Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyugtatók, vény nélkül

Szabó Emese, 2008. február 25. - hétfő 10:42
Címkék: vásárlás, gyógyszer, árkörkép, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A drogériák alig tartanak természetes alapanyagokból készült szereket. Az orbáncfű, komló, citromfű és macskagyökér hatóanyagait tartalmazó készítmények főleg könnyebb panaszokat enyhítenek. Mennyibe kerülnek?


Nyugtató hatású készítményeket patikán kívül, drogériában is beszerezhetünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a természetes alapanyagból készült drazséknak és gyógyteáknak ne lenne mellékhatásuk. Az orbáncfű tea (szálas kiszerelésű Adamo, 185 forint/ötven gramm a Béres Egészségtárban) is okozhat például fényérzékenységet, ha mértéktelenül isszuk.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Bár vény nélkül kiváltható, mégsem árt megkérdezni az orvost 

A drogériák többségében ezért föl is hívták figyelmünket arra, hogy ne fogyasszunk nyakra-főre természetes szereket sem. Olyan fitotéka is akadt, ahol megkérdezték, hogy vásárlás előtt egyeztettünk-e orvossal vagy természetgyógyásszal.

Tanácstalanul

A drogéria láncok polcai közt már egyedül kell eligazodnunk. Más kérdés, hogy a DM és a Rossmann kínálata meg sem közelíti a fitotékákét − nyugtatószerek tekintetében legalábbis biztosan nem. Míg a kisebb üzletek öt-tíz féle nyugtató teát és körülbelül ugyanennyi kapszulát tartanak, addig a DM-ben be kell érjük ötféle termékkel. A Naturland filteres nyugtató teája itt 799 forintba került (ugyanez kisebb szakboltokban 780−820 forint), míg a Herbária ömlesztett levendulateáját 369 forintért mérik (ugyanez a Béres Egészségtárban 490 forint). A szálas kiszerelésű, negyvengrammos citromfüvet 199 forintért árulják − bioboltban ugyanilyen teát 540 forintért is vehetnénk. (A növény természetesen biotermesztésű, ezért kerül közel háromszor többe.) A DM-ben a háromféle teán kívül vehetünk macskagyökeret tartalmazó Valeriana mite drazsét is, 1249 forintért. A Valeriana mellett a drogériában egyedül Nervenpfleget árultak.

A macskagyökeret, komlótobozt, orbáncfüvet, citromfüvet, cickafarkot és fagyöngyöt tartalmazó, idegnyugtató tablettát százhúsz és hatvan darabos kiszerelésben vehetjük meg (1769 és 999 forintért). A Rossmann kínálata szegényesebb a DM-énél. Itt gyakorlatilag csak Nervenpfleget találtunk, 1899 és 999 forintért. Ugyanezt a terméket a Béres Egészségtárban ezerkilencszáz és ezerkétszáz forintért mérik, és a kisebb fitotékákban is nagyságrendileg ennyiért, vagy legfeljebb száz forinttal olcsóbban vehetjük meg.

Nem mindegy a kiszerelés

Két fitotékában külön figyelmeztettek arra, hogy ha nem az íze miatt vesszük a teát, eszünkbe se jusson a filteres változatot választani. Abban ugyanis „alig van anyag”. Nyugtató teából egyébként három különféle keveréket találtunk: a Herbária ömlesztett teája ánizstermést, borsosmenta-levelet, citromfüvet, galagonya virágos ágvégét, levendulavirágot, komlótobozt és macskagyökeret tartalmaz.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Jobb, mint a filteres változat 

A doboz ára bolttól függően 620−700 forint. Ugyanez filteres kiszerelésben 460−560 forintba kerül, de sokkal kevésbé kiadós. A Herbária Pannonhalmi Vesperas filteres teakeveréke hasonló összetételű. Citromfüvet, galagonya hajtásvéget, csipkebogyót, komlóvirágzatot és levendulavirágot tartalmaz. Ezt a teát 550−650 forint körüli áron mérik. A Naturland nyugtató keverékébe szinte teljes egészében ugyanezek a gyógynövények kerültek: a termékben orbáncfüvet, citromfüvet, macskagyökeret, levendulavirágot és komlót találunk. Ára nyolcszáz forint körül alakul.

Lapozás után folytatódik a nyugtatók körképe!

1.  Nyugtatók, vény nélkül
2.  Kapszulák és cseppek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés