Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Parkolótársaságok visszaélései

Szabó Emese, 2008. március 28. - péntek 14:45
Címkék: parkolás, autó, átverés, bírság, reklamáció, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A parkolási bírságok ügye folyamatosan napirenden van, egyre többször bizonyosodik be, hogy valótlanságokat írnak parkolási adatlapjaikra. Milyen visszaélésekkel találkozhatunk, védekezhetünk-e ellenük egyáltalán?


Visszaélések a parkolási társaságok háza táján

A parkolási bírságokkal kapcsolatos legtöbb panasz a parkolóőrökre érkezik, akik a beszámolók szerint elhelyezik a „mikuláscsomagot”, lefényképezik az autót, pótdíjaznak, majd eltüntetik a zacskót. Így aztán a tulajdonos jogos pótdíj esetén sem védekezhet. A parkolási társaság meg nagyobb bevételhez jut, hiszen a pótdíj azonnali befizetése így lehetetlen lesz − magyarázza Murányi József, az Emberibb Parkolásért Mozgalom (EmPaMo) főtitkára. Szerinte ez az átverések ritkábbik válfaja. Gyakoribb, amikor a tulajdonos levelet kap, melyben közlik vele, hogy a parkolási cég számítógépes adatbázisa szerint meghatározott helyen és időben megbírságolták. A felszólítás gyakran évek elteltével érkezik, a többség így nem tudja bizonyítani, hogy nem parkolt az adott helyszínen. Ha pedig ténylegesen ott parkolt, valószínűleg a jegyet nem őrizgette évekig.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Hol nem parkoltam négy éve?

„Gyakran fordulnak hozzánk olyan panaszosok is, akik egykor befizették a pótdíjat, egy-két évig őrizgették az igazoló szelvényeket, ezt követően viszont kidobták azokat. Ők három-négy év elteltével nyilvánvalóan nem tudják bemutatni a csekket, így újfent követelik tőlük a pótdíj összegét. Olyan eset is előfordult, hogy a csekket évek elteltével nem találó tulajdonos újból befizette a bírságot, majd megtalálta a befizetett csekket. Ő most próbálja visszaszerezni a pótdíj összegét, kevés sikerrel” − sorolja Murányi. Az EmPaMo-hoz naponta tizenöt-húsz panasz fut be. Közülük a legérdekesebb egy 87 éves hölgy esete. Az idős asszony tíz éve temette el férjét, aki után a büntetéseket kapja. A hölgy egykori férjének autója tíz éve lezárt garázsban áll, a hölgy soha nem tudott vezetni, mára a lakást sem tudja egyedül elhagyni. Magát az autót csak kitolni lehet a garázsból, így elég valószínűtlen, hogy a járművet időnként kitaszigálnák az utcára, megvárnák a pótdíjazást, majd pedig visszatolnák.

Bírságok ránézésre

A főtitkárnak is meggyűlt már a baja a parkolási cégekkel: „Az Emberibb Parkolásért Mozgalom autóinak rendszáma le van adva a parkolóőröknél, és van lakossági parkoló várakozási engedélyünk is. Ennek ellenére különböző jogcímeken pótdíjakat szabnak ki ránk. A mozgalom elnökének pár nap múlva tartják az elsőfokú tárgyalását: ő világéletében V. kerületi lakos volt, megvásárolta a kedvezményes, éves lakossági várakozási engedélyt is, most mégis perbe hívták. Az én esetem is hasonló, várakozási engedélyem ellenére két perem is folyamatban van. Ahhoz ugyanis, hogy a számítógépes bejegyzés létrejöjjön, csak az szükséges, hogy valaki ismerje a rendszámot.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Elég egy rendszám...

A parkolási társaságok szerint rendszámot csak akkor lehet felismerni, ha valaki jegy nélkül várakozik várakozási övezetben, ami abszurd. Most is kinézhetek például az utcára, máris sorolom a gépkocsik rendszámát…” Murányi szerint a csalássorozat egyik jellemző motívuma pontosan ez: a tulajdonosnak van lakossági várakozási engedélye egy adott kerületre, és szabályszerűen parkol a kerület határát jelentő utca egyik oldalán. Ilyen tulajdonosokat rendszeresen úgy bírságolnak, mintha az utca másik oldalán, a szomszédos kerületben parkoltak volna.

Visszaüt a fotó

„A bírságoláshoz nem szükséges fotó, sőt, voltam olyan bírósági peren, amelyen éppen a fotó buktatta le a parkolási társaságot” − folytatja a főtitkár. „Történt ugyanis, hogy a fényképfelvétel és a parkolási esemény dátuma egy teljes évvel eltért. Egy másik bírósági perben két egymást követő pótdíjazás esetében szintén a fotó volt a döntő bizonyíték: a felvételeken jól látszott, hogy az elvileg egy nappal később készült felvételen a szélvédőn négy autópályamatrica volt, míg az egy nappal korábban készült felvételen egyáltalán nem szerepeltek matricák. Vajon ki vett egy nap alatt négy autópályamatricát? Ráadásul a fényképeket is lehet manipulálni, le lehet fényképezni úgy egy autót, hogy tükröződjön a szélvédője, és úgy is, hogy a parkolójegyre helyezik a mikulászacskót.”

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A fénykép kedvéért le is takarható a jegy 

Megtörtént, és kissé morbid eset az is, amikor egy sokízületi gyulladás miatt leszázalékolt tulajdonost mozgássérült igazolványa ellenére pótdíjaztak. Amikor a tulajdonos bemutatásra vitte az igazolványát, gyakorlatilag az ügyfélszolgálati iroda előtt büntették meg újból − ekkor persze értelemszerűen nem volt a szélvédő alatt az igazolvány, de nem is lehetett volna. Ilyen esetekre gyakorlatilag nincs megoldás, hiszen fénymásolatot nem fogadnak el a társaságok, a parkolóőrök empátiájára pedig nem érdemes számítani. Murányihoz olyan panasz is befutott, amely szerint az igazolványát negyedik alkalommal bemutató tulajdonos igazolványát nem fogadták el, mondván, csak háromszor lehet ilyesmit bemutatni!

A Centrum viszi a prímet

A bírságolási panaszok nagy része a Centrum Parkoló Kft. ellen érkezik, nyilván azért, mert a főváros nagy részén ez a cég bírságol. Vannak persze kivételek: más cég bírságol például az V. kerületben (Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás), és megint más a IX. és a XIII. kerületben (Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.). A Centrum vadászterülete a VI., VII., VIII., az I., II., XI., és XII. kerület. A tapasztalatok szerint ez bírságol a legszemérmetlenebbül. Vidéken több parkolási társaság is működik, a helyzet pedig megosztott: Miskolcon például nagyon sok a panasz, és Vácott is rengetegen reklamálnak a mozgalomnál. Debrecenből lényegében nem is érkezik bejelentés nyugodtak a kedélyek, talán, mert ott az önkormányzat szedi a díjat. Nyíregyházán viszont ugyancsak magáncég tevékenykedik, érkezik is a sok panasz. Persze az önkormányzatok sem mind angyalok: Siófokon például önkormányzati biznisz a parkolás, mégis került már sor perre.

1.  Parkolótársaságok visszaélései
2.  Perek, trükkök, bizonyítások

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza