Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Így szerződjünk a tisztítóval!

Dr. Baran Alexandra, 2008. április 04. - péntek 13:55
Címkék: reklamáció, szerződés, jog, szolgáltató, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Érdemes a ruha átadásakor írásban rögzíteni, hogy milyen hibák (kopások, szakadások) vannak a kelmén, illetve azt is, ha a terméket hibátlanul adtuk át. A tisztító érvényesen nem kötheti ki a szerződésben azt, hogy hiba esetén kizárja felelősségét.


Olvasónk a következő panasszal fordult szakértőnkhöz:

"Férjemnek volt egy jó állapotban lévő, de kopott bőrdzsekije. Elvittük Gödöllőn a Tesco áruház tisztítójába, festésre. Megjött a dzseki, szépen befestették. Kb. egy hetet állt a "szobainason" amikor a férjem felvette. Hazajövet esett az eső és akkor vette észre, hogy a kabát befogta a pulóverét, nadrágját, az autó világos ülését is. Visszavittük a dzsekit a Tescóba, amit újból elküldtek ahhoz a céghez akik festették. A tisztító vezetője azt mondta, hogy a festő cég vezetője keresni fog bennünket telefonon. Azóta nem hívott a festő cég vezetője sem a tisztító vezetője pedig a kabátfestőre hárítja a dolgot. Kihez fordulhatok?"

Amennyiben megtörténik a baj (hibás teljesítés), vagyis például, ha a vegytisztítás eredményeképp a ruhadarab megkopott, kifoszlott, vagy a festés „enged”, a következő jogainkat érvényesíthetjük.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) alapján, hibás teljesítés esetén elsősorban kijavítást vagy kicserélést követelhetünk.

Forrás: MTI

Ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs jogunk, vagy ha az áruház a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének nem tud eleget tenni - választásunk szerint - megfelelő árleszállítást igényelhetünk vagy elállhatunk a szerződéstől.

Szolgáltatás esetében kicserélésen a szolgáltatás megismétlését kell érteni.

Amennyiben ez nem lehetséges, természetesen jogosultak vagyunk a szolgáltatás díjának visszatérítésére, illetve kárunk (például tönkrement, „befogott” ruháink árának) megtérítésére is.

Panaszát a tisztító nem utasíthatja el azzal, hogy a festést más cég végezte. A Ptk. szerint ugyanis, ha a fogyasztói szerződés hibás teljesítésének oka a kötelezettel szerződő harmadik személy (előző kötelezett) hibás teljesítése, a fogyasztói szerződés kötelezettje – jelen esetben a tisztító - követelheti az előző kötelezettől (a kelmefestőtől) hibás teljesítés miatt támasztott fogyasztói igények kielégítése költségeinek megtérítését, feltéve, hogy a minőség megvizsgálására vonatkozó kötelezettségének eleget tett. Vagyis Ön nem a kelmefestővel, hanem a tisztítóval áll jogviszonyban.

A fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről szóló, 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet szerint a kereskedő köteles a kijavítást vagy kicserélést megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül elvégezni. A tisztítónak tehát törekednie kell arra, hogy szolgáltatás megismétlését – amennyiben ezzel a hiba elhárítható - legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze. Sajnos, a jelenleg hatályos jogszabályok nem teszik kötelezővé a 15 napos határidőt, a forgalmazónak csupán „törekednie kell” ennek betartására.

Forrás: MTI

Kártérítést is kérhetünk


Kérdése, hogy hová fordulhat, ha nem sikerül a vitát a kereskedővel rendeznie.

Jó, ha tudja, hogy joga van bírósági eljárás helyett vagy a mellett békéltető testülethez fordulni! A békéltető testületek a gazdasági kamarák mellett működő független testületek, amelyek eljárásának célja a fogyasztó és a gazdálkodó szervezet közötti vitás ügy egyezségen alapuló rendezésének megkísérlése, ennek eredménytelensége esetén pedig az ügy eldöntése. Békéltető testület minden megyében, illetve a fővárosban található. A fogyasztó a lakhelye (tartózkodási helye) szerinti testülethez fordulhat, de kérelmét benyújthatja a szolgáltatás igénybevételének helye szerint illetékes testületnél is. Az eljárás ingyenes és gyors. Az eljáró tanács egyezséget kísérel meg létrehozni a vitás felek között, ezért célszerű megjelenni a meghallgatáson.

Ha nem jön létre egyezség, de a kérelem megalapozott, kötelezést vagy ajánlást tartalmazó határozat születhet. A tanács kötelezést tartalmazó határozatot hoz, ha a vállalkozás a tanács döntését magára nézve kötelezőnek ismeri el, ellenkező esetben a tanács határozata ajánlás.

Ha az eljáró tanács elutasítja panaszát, jogilag megindokolt határozatot hoz, melynek megismerése után ön belátása szerint dönthet arról, hogy polgári peres eljárást indít-e.

Ha a vállalkozás nem teljesíti az egyezséget vagy a kötelezést, ezen határozatok végrehajtását bíróságtól kérheti, vagyis nem kell külön pert indítania.

Ajánlás esetén - bírósági végrehajtás helyett - a nyilvánosságra hozatal a szankció. A teljesítésre előírt határidő lejártát követően értesítse az eljáró testületet, aki továbbítja a határozatot a nyilvánosságra hozatalra jogosult szervnek.

Dr. Baran Alexandra
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
jogi szakértő

                                

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

John Vilmosné, 2016. április 06. - szerda 11:48

T. Cím! Tisztítóval van problémám, mert a beadott tisztítandó blézer elveszett. Hova fordulhatok? Köszönettel: Johnné

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza