Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Parkolótársaságok visszaélései

Szabó Emese, 2008. március 28. - péntek 14:45
Címkék: parkolás, autó, átverés, bírság, reklamáció, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A parkolási bírságok ügye folyamatosan napirenden van, egyre többször bizonyosodik be, hogy valótlanságokat írnak parkolási adatlapjaikra. Milyen visszaélésekkel találkozhatunk, védekezhetünk-e ellenük egyáltalán?


Visszaélések a parkolási társaságok háza táján

A parkolási bírságokkal kapcsolatos legtöbb panasz a parkolóőrökre érkezik, akik a beszámolók szerint elhelyezik a „mikuláscsomagot”, lefényképezik az autót, pótdíjaznak, majd eltüntetik a zacskót. Így aztán a tulajdonos jogos pótdíj esetén sem védekezhet. A parkolási társaság meg nagyobb bevételhez jut, hiszen a pótdíj azonnali befizetése így lehetetlen lesz − magyarázza Murányi József, az Emberibb Parkolásért Mozgalom (EmPaMo) főtitkára. Szerinte ez az átverések ritkábbik válfaja. Gyakoribb, amikor a tulajdonos levelet kap, melyben közlik vele, hogy a parkolási cég számítógépes adatbázisa szerint meghatározott helyen és időben megbírságolták. A felszólítás gyakran évek elteltével érkezik, a többség így nem tudja bizonyítani, hogy nem parkolt az adott helyszínen. Ha pedig ténylegesen ott parkolt, valószínűleg a jegyet nem őrizgette évekig.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Hol nem parkoltam négy éve?

„Gyakran fordulnak hozzánk olyan panaszosok is, akik egykor befizették a pótdíjat, egy-két évig őrizgették az igazoló szelvényeket, ezt követően viszont kidobták azokat. Ők három-négy év elteltével nyilvánvalóan nem tudják bemutatni a csekket, így újfent követelik tőlük a pótdíj összegét. Olyan eset is előfordult, hogy a csekket évek elteltével nem találó tulajdonos újból befizette a bírságot, majd megtalálta a befizetett csekket. Ő most próbálja visszaszerezni a pótdíj összegét, kevés sikerrel” − sorolja Murányi. Az EmPaMo-hoz naponta tizenöt-húsz panasz fut be. Közülük a legérdekesebb egy 87 éves hölgy esete. Az idős asszony tíz éve temette el férjét, aki után a büntetéseket kapja. A hölgy egykori férjének autója tíz éve lezárt garázsban áll, a hölgy soha nem tudott vezetni, mára a lakást sem tudja egyedül elhagyni. Magát az autót csak kitolni lehet a garázsból, így elég valószínűtlen, hogy a járművet időnként kitaszigálnák az utcára, megvárnák a pótdíjazást, majd pedig visszatolnák.

Bírságok ránézésre

A főtitkárnak is meggyűlt már a baja a parkolási cégekkel: „Az Emberibb Parkolásért Mozgalom autóinak rendszáma le van adva a parkolóőröknél, és van lakossági parkoló várakozási engedélyünk is. Ennek ellenére különböző jogcímeken pótdíjakat szabnak ki ránk. A mozgalom elnökének pár nap múlva tartják az elsőfokú tárgyalását: ő világéletében V. kerületi lakos volt, megvásárolta a kedvezményes, éves lakossági várakozási engedélyt is, most mégis perbe hívták. Az én esetem is hasonló, várakozási engedélyem ellenére két perem is folyamatban van. Ahhoz ugyanis, hogy a számítógépes bejegyzés létrejöjjön, csak az szükséges, hogy valaki ismerje a rendszámot.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Elég egy rendszám...

A parkolási társaságok szerint rendszámot csak akkor lehet felismerni, ha valaki jegy nélkül várakozik várakozási övezetben, ami abszurd. Most is kinézhetek például az utcára, máris sorolom a gépkocsik rendszámát…” Murányi szerint a csalássorozat egyik jellemző motívuma pontosan ez: a tulajdonosnak van lakossági várakozási engedélye egy adott kerületre, és szabályszerűen parkol a kerület határát jelentő utca egyik oldalán. Ilyen tulajdonosokat rendszeresen úgy bírságolnak, mintha az utca másik oldalán, a szomszédos kerületben parkoltak volna.

Visszaüt a fotó

„A bírságoláshoz nem szükséges fotó, sőt, voltam olyan bírósági peren, amelyen éppen a fotó buktatta le a parkolási társaságot” − folytatja a főtitkár. „Történt ugyanis, hogy a fényképfelvétel és a parkolási esemény dátuma egy teljes évvel eltért. Egy másik bírósági perben két egymást követő pótdíjazás esetében szintén a fotó volt a döntő bizonyíték: a felvételeken jól látszott, hogy az elvileg egy nappal később készült felvételen a szélvédőn négy autópályamatrica volt, míg az egy nappal korábban készült felvételen egyáltalán nem szerepeltek matricák. Vajon ki vett egy nap alatt négy autópályamatricát? Ráadásul a fényképeket is lehet manipulálni, le lehet fényképezni úgy egy autót, hogy tükröződjön a szélvédője, és úgy is, hogy a parkolójegyre helyezik a mikulászacskót.”

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A fénykép kedvéért le is takarható a jegy 

Megtörtént, és kissé morbid eset az is, amikor egy sokízületi gyulladás miatt leszázalékolt tulajdonost mozgássérült igazolványa ellenére pótdíjaztak. Amikor a tulajdonos bemutatásra vitte az igazolványát, gyakorlatilag az ügyfélszolgálati iroda előtt büntették meg újból − ekkor persze értelemszerűen nem volt a szélvédő alatt az igazolvány, de nem is lehetett volna. Ilyen esetekre gyakorlatilag nincs megoldás, hiszen fénymásolatot nem fogadnak el a társaságok, a parkolóőrök empátiájára pedig nem érdemes számítani. Murányihoz olyan panasz is befutott, amely szerint az igazolványát negyedik alkalommal bemutató tulajdonos igazolványát nem fogadták el, mondván, csak háromszor lehet ilyesmit bemutatni!

A Centrum viszi a prímet

A bírságolási panaszok nagy része a Centrum Parkoló Kft. ellen érkezik, nyilván azért, mert a főváros nagy részén ez a cég bírságol. Vannak persze kivételek: más cég bírságol például az V. kerületben (Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás), és megint más a IX. és a XIII. kerületben (Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.). A Centrum vadászterülete a VI., VII., VIII., az I., II., XI., és XII. kerület. A tapasztalatok szerint ez bírságol a legszemérmetlenebbül. Vidéken több parkolási társaság is működik, a helyzet pedig megosztott: Miskolcon például nagyon sok a panasz, és Vácott is rengetegen reklamálnak a mozgalomnál. Debrecenből lényegében nem is érkezik bejelentés nyugodtak a kedélyek, talán, mert ott az önkormányzat szedi a díjat. Nyíregyházán viszont ugyancsak magáncég tevékenykedik, érkezik is a sok panasz. Persze az önkormányzatok sem mind angyalok: Siófokon például önkormányzati biznisz a parkolás, mégis került már sor perre.

1.  Parkolótársaságok visszaélései
2.  Perek, trükkök, bizonyítások

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Danny, 2017. április 24.

Sürgős hitelt keres? Jó hír van neked! Kölcsönöket kínálunk 5000 euróról 30 millió euró...

Kinek és hogyan fizessek vízdíjat?

Danny, 2017. április 18.

Ha szüksége van a hitel? kínálunk bármely magánszemélyek vagy cégek, akik súlyos és kész ...

Behajtó cégek és a család

Dennis Ryan, 2017. április 17.

HITEL BEFEKTETÉS!
Szüksége van egy hitel? Ön érdekelt abban, hogy bármilyen típusú hi...

A gyóntatófülke nem szauna

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés