Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lakáshitel-átváltás buktatói

Kovács Barbara, 2008. március 26. - szerda 09:15
Címkék: bank, hitel, ingatlan, szerződés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Több mint öt éve annak, hogy a bankok kínálatába bekerültek a kedvezményes lakáshitelek. Mára a piaci versenynek köszönhetően számtalan lakáshitelt kínálnak egyre kedvezőbb feltételek mellett. De mi tévő lehet, aki lakáshitelére tizenöt-húsz évet írt alá, mégis csökkenteni szeretné törlesztőrészleteit.


Mivel a tévé és a sajtó ontja a különböző lakáshitel konstrukciókat, nem könnyű eldönteni, melyik a legkedvezőbb. Az interneten és bankok honlapjain csak nagy vonalakban kapunk felvilágosítást. Elsősorban azt közlik, milyen feltételeknek kell eleget tennünk ahhoz, hogy megkapjuk a hitelt. Arról, hogy hitelkiváltásra alkalmas-e a konstrukció, csak a legritkább esetben találhatunk információt.

Az sem gyakori, hogy a táblázatok példaként közölnének néhány összeghez, futamidőhöz igazított törlesztő-részletet vagy, hogy hitelkalkulátort mellékelnének termékükhöz. Bár a THM – teljes hiteldíj mutató a legtöbb esetben fel van tüntetve, a hitel igényléséhez szükséges költségekről inkább hallgatnak.

Ki segít?

Igen sok időt venne igénybe, ha minden bank ajánlatát részletesen áttanulmányoznánk, így szakember segítségét kértük. Minden esetben négy-ötmillió forintos hitelre kértünk ajánlatot, maximum tizenöt éves futamidőre. Ennél a megoldásnál is legalább két találkozást kell rászánni a megfelelő hitel kiválasztására. Elsőként egy pénzügyi bróker szakértelmét vettük igénybe. A félórás, céget bemutató marketingszöveg megkerülhetetlen volt. Ez után következett az adatfelvétel. A meglévő hitel feltételeit és pénzügyi kondíciónkat feljegyezve egy következő találkozót beszéltünk meg, a hiteleknek ugyanis külön szakértője van.

A várva várt találkozás csalódást okozott, a szakértő ugyanis csak egyféle hitelmegoldással készült. A konstrukció lényege szerint a befizetett részlet egy részét különböző módon befektetik, a nyereség pedig később a hitel tőketörlesztésére fordítható. Előnye, hogy ha kedvező befektetéseket sikerül alkalmazni, akkor az ötmillió forintos hitel akár tíz év alatt is kifizethető. Hátránya több is van. A kezdőrészlet kétszázötvenezer forint amihez hozzájönnek a különböző díjak, mint értékbecslési díj, közjegyzői díj. A közvetítői jutalék, - mintegy százötvenezer forint - a felvett hitelből is finanszírozható. Bár a kölcsönt elvileg tíz év alatt is kifizethettük volna, a havi törlesztőrészlet igen magas, átlagosan ötvenezer forint lett volna.

Ügynökök, közvetítők, tanácsadók,

Ezután hiteltanácsadó segítségét kértük, aki különböző bankok konstrukcióit kínálta. Már az első találkozáskor igen „biztató” hitelt talált. Az persze csak a beszélgetés végén derült ki, hogy jutalékul a hitel összegének általában egy-három százalékát kéri. Ebben az esetben a kezdő költségek, mint az értékbecslési díj, tulajdoni lap kiváltása és a szerződéskötési díj is igen tetemes összeg lett volna. Bár havi törlesztő-részletünk nem érte volna el a negyvenezer forintot, de a hitel alapja deviza lett volna, tehát az árfolyamkockázattal még nem számoltak. Bármely hitel elfogadása esetén tehát átlagosan három-négyszázezer forintot kellett volna különböző költségekre költeni. Mi azonban szerencsére kedvezőbb megoldásra találtunk.

Hogyan érdemes kiváltani lakáshitelünket? - a következő oldalon megtudhatjuk!

1.  Lakáshitel-átváltás buktatói
2.  A kiváltás előnyei

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza