Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ételérzékeny-bevásárlókosár I.

Szabó Emese, 2008. április 09. - szerda 11:15
Címkék: vásárlás, élelmiszer, árkörkép, mérgezés, egészség, adalékanyag, bio
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Táplálékérzékenynek lenni nem olcsó mulatság, a boltok megkérik a speciális élelmiszerek árát. Mennyivel költenek többet a lisztérzékenyek? Milyen ételt fogyaszthat egy fenilketonúriás, és miért kapja aranyárban?


A lisztérzékenység (coeliakia) és a fenilketonúria (PKU) viszonylag kevés embert érint, nekik viszont igencsak meggyűlik a bajuk az élelmiszervásárlással. A speciális termékek egyrészt jóval drágábbak, másrészt választék sincs igazán belőlük. A fenilketonúriások helyzete még csak-csak érthető, hiszen ez az anyagcserezavar nyolc-tízezer ember közül csupán egyet érint. A lisztérzékenység már sokkal gyakoribb: a coeliakia Magyarországon minden százötvenedik-kétszázadik embert érinti, tehát nagyjából hatvanezer honfitársunkat. A betegség valódi előfordulása ennél valószínűleg jóval gyakoribb, becslések szerint a lisztérzékenyeknek csupán fele-harmada tud betegségéről.


PKU: speciális koszt, aranyárban

A fenilketonúriások szinte semmi olyat nem ehetnek, amit egy átlagember gondolkodás nélkül leemelhetne a polcról vagy a hűtőpultról; tilos húsféléket és tejtermékeket fogyasztaniuk, beleértve a sajtokat és a túrót. Nem ehetnek gabonából készült termékeket, hüvelyeseket, tojást, de még csak szóját sem. Speciális tápszereiken kívül korlátlanul csak egyes gyümölcsöket, zöldségeket, cukrot, és speciális, fenilalanin-szegény termékeket (diétás kenyér, sütemény, tészta, tojáspótló por) fogyaszthatnak.

A speciális termékek árai igencsak sokkolóak: negyed kilogramm tojáshelyettesítő por kilencszáz forintnál is drágább, és az „egyszerű”, félkilós zsemlemorzsa is legalább hatszáz forint. (Létezik olyan félkilós tojáspor, amely háromezer forintnál is többet kóstál.) A százhuszonöt grammos babapiskóta közel kilencszáz forint, és van olyan csokis keksz, amelynek ezer forintnál is drágábban mérik húsz dekáját. Speciális tésztáik szintén méregdrágák: jobb termékek fél kilóját ezerötszáz forint körüli áron vesztegetik, bár tény, hogy ötszáz forintért is kapható száraztészta.


Az árak azonban jelzésértékűek: „ha kifőzés után nem fogyasztja el azonnal, felejtse el, gyakorlatilag ehetetlenné válik. Amúgy is borzasztó ízű az összes ” − mondja egy fenilketonúriás gyermek édesanyja, mikor látja, hogy az olcsóbb zacskót vizslatjuk. Kicsit odébb speciális abonettet is találunk, kétszáz grammját „potom” ezeregyszáz forintért. A liszt ára szintén elkeserítő: kilója ezer-ezerötszáz forint, de olyan keverék is akad, amelynek fél kilója majd ezerötszáz forint.


Lisztérzékenység: egy fokkal jobb a helyzet

A lisztérzékenyek valamivel jobb helyzetben vannak a fenilketonúriásoknál. Ők már jóval több helyen találnak maguknak élelmiszert. A Rothschild gluténmentes választéka például vetekszik egyes natúr- vagy bioboltokéval. A polcokról azért a coeliákiások sem emelhetnek le bármit. Bár elvileg csak búzát, zabot, árpát, rozst nem ehetnek, tiltott számukra minden olyan élelmiszer is, amely akár csak nyomokban is tartalmazza ezeket az összetevőket. Ilyen például a sör, a puding, meg a különböző húskészítmények.

Forrás: Fogyasztók/mizik Marcell

Lényeg, hogy gluténmentes legyen

A betegek egy része azzal sincs tisztában, hogy nem fogyaszthatja a fillérekbe kerülő rizs vagy kukoricalisztet sem, ha azon nem szerepel a gluténmentes felirat. Ezek ugyanis olyan üzemben készülnek, ahol búzát is őrölnek, így a gyártósorról nem kívánatos anyagok is kerülhetnek a lisztekbe. A betegeknél pedig már egyetlen morzsa is tüneteket produkál. A garantáltan gluténmentes lisztek ugyanakkor igen drágák: a fehér rizsliszt fél kilója legkevesebb hatszáz forint, és a félkilós kenyérpor is több mint ötszáz forint.


Tészták és édességek

A gluténmentes tészták már nem annyira drágák: negyedkilós száraztésztát kétszáz forint körüli áron kapunk, bár vehetünk drágábbat is. Utóbbiból negyed kiló több mint ezerháromszáz forintba kerül. A boltok a kenyereknek is megkérik az árát: a félkilós cipókat hat-hétszáz forintért mérik, a szeletelt kenyereket pedig nyolcszáz forint körüli áron vesztegetik. Négy darab zsemlét három-négyszáz forintért vehetünk, és olyan magvas kenyeret is találtunk, amelynek kétszáz grammja háromszázötven forint. A rágcsálnivalók ugyancsak sokba kerülnek: van olyan kétszáz grammos joghurtos keksz, amely több mint ezer forint, és a csomagolt sütik is hasonló árúak. Fél kilónyi, olcsóbb süteménypor hatszáz forint körül kapható, negyed kiló pudingpor ugyanennyibe kerül. Az ötvengrammos energiaszelet sem olcsó mulatság, ez majd négyszáz forintba kerül, az ötvengrammos csokiszeleteket pedig kétszáz forint körüli áron mérik.

Forrás: liszterzekeny.hu

Létezik speciális majonéz, ketchup és mustár is: ezekből négy-hatszáz forintba kerül ötszáz gramm. A polcokon gluténmentes tortalapot is találunk, közel nyolcszáz forintért, és akad zserbó szelet is: négy darab nyolcszáz forint. A százgrammos kókuszszelet ötszázötven forintért mérik, a háromdarabos muffint pedig közel hatszáz forintért vesztegetik.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

sara, 2019. október 15.

Üdv mindenkinek!
Sara vagyok, jelenleg Tata-ban él. Magyarországon özvegy vagyok, két gy...

Évi egy fogkefe

Helena Robert, 2019. október 15.

A nevem Helena Robert, néhány hónappal ezelőtt nagy szükségem volt hitelre, de csalás és ves...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Norbert , 2019. október 15.

Helló, Norbert vagyok, pénzügyi válságban van? mivel hazámban jelenleg pénzügyi válság va...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés