Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hogyan váltsunk lakáshitelt?

Dr. Baran Alexandra, 2008. március 11. - kedd 16:00
Címkék: hitel, ingatlan, bank, szerződés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Lakáshiteleink kiváltására többféle lehetőség adódik, ha másik ingatlanba szeretnénk költözni, vagy a fennálló konstrukció válik számunkra kedvezőtlenné.


Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

„Két éve kötöttünk lakáshitel-szerződést az Erstebankkal. Időközben kiderült, hogy a konstrukció előnytelen számunkra. Ennek kiváltását szeretném elintézni, ám az önkormányzat nem válaszol a levelemre. Személyesen is próbálkoztam, de ide-oda küldözgettek. Két lakásról van szó, amit egy lakássá szeretnénk visszaállítani, viszont csak az egyikre van használatbavételi engedélyünk. Kihez, vagy hová fordulhatok, ha az önkormányzat az időt húzva továbbra sem válaszol?”

Forrás: MT
Mindig hasonlítsuk össze a bankok ajánlatait, mert nagy különbségek adódhatnak! (Ebben segítségünkre lehet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapja is.) A hitelintézetben személyesen is érdeklődhetünk a hitelkiváltás feltételeiről.

Ha eladjuk ingatlanunkat, a legegyszerűbb hitelkiváltási lehetőség, hogy a vevő saját erőből kifizeti az eladó terhét, majd a vételárkülönbözetet hitellel, vagy szintén önerőből rendezi. Lehetséges az is, hogy az eladó hitelét a vevő, az általa választott pénzintézet hitelével váltja ki. Ilyenkor a bank kifizeti a másik bankot, utóbbi kiadja a jelzálogjog törlését, a földhivatal pedig törli azt, bejegyezve az új bank jelzálogjogát.

A legtöbb banknál fedezetcsere is lehetséges. Ilyenkor az adós fennálló hitelét egy másik ingatlanra viszi át. Természetesen mindez csak értékbecsléssel és a bank jóváhagyásával lehetséges. Ilyenkor a hitelintézettel módosítani kell a kölcsönszerződést, és az új ingatlanra vonatkozó zálogszerződést be kell nyújtani a földhivatalnak. A zálogjog-bejegyzés után a másik ingatlan tehermentesíthető.

Hitelkiváltás lehetséges akkor is, ha a fennálló hitelünk nem kedvező, és másik banknak szeretnénk törleszteni. Ilyenkor a kiváltás feltételeiről a kiválasztott banknál érdeklődjünk.

A konkrét panaszban a hitelkiváltáshoz szükséges önkormányzati nyilatkozatot a fogyasztó az önkormányzat „hallgatása” miatt nem tudta beszerezni. Lássuk, mit tehetünk ebben az esetben!

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szerint, az ügyintézési határidő a kérelemnek az eljárásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz történő megérkezése napján kezdődik.

Főszabály szerint az ügyintézési határidő harminc nap. Ezen idő alatt az önkormányzatnak válaszolnia kell. Lehetnek azonban kivételek! Ha testületi szerv, például önkormányzati képviselő testület jogosult a döntésre, és nem lehetséges a harmincnapos határidő betartása, akkor a testület a határidő letelte utáni első testületi ülésen, legkésőbb azonban hatvan napon belül is határozhat. Ezekhez a határidőkhöz még hozzáadódik a szakhatóság (amennyiben szükséges, például építési szakhatóság) eljárási határideje is, mely a jogszabály szerint - szintén főszabályként - tizenöt nap.

Az önkormányzat felettes szerve a közigazgatási hivatal, amely a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény alapján felülvizsgálhatja, hogy az önkormányzati hatóság határozata és eljárása megfelel-e a jogszabályoknak.

Ha hatósági ügyben az önkormányzat a határozathozatali kötelezettségét elmulasztotta, a közigazgatási hivatal felhívja a mulasztó tisztségviselőt vagy testületet, hogy soron kívül, illetve a testület legközelebbi ülésén, de legkésőbb harminc napon belül határozzon. A döntésre jogosultnak a döntés várható időpontjáról a közigazgatási hivatal felhívásától számított öt napon belül értesítenie kell az ügyfelet.

Az önkormányzati hatósághoz intézett felhívás eredménytelensége esetén az ügyfél kérelmére a megyei, illetve a fővárosi bíróság kötelezi a hatóságot az eljárás lefolytatására.

Dr. Baran Alexandra
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
jogi szakértő

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Amerisave, 2019. július 20.

Elutasították-e a banktól vagy bármelyik pénzügyi cégtől származó kölcsönt? * Szüksége...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

hopkinson lance, 2019. július 18.

Jó nap,

Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, függetlenül attól, hogy milyen pén...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. július 18.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés