Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Olcsó DVD-lejátszók

Berecz Tibor, 2008. április 07. - hétfő 16:00
Címkék: tartós, műszaki cikk, vásárlás, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az asztali DVD-lejátszók mára tömegcikkekké váltak. A néhány évvel ezelőttiek még jóval kevesebbet tudtak, áruk ma már olyan alacsony, hogy néhány tízezer forintos nagybevásárlásnál alig tűnik fel a számlán. Az olcsóbb (15.000. forint alatti) asztali DVD-lejátszók főbb jellemzőit, vásárlási szempontjait tekintjük át.


A DVD-lejátszók optikai adathordozóra (CD- vagy DVD-lemezeken) előzetesen, digitális formában rögzített médiaállományokat (kép, hang, film) játszanak le, a televízión keresztül. A digitális formátumban tárolt képek és hangok sokkal jobb minőségű, teljesebb filmélményt adnak, ráadásul minőségük is garantált. Ebből következik, hogy a multimédiás tartalmak visszaadása szempontjából (azonos feltételek, mint televízió esetén) a DVD-lejátszók között gyakorlatilag nincs különbség. Az ördög azonban a részletekben lakik! A DVD-lejátszók esetenként csábítóan alacsony ára, közel megegyező jellemzőik, a bőség zavara miatt egyes részletek felett hajlamosabbak vagyunk átsiklani, emiatt később megbánhatjuk választásunkat. Mint sok más hasonló esetben, DVD-lejátszók vásárlása esetén is célszerű tisztában lennünk azzal, mit várunk el a megvásárolandó készüléktől. Tisztáznunk kell például, hogy hagyományos televízióhoz csatlakoztatva, vagy házi-mozi rendszer részeként fogjuk-e használni.


Médiaformátumok

DVD-lejátszók esetén magától értetődőnek tűnik, hogy lejátsszák a beléjük helyezett DVD-lemezt – ami általában igaz is, egészen addig, míg csak műsoros DVD-lemezeket akarunk lejátszani. Esetenként azonban nagyon elcsodálkozhatunk, ha azt tapasztaljuk, hogy lejátszónk egyes DVD-lemezeket nem játszik le, „pedig XY lejátszója vidáman lejátszotta”! Ennek oka legtöbbször az, hogy egyes DVD-lejátszók bizonyos lemezformátumokat nem játszanak le.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Nem árt, ha minél több formátumot ismer

A lejátszható formátumokat jó esetben feltüntetik a készüléken, illetve annak dobozán. Alapesetben a DVD-Video formátumot játsszák le, ami legtöbbször a műsoros DVD-lemezeken levő filmek formátuma. A lemez ilyenkor MPEG-2 formátumban tömörített vizuális, és PCM, DTS, MPEG-1 vagy Dolby Digital formátumú tömörített hang mellett többnyelvű feliratozást tartalmaz. A „régebbi időkben” viszont, amikor még nem volt DVD-Video formátum, a filmeket CD-lemezen MPEG-1 formátumban tárolták, ami azonban csak VHS (képmagnó) minőséget eredményezett: ezek a VCD (Video CD), illetve annak javított változata, az SVCD (Super Video CD) szabványok. Bár ritkábban élünk vele, alkalmasint jól jöhet, ha a DVD-lejátszó audio CD-lemezeket is képes lejátszani, ami a digitális sztereó hang tárolására alkalmas formátum (ilyenkor az audio CD-lemezt a televízión keresztül hallgatjuk).

Ha tudunk médiaanyagokat DVD-lemezre írni, vagy mások által DVD-lemezre írott anyagokat szeretnénk lejátszani, akkor jó, ha a DVD-lejátszónk képes írható lemezek lejátszására is, mint pl.: CD-R/RW (egyszer/többször írható CD-lemez), DVD-R/RW (egyszer/többször írható DVD-lemez), DVD+R/RW (egyszer/többször írható DVD-lemez - más szabvány szerint), DVD-RAM (többször, szinte merevlemezként írható DVD-lemez). Esetenként szintén hasznos lehet, ha DVD-lejátszónk a következő speciális médiaformátumokat is olvasni tudja: MP3 (tömörített hangformátum), WMA (tömörített hangformátum), JPEG (tömörített állókép), DivX/MPEG4 (tömörített mozgókép). A fentebb említett médiaformátumok lejátszását ma már lényegében bármely „alsó árkategóriás” DVD-lejátszótól is elvárhatjuk, bár vásárláskor a biztonság kedvéért célszerű ellenőrizni őket.


Zónák, régiókódok

A műsoros DVD-lemezeket rendszerint Földünk régiói szerint is kódolják. Ez azt jelenti, hogy a műsoros DVD-lemezek csak a Föld bizonyos országaiban forgalmazott DVD-lejátszókon játszhatók le. Ezt jelzik a lemezeken, illetve a lejátszókon feltüntetett számok 0 és 6 között.

Itt a 0 jelzés az összes régióban lejátszható lemezt; az 1-es Észak-Amerika; a 2-es Európa (a szovjet utódállamok nélkül, de a balti és a kaukázusi országokkal), továbbá Grönland, a Dél-Afrikai Köztársaság, Japán, a Közel-Kelet és Egyiptom; a 3-as Délkelet-Ázsia és Dél-Korea; a 4-es Latin-Amerika, Ausztrália és Óceánia; az 5-ös Afrika, a volt Szovjetunió utódállamai, a Közép-Kelet és India; végül pedig a 6-os szám Kínát jelzi.

A DVD-lejátszók régiók szerinti kódolása lehetővé teszi a tartalom, a megjelenés időpontja és az árak régiók szerinti differenciálását. Egy példa a régiókódok alkalmazására: egy amerikai filmek először rendszerint az Egyesült Államokban vetítenek, majd néhány hónappal később Európában. Mire a kérdéses film európai mozikba kerül, az Egyesült Államokban már DVD-lemezen forgalmazzák. Viszont ha egy európai az Egyesült Államokban azért vesz filmet DVD-lemezen, hogy otthon megnézze, csalódásban lesz része…


Képtulajdonságok

A képminőséget illetően általában elmondható, hogy hetven cm-es, vagy annál kisebb képátlójú televíziók esetén az egyes DVD-lejátszók között gyakorlatilag nincs különbség. A„progresszív képfrissítés” viszont befolyásolja a DVD-lejátszók által közölt képminőséget. Ez röviden azt jelenti, hogy a kép frissítése kétszer olyan gyors. Ezáltal jobb minőségű (kevésbé torzított, élesebb) képet kapunk, a különbség viszont rendszerint csak a plazma illetve LCD televíziókon, valamint a projektorokon látszik (feltéve persze, ha rendelkeznek a megfelelő bemenettel). Végezetül pedig, szinte minden DVD-lejátszó képes ilyen-olyan speciális képhatásokra, ám a videomagnóknál sokkal élvezhetőbb formában. Ilyen például a kép remegésmentes kimerevítése („szünet”, „pause”), valamint a gyorsabb vagy lassabb előre vagy visszajátszása, JPEG-állóképek nézegetése esetén pedig azok léptetése, nagyítása, forgatása. EZ View funkcióval a Letter Box képeket konvertálhatjuk a hagyományos tévé képernyőn történő megtekintéshez.

Audio és video kimenetek

A DVD-lejátszók különböző kimeneteinek igazából nincs jelentősége, ha a lejátszót csak hagyományos televízióhoz csatlakoztatva használjuk. A hagyományos televízió analóg jeleket használ, ezért a DVD-lejátszó az adathordozó digitális jeleit analóg jelekké kell, hogy alakítsa (konvertálja). Minden DVD-lejátszó képes továbbítani a Dolby Digital illetve DTS digitális formátumú surround hangzásokat (a surround angol szó jelentése: körülvesz, utalva a térbeli hangzás jellegére). Ez azonban csak akkor élvezhető, ha kiépítjük hozzá a négy hangsugárzóból álló surround hangrendszert (ami a házi-mozi rendszer „hangja”). Ha nem tervezzük házi-mozi rendszer kiépítését, célszerű lehet olyan DVD-lejátszót vásárolni, amely rendelkezik „virtuális surround” funkcióval. Ennek birtokában két darab sztereó hangsugárzó (vagy a televíziónk sztereó hangszórói) segítségével egyfajta „szimulált” surround hangzást élvezhetünk.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A surround hangzás általában nem a kimenettől függ

A lejátszóból küldött analóg jelek az Európában forgalmazott DVD-lejátszók és televíziók esetén Euro-SCART csatlakozók segítségével jutnak el a televízióba. Ez a csatlakozási mód megfelelő képminőséget biztosít. DVD-lejátszókon még a következő analóg kimenetek fordulhatnak elő: S-Video, kompozit és komponens. Ezeknek az átlagos felhasználó számára rendszerint nincs nagy jelentőségük, viszont jó tudni, hogy az említett analóg kimenetek közül a progresszív képfrissítést csak a komponens kimenet támogatja. Újabban, a digitális televíziók terjedésével (ilyenek a plazma, illetve LCD televíziók, sőt végső soron a projektorok is) megjelentek a DVD-lejátszókon a digitális kimenetek; a HDMI (High-Definition Multimedia Interface) és DVI (Digital Visual Interface). Ezekről annyit célszerű tudni, hogy, mivel a HDMI a DVI-ből lett kifejlesztve, így utóbbi az előbbivel kompatibilis, fordítva azonban nem. A legújabb DVD-lejátszókon USB-kimenetet is találhatunk, amelyre hordozható merevlemezes meghajtót vagy pen-drive-ot csatlakoztatva filmeket illetve zenét játszhatunk le, sőt képeket is nézegethetünk.

Mennyiért vegyünk lejátszót? - árösszehasonlító táblázat a következő oldalon!

1.  Olcsó DVD-lejátszók
2.  Mit, hol mennyiért?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

sara, 2019. október 15.

Üdv mindenkinek!
Sara vagyok, jelenleg Tata-ban él. Magyarországon özvegy vagyok, két gy...

Évi egy fogkefe

Helena Robert, 2019. október 15.

A nevem Helena Robert, néhány hónappal ezelőtt nagy szükségem volt hitelre, de csalás és ves...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Norbert , 2019. október 15.

Helló, Norbert vagyok, pénzügyi válságban van? mivel hazámban jelenleg pénzügyi válság va...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés