Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Készházak költségei

Szabó Emese, 2008. április 02. - szerda 08:30
Címkék: ingatlan, vásárlás, olcsó, tartós
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Magyarországon erős a „sok tégla-sok beton” kultusza. Egy ház legyen masszív és tartós, ne fújja el a szél, és ne rágja szét holmi szú. Az olcsónak kikiáltott készházaktól többségünk ódzkodik, még akkor is, ha ezek a házak jó minőségűek, a téglaépületeknél jobb hőszigetelésűek, és még csak nem is olcsóbbak azoknál.


Házat a házgyárból

A magyar idegenkedik a készházaktól, a legkevésbé sem érdekli, hogy Európa északi országaiban több száz éves, könnyűszerkezetes házak is vannak, és az első ausztriai készház is elmúlt már százéves. Osztrák szomszédainknál ma már minden harmadik családi ház készház, sőt, ezzel a technológiával bankfiókot, óvodát, kastélyt is építenek. Nálunk eközben az terjedt el, hogy a szerelt házak olcsók és gyenge minőségűek – ami a minősítés és engedély nélkül építő cégek házaira valóban igaz. A minőségi készházakra viszont aligha.


Minőségfüggő ár

A fa-, fém-, habbeton és téglaszerkezetes házak ára között minimális, nagyjából tizenöt százalékos eltérés van. Az ár elsősorban nem a szerkezettől, hanem a fölhasznált anyagoktól függ. A szabványnak megfelelő, azonos hőszigetelésű, azonos hőátbocsátási tényezőjű falszerkezetek ára csak pár százalékkal tér el.

Forrás: Fogyasztók/Szabó Emese

Itthon inkább a helyszíni szerelés dívik

Vannak persze drágább megoldások is; az egyben kiszállított, konténeres házak ára a szállítási költség miatt borsosabb – ez a típus érthető módon elsősorban Svédországban kedvelt. Ott az is megesik, hogy tapétázva, függönyöstől „viszik házhoz” az épületet. A helyben szerelt, kispaneles épületek olcsóbbak a nagypaneleseknél. Ilyen épületeket - legalábbis hazánkban - tíz-tizenöt százalékkal alacsonyabb áron lehet beszerezni. Magyarországon olcsó a munkaerő, jobban megéri helyben szerelgetni. Nyugat-Európában inkább kerülik a helyszíni szerelést. Amit lehet, a gyáron belül oldanak meg, hogy minél kevesebbet kelljen utaztatni a munkásokat.


Akár a tégla

Egy minősített gyártótól származó, száz négyzetméter körüli, kulcsrakész nagypaneles ház legkevesebb húsz-huszonkét millió forintból jön ki. Ehhez jön hozzá az alapozás költsége, ami bruttó alapterületre számolva négyzetméterenként húszezer forintos pluszkiadás. (Az alapozás költsége ennél jóval alacsonyabb és magasabb is lehet, attól függően, milyen a talajszerkezet, milyen alapozási technikát kell alkalmazni.) „A ház árát felszereltsége mellett annak külső alakja határozza meg.

Forrás: Fogyasztók/Szabó Emese

Akár bankoknak is

Leggazdaságosabban tízszer tíz méteres kockaházak építhetők, ebben az esetben elegendő negyven folyóméternyi falszerkezet – magyarázza Kárpáti József, a Magyar Készház Szövetség (MAKÉSZ) elnöke, majd folytatja: „Egy ugyancsak száz négyzetméteres, ám ötször húszas, téglalap alapterületű épülethez már ötven folyóméternyi falszerkezet szükségeltetik, emiatt drágul az egy négyzetméternyi alapterületre vetített falfelület ára. Az U alakú házak ennek megfelelően még drágábbak lehetnek.”


Kőbe vésett vételár

Ugyancsak árnövelő tényező, ha az építési telek nehezen megközelíthető, vagy a szerkezetek kiszállítása nehézkes. Az árat a felszereltség is megdobja: az alapfelszereltségbe a falszerkezet, a külső nyílászárók, a hőszigetelés, a vakolat és a tetőfedés tartozik. Ha a vevő különleges cserepet vagy külső nyílászárót akar, máris emelkedik a vételár. A ház elemeit a vevő a bemintázáskor választhatja ki. Ekkor dől el, milyen ablakokat, burkolatot, zsalugátert, csaptelepet, szanitert, csatornát és cserepet használnak az építkezéshez.

Forrás: Fogyasztók/Szabó Emese

Pillanatok alatt kész

A végső ár az építőanyag árának függvénye, egyes cégek tizenkét hónapos árgaranciát vállalnak. Ez annyit tesz, hogy a ház egy év múlva is azonos összegért épül meg, egy fillérrel sem kerülhet többe. Nagypaneles készházak esetében így nem fordulhat elő, hogy a kőműves „kissé elszámolja” az anyagszükségletet, vagy a kellelténél többször kell tüzépre rohangászni. Maga a ház ráadásul pillanatok alatt elkészül: elemeit kettő-hat nap alatt legyártják, a ház pedig fél nap alatt tető alá kerül.

Mi mindentől függ a készház ára? - a következő oldalon kiderül?

1.  Készházak költségei
2.  Készházak árai

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés