Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Honlapmustra: mivel kábít a szolgáltató?

Szabó Emese, 2008. február 15. - péntek 12:15
Címkék: internet, szolgáltató, reklamáció, ügyfélszolgálat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem mindegy, hogy egy szolgáltató pusztán "kötelességből" üzemelteti-e honlapját, vagy ügyel is arra, hogy az valóban használható legyen. Fogyasztótársainkat néhol akár anonim módon is feljelenthettük volna, reklamálni azonban már jóval nehezebb.


Jó weboldal ritka kincs; kevés a mutatós, praktikus, jól átlátható honlap. A kijelentés alól a szolgáltatók sem kivételek. Az ELMŰ (Budapesti Elektromos Művek) és az ÉMÁSZ (Észak-magyarországi Áramszolgáltató) oldala például a legjobbak közé tartozik. Igazából azt sem tudtuk eldönteni, baj-e, hogy a Magyar Áramszolgáltató (MÁSZ) két honlapja tartalmilag és küllemét tekintve teljesen megegyezik.

A weblapokon pontosan az van szem előtt, amire a fogyasztónak szüksége van: a mérőállomás bejelentését lehetővé tevő, és a számlázással kapcsolatos ügyintézés gombja. Első körben úgy tűnik, hogy csoportos beszedési megbízás megadására is van lehetőség, ám a menüre kattintva kiderül, hogy itt csupán azt a nyomtatványt tudjuk letölteni, amit kitöltve a postán kell föladni, vagy bevinni az ügyfélszolgálati irodába. Az ügyfélszolgálati irodák listájánál ugyan meg van adva a pontos cím és nyitvatartási idő, a telefonszámot viszont hiányoltuk. Hiányuk azért is fájó, mert a kapcsolatfelvétel gomb sem aktív, és csak egyetlen központi szám van megadva a honlap legalján.

Minden elérhető, kivéve a telefonszámokat: marad a központi szám menütérképpel

Öröm az ürömben, hogy sajtószóvivő telefonszámát azonnal megleltük. A honlapon panaszkodni csak némi keresgélés után tudunk. Erre a „bejelentések” menüsorban nyílik lehetőség, ahol külön-külön kattinthatunk a panaszbejelentésre, a reklamációra, a hibabejelentésre, sőt még szabálytalan áramvételezésre is árulkodhatunk. Utóbbihoz ráadásul be sem kell jelentkeznünk.

A DÉMÁSZ (Dél-magyarországi Áramszolgáltató) honlapja elsőre nem túl mutatós, de az alapvető információk itt is szem előtt vannak. Még a telefonszámok, e-mail címek is jobban szúrják szemünket. Két kattintással érhető el az a funkció, ahol lehetőség van bejelenteni a költözést, ezzel együtt az adatváltozásokat. Az oldalon időpontot egyeztethetünk az ügyfélszolgálati irodákkal, és ami nagyon pozitív: a szolgáltató a hozzá intézett kérdéseket fórum jelleggel válaszolja meg.

Befűtöttünk

A Fővárosi Gázművek megmutatta, hogyan is kellene egy honlapon feltüntetni az elérhetőségeket: csupán egyetlen kattintás, és máris egymás alatt sorakoznak a telefonszámok és a nyitvatartási idők. A honlapon még receptoldalt is találunk, bár ottjártunkkor, - némiképp következetlenül – épp egy hideg étel elkészítési módját ismertették. Az oldalon óraátírásra és mérőóra-állás közlésére is van lehetőség, olyan fórumot viszont nem volt, ahol panaszt emelhettünk volna.

A Tigáz honlapján még jobban szem előtt vannak az elérhetőségek, már a főoldalon látjuk őket. A honlap egyébként sem túl bonyolult, pár kattintással bejárható. Panaszkodásra alkalmas fórum itt sem volt, még a műszaki hibabejelentést is csak úgy tudtuk volna megoldani, hogy legördülő menüből választunk megyét, települést. A megoldást nem nagyon értettük, mert akármelyik települést választottuk így ki, ugyanaz a zöldszám jelent meg.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

"Mintha csak otthon barkácsolták volna"

A Főtáv (Budapesti Távhőszolgáltató) oldalát mintha csak otthon barkácsolták volna, egyáltalán nem emlékeztetett egy komoly szolgáltató honlapjára. Második nekifutásra viszont rájöttünk, hogy a tartalomjegyzék segítségével egészen könnyen kezelhető. Címet és központi telefonszámot az oldal alján találtunk, a „panaszkezelésre” is viszonylag könnyen ráleltünk. Aztán csalódnunk kellett, mert online itt sem tehetünk panaszt. Azt legalább megtudtuk, hogy erre személyesen, központi telefonszámon keresztül, postai úton és a diszpécserszolgálaton keresztül van lehetőségünk. A Főtáv javára legyen mondva, hogy ők legalább korrekt módon föltüntették az ügyfélszolgálatok telefonszámait is. Az weblapon értékes információra is bukkantunk: a szolgáltató egybegyűjtötte a távhőszolgáltatással kapcsolatos támogatásokat, pályázati lehetőségeket.

Következő oldalon kiderül, hogyan mulasztják el a reklamációs lehetőség megadását!

1.  Honlapmustra: mivel kábít a szolgáltató?
2.  Víz, szemét, panasz?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza