Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Cukrászdák titkai

Gönye László, 2008. április 08. - kedd 15:45
Címkék: élelmiszer, adalékanyag, kereskedő, átverés, tartósítószer, vendéglátás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A cukrászdák süteménykölteményeiről nagyanyánk konyhája juthat eszünkbe; friss tojással, befőttes- és lekvárosüvegekkel, gyümölcsöskosárral. Mindez azonban messze áll a valóságtól. Mit takarnak a sütemények hangzatos fantázianevei? Mit kapunk, ha megrendelünk egy ínycsiklandó krémest? Alábbiakban néhány – a legtöbb cukrászda által alkalmazott – trükköt ismertetünk olvasóinkkal.


Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A háziasszonyok tudják, mennyi odafigyelést igényel egy tepsi sütemény elkészítése. Ahol mindez ipari méretekben történik, ott könnyen kezelhető, tartós alapanyagokra, gyorsabb eljárásokra van szükség. ÁNTSZ-előírások szerint a cukrászat vagy cukrászda üzemeltetőjének minden édességhez termékleírást kell készítenie, ellenőrzés esetén be is kell mutatnia azt.

Ez azonban nem jelenti, hogy vásárlói azt is kapnák, amit látnak. Az élelmiszeriparban ugyanis mára polgárjogot nyertek az ízfokozók, állagjavítók, színezőanyagok. Az állítás a házi süteményekkel kecsegtető cukrászdák kínálatára is érvényes.


Nem piskóta

Valódi piskóta elkészítéséhez házi körülmények között nagy odafigyelésre van szükség. A hozzávalók óvatos összekeverését, előmelegített sütőt igényel, különben könnyen összeesik a tészta. Ha gyorsan, nagy mennyiségben kell sütni, akkor erre nincs idő, de szükség sem, hiszen létezik egy jilk nevű anyag. A habosító, térfogatnövelő adalék – bár összetételét nem sikerült megismernünk – jelentősen megkönnyíti a piskótakészítést. Ráadásul az ezzel készült tészta puhább, könnyebben kezelhető, frissebb benyomást is kelt. Ha hozzávesszük, hogy a valódi tojás is helyettesíthető dobozolt tojáskeverékkel (kilencven százalékos tojástartalommal), olyan piskótát kapunk, ami gyorsan elkészíthető, tetszetős, de elkészítése csak nyomokban emlékeztet a szakácskönyvek receptjeire.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Semmi nem az, aminek látszik

A cukrászat másik alapvetőnek tartott alapanyaga, a csokoládé is eltűnt már a cukrászdák konyháiról, hiszen az eredeti csoki fontos összetevője, a kakaóvaj, rendkívül drága. Az, hogy a süteményeken mégis tetszetős, csillogó krémet látunk, egy apró trükknek köszönhető: az étbevonóhoz (ami a csokoládét helyettesíti) étolajat kevernek. Ettől nem csupán csillogó masszát kapunk, de az anyag szánkban is könnyebben olvad, szinte tökéletes illúziót teremtve.


Unidec - savó, Dejó

Ki kell ábrándítanunk a marcipánkedvelőket is. Egy inkognitót kérő cukrászdai alkalmazott becslése szerint a cukrászdák 95 százaléka nem használ igazi marcipánt. Kérdésünkre, hogy honnan ismerjük fel a maradék öt százalékot, ahol még a békebeli recept alapján készítik ezt a finomságot, ezt a választ kapjuk: „ahol méregdrágák a sütik”. A marcipán eredetileg mandulatartalmú édesség, ám ezt már csak díszítésként láthatjuk a süteményeken. A szemünket és ízlelőbimbóinkat félrevezető anyag neve: Unidec (univerzális dekorációs massza). A többkilós tömbökben forgalmazott, gyurmaszerű, könnyen kezelhető-nyújtható, kézmelegre lágyuló anyag a marcipánhoz hasonló hatást kelt – legalábbis látványra. Mert aki már kóstolt igazi marcipánt, nem keverné össze a kettőt. Az Unidecet fehér és előreszínezett kivitelben árulják. Az élelmiszeriparban ma már tejszínhabot is csak elvétve alkalmaznak. Szinte cinikusnak nevezhető, hogy az összetevők között a fölözött tej is szerepel, hiszen feldolgozás során pontosan a legfontosabb összetevőt távolítják el a tejről. Nos, a cukrászdák tejszínhabjából is hiányzik a tejszín, helyette margarinnal kevert „tejszínhabpótlót” kapunk, aminek fő összetevője a hőkezelt növényi zsír.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Olcsó helyettesítőkből készülnek 


A tejtermékeknél maradva érdemes szemügyre venni a túrós süteményeket. Ezek igazából „majdnem túrós” sütemények, hiszen valódi túró helyett savótúróból készülnek, ami a tejfeldolgozás egyik mellékterméke, többek között a túró készítése során marad vissza. A túrótortában még egy kis citromolaj-aroma is megzavarja az ízlelőbimbóinkat. Elsősorban ugyancsak a háziasszonyok ismerőse lehet a boltokban is kapható Dejó fantázianevű termék, ami már elnevezésével is kikacsint a diós süteményeket kedvelőkre. Nem csupán menzákon használják előszeretettel, a cukrászdák is élnek vele: a diós bejgli, diótorta és egyéb diós sütemények összetevője. Valójában semmi köze a dióhoz, búzacsírát, darált napraforgómagot, cukrot, aromát és egyéb adalékanyagokat tartalmaz.


Gyümölcs- és lekvárpótlók

A gyümölcsös sütemények gyümölcstartalma szabad szemmel is könnyen ellenőrizhető. A közkedvelt feketeerdő-torta meggyes rétegében például „számba vehetőek” a meggyszemek. A legtöbb cukrászdában nem sokáig jutunk a számolással… Valójában egy gyümölcslével összekevert zselatinos réteget láthatunk, néhány fel-feltűnő gyümölcsdarabbal. Lekváros édességeket keresve hasonló eredményre juthatunk. Ha egy linzerbe vagy ischlerbe harapunk, ízérzetünket jelentősen befolyásolja, hogy milyen minőségű a lekvár, amivel készítették. Az általunk érzett gyümölcsíznek valójában vajmi kevés köze van a lekvárhoz. Az elkészítéshez használt terméknek még neve is tapintatosan kerüli a „lekvár” megjelölést: barack ízű, sütésálló, kenhető keveréknek hívják. Némi vigaszt jelenthet, hogy aromák és színezőanyagok mellett úgynevezett gyümölcsvelőt is tartalmaz – bármi legyen is az.

A következő oldalon további édességipari adalékanyagokról olvashatunk!

1.  Cukrászdák titkai
2.  Bedarált maradékok

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Trust Fund, 2018. május 21.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Trust Fund, 2018. május 21.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Trust Fund, 2018. május 21.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés