Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Webáruházak használhatósága

Kovács Barbara, 2008. március 20. - csütörtök 17:00
Címkék: internet, vásárlás, kereskedő, hirdetés, reklám
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Összehasonlítottuk néhány mérvadó műszaki webáruház portálját. Kínálatuk változó, a legtöbb helyen hitelajánlattal is várják vásárlóikat.


Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell
A hazai netboltok indulásukkor évi százmillió forintos forgalmat bonyolítottak, ami mára hetvenmilliárd forintra hízott – tájékoztatott bennünket Fischer Gábor, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője. Az említett hetvenmilliárdba olyan, elsősorban tájékoztatási céllal fenntartott oldalak bevétele is beleszámít, amelyek „mellékesen” különböző termékeket is kínálnak. Először csak könyvet és lemezt vehettünk a neten, ma már szinte mindent. A legnagyobb forgalmat az utazási irodák bonyolítják a világhálón, némelyik légitársaság már csak a hálón ad el jegyet.

Internetes vásárlás esetén itthon az uniós regulák is érvényesek. Egy szerveződőfélben lévő minősítő konzorcium pedig 2008 májusában lát munkához. Feladata az internetes áruházak minősítése lesz, a szigorú előírásoknak megfelelő webáruházak márkajelet kapnak. A jelzés uniószerte elfogadott lesz, vagyis nemzetközi minősítésnek számít majd.

Az internetes vásárlás szabályai

Alapelv, hogy vásárlás előtt minden információt szerezzünk meg a kiválasztott termékről és az áruház szolgáltatásairól, fizetési, szállítási feltételekről! Az áruházról a www.efk.hu oldalon, a vásárlási tanácsadó menüpontban kaphatunk bővebb információt. Alaposan olvassuk el a szerződési feltételeket, különösen azt, hogyan bonthatjuk fel! Az interneten vásárolt terméket nyolc munkanapon belül indok nélkül visszaküldhetjük, visszaszerezve az árát. A szavatossági és a jótállási feltételek internetes vásárlás esetén is érvényesek.

Összehasonlítás

Összesen hat műszaki webáruházat hasonlítottunk össze. Fontos szempontunk volt, hogy a kiválasztott termékhez, (általában egy digitális fényképezőgéphez) kínáltak-e csomagajánlatot, vagyis, ajánlanak-e jutányos áron hasznos kiegészítőket a masinához. Az esetek java részében kínálnak.

Webáruház
Csomagajánlat
Termékismertető
Házhozszállítás
Ajándék
Stabil bolt
FotoMarket
van
részletes
25 ezer forint felett ingyenes
van
van
Pixmania
van
részletes
szálítási díjjal
nincs
nincs
Extreme Digital
van
van
10 ezer forint felett ingyen
van
van
220 Volt
nincs
gyakran rövid
40 ezer felett ingyenes
nincs
van
Digitall
nincs
van
szálítási díjjal
nincs
van
Focus Camera
van
van
30 ezer forint felett ingyenes, egyébként szállítási díjjal
van, de nem mindenhez
nincs


Két olyan webáruház volt a megvizsgáltak között, amely nem kínált kedvezményes áron kiegészítőket a kiválasztott termékhez: a 220 Volt és a Digitall. Utóbbinál néhány termék mellé kisebb ajándékokat, például CD-tartót adnak. A 220 Volt javára az szól (a Digitallal szemben), hogy a náluk kiválasztott termék számos fotón szemügyre vehető, több színváltozatban is. Előnyére szolgál még viszonylag széles árukínálata. Vásárolhatunk ott távcsövet, babafigyelőt, mobiltelefont, videokamerákat és számítástechnikai kellékeket is. Az információk részletesen közlik a fogyasztóval, melyik termékre meddig érvényes a szavatosság.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Hol van a termék fotója?

A Digitallnál valóban szinte mindent megkaphatunk, ami elektromos; játékokat, biztonságtechnikai felszereléseket, háztartási gépeket és irodatechnikai berendezéseket. Kedvezményt csak úgy kapunk, ha csatlakozunk az általuk létrehozott klubhoz. Ennek előfeltétele a tízezer forint feletti vásárlás. A klub minden tízezer forint feletti vásárlás esetén száz forint kedvezményt jegyez nekünk, ami később beváltható.

Hát, így elég sokat kell ahhoz költeni ahhoz, hogy egy kis kedvezményhez jussunk. Minden termék esetében azt ígérik, hogy ha olcsóbban látjuk valahol, jelentsük nekik, aztán, ha lehet, majd ők is olcsóbban adják. Igen ám, de az „apróbetűs” leírásból kiderül, hogy hosszas kutatómunka vár ránk, ha élnénk a kedvezménnyel. Még a terméket forgalmazó cég GKM nyilvántartási számának is utána kellene néznünk, vagyis nincs ember, aki nekivágna ennek a tortúrának némi spórolásért. Cserébe az átlaghoz képest olcsó szállítási díjat ígérnek (1440 forintnál nem drágábbat) és részletesen tájékoztatnak a jótállásról, szavatosságról. Az elállásról is, bár a Digitallnál csak addig állhatunk el a vásárlástól, míg a szállítmány útjára nem indul. Hát ez valahogy nincs összhangban az uniós szabályokkal…

Az online boltok összehasonlítása a következő oldalon folytatódik!

1.  Webáruházak használhatósága
2.  Csomagok és árgaranciák

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza