára, illetve mennyire mozgékony gyerek hordja azt.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Mozgékony gyerekre kell tervezni 

A megfelelő méret és a jó rögzítés ugyanolyan fontos, mint a pelenka anyaga, így előfordulhat, hogy egy-egy „baleset” olcsó pelenkával is remekül megúszható. Ráadásul a rugalmas (flexibilis) derék és tépőzár már olcsóbb kategóriákban is megjelent. Ezek mind megkönnyítik a rögzítést és a babák számára is kényelmesebbek. A szülők zöme több márkát is kipróbál, mire megtalálja az igazit, bár dolgukat némileg nehezíti, hogy a folyamatos méretváltozás az igényeket is gyakran változtatja.


Inkontinencia betétek, eldobható pelenkák felnőttek számára

Bár inkontinencia betét már a szupermarketekben és illatszerboltokban is kapható, e téren közel sincsen akkora kínálat, mint amekkorát az igények indokolnának. Becslések szerint hazánkban legkevesebb félmillió, tartós inkontinens (vizelettartási problémával küzdő) ember él, akinek állandóan betétre van szüksége. Legalább félmillió másik érintettnek pedig bizonyos ideig (akár évekig is) szükséges a betét hordása. Ezek a felnőttek különböző korú, testalkatú és nemű emberek, ehhez képest a betétek választéka silány, főleg, ha a babapelenkák garmadával vetjük össze. Míg a babapelenkák között több illatosított, aloéval, esetleg teafalevéllel kezelt változat is létezik, a felnőttek számára készített betétek között nem találunk ilyeneket, holott a vizelet szaga ilyen korban jóval kellemetlenebb és érezhetőbb.

Egy jó inkontinencia betétnek ugyanolyan nedvességzáró tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint a jó nadrágpelenkának. Legbiztonságosabb megoldást a drága „gumibugyiba” helyezett speciális betét jelenti, ami azonban nehezen beszerezhető, hiszen csak speciális üzletek (gyógyászati segédeszközök forgalmazói) árusítják. Az áruk – ismét a babapelenkákhoz viszonyítva – rendkívül drága, a babapelenkák árának duplája, másfélszerese! Bár urológiai szakorvos receptjére, illetve közgyógyellátási igazolvány birtokában olcsóbb, akár ingyenes is lehet, az árkülönbség kirívó, főleg, ha az ember tudja, hogy a felnőtt pelenka mérete nem duplája a babákénak. Egy 25-30 kilós gyerekre való, XL méretű pelenka majdnem akkora, mint egy felnőtt betét, anyaga pedig finomabbnak és összetettebbnek tűnik, mint az orvosi rendelvényre írt Tena márkájú társáé. Utóbbi belseje tapasztalatok szerint ráadásul kellemetlenül nedves marad, nem szívja teljesen magába a folyadékot. Gumírozása is jóval kezdetlegesebbnek tűnik a Libero Comfort Fit-jénél. A rögzítést tekintve elmondható, hogy a babák helyzete ezerszer jobb felnőtt sorstársaikénál. Abba bele sem gondolunk, hogy az intimbetéteken nem edződött férfiak mennyi kellemetlenségen mennek keresztül, mire megtanulnak együttélni a segédeszközzel.

Lapozás után a pelenka múltjáról, jövőjéről és árairól olvashatunk!

1.  Pelenka kicsiknek, nagyoknak
2.  A pelenka költségei

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

sara, 2019. október 15.

Üdv mindenkinek!
Sara vagyok, jelenleg Tata-ban él. Magyarországon özvegy vagyok, két gy...

Évi egy fogkefe

Helena Robert, 2019. október 15.

A nevem Helena Robert, néhány hónappal ezelőtt nagy szükségem volt hitelre, de csalás és ves...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Norbert , 2019. október 15.

Helló, Norbert vagyok, pénzügyi válságban van? mivel hazámban jelenleg pénzügyi válság va...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés