Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jó ötlet az outlet

Kovács Barbara, 2008. február 14. - csütörtök 16:45
Címkék: műszaki cikk, vásárlás, tartós, olcsó, szavatosság, garancia
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyre több műszaki outlet nyílik, a szokásosnál jóval olcsóbban kínálva másutt is kapható, márkás termékeket. Vajon mennyi garancia jár a szépséghibás, illetve szállítási sérült portékákra?


Egy ilyen üzletbe lépve úgy érezhetjük magunkat, mint egy használtruha boltban. Bármelyik sarokban kincsre lelhetünk… A választék persze elmarad egy hagyományos műszaki szaküzletétől, hiszen a kereskedő csak a felkínált raktárkészletből válogathat, így különleges kívánságokat nem teljesíthet. Persze szezonálisan keresett termékek itt is vannak, ilyen karácsonykor az LCD televízió és az MP3-lejátszó. Nyáron a hűtőszekrény a sláger, iskolakezdéskor viszont az LCD monitorokat viszik, minden mennyiségben.

Mit mennyiért?

Lássuk, mennyit spórolhatunk műszaki outletben vásárolva! Két budapesti, egy Wesselényi utcai, illetve egy Bosnyák téri üzlet árait hasonlítottuk össze. A sajátos helyzet miatt csupán néhány azonos terméket találtunk, és ezeket vizsgálva sem fedeztünk fel sok különbséget az árak között.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Több tízezret spórolhatunk 

A közönségkedvenc LCD tévéből szinte minden méret képviselve volt. A 82 centis képátlójú, LG márkájú HDTV Ready televízió számtalan extrával mindkét helyen száz forint híján 130 ezer forintba került. A kategória legolcsóbbját, a Techwoodot 99 900 forintért vihettük volna haza.

Házimozit összehasonlításképpen először szintén az LG gyártmányai közül választottunk. A HT 302 típusszámú, háromszáz wattos készülék ára 39900 forint volt. A legolcsóbb házimoziért 14 900 forintot kértek, igaz a kevéssé ismert Schöntech márka képviselőjéért. A mosogatógép nem olcsó berendezés, de az outletben egy 3A energiakategóriába tartozó, tizenkét terítékes, sokfunkciós Ariston gép már 84900 forintért kapható. Kissé kevesebb programmal, de ugyancsak 3A minősítéssel 74990-ért is kínálták. A legolcsóbb gépet, egy Matsuit, 49 900 forintért vihettünk volna el.

Tizenkilenc hüvelykes képátmérőjű LCD monitort, beépített tévétunerrel már 59900 forintért találtunk, LG márkanéven. A legolcsóbb monitor szintén LG volt, persze TV tuner nélkül. Ezért mindössze 34 900 forintot kértek volna. Az LCD tévé esetében közel 65 ezer forintot spórolhattunk volna meg, és házi mozi esetében is majdnem harmincezer forint lehetett volna a megtakarítás. Az Ariston mosogatógép outlet-béli megvásárlása esetén több mint negyvenezer forint maradt volna a zsebünkben. Monitorhoz pedig az üzletek listaáránál közel harmincezer forinttal kevesebbért juthattunk volna hozzá.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A "turkálók izgalma" kíséri a mustrát

„Olyan termékek kerülnek üzleteinkbe, amelyeket teljes áron már nem lehet eladni” – mondja Mokri Péter, az Elektro Outlet tulajdonosa. „Van, aminek targonca nyomta meg az oldalát, vagy kicsomagoláskor sértették meg a felületét snitzerrel, szállításnál sérült a csomagolása, esetleg bemutató darabok voltak. Ilyesmivel a nagy üzletláncok már nem foglalkoznak, ezért félreteszik, és nagy tételben adják tovább, outleteknek. Áruink általában külföldről származnak.”

A kiválasztott műszaki cikkeket műszaki átvizsgálás után vásárolják fel, úgy, hogy ezekre gyártójuk már nem vállal garanciát, így a jótállást maga a bolt biztosítja. „Szerződött partnerhálózattal rendelkezünk, probléma esetén náluk javíttatjuk a készülékeket – mondja Mokri. Termékeiket használtként értékesítik, ezért csak egy évnyi jótállási időt vállalnak rá, a tízezer forintosnál olcsóbb áruikra pedig mindössze három hónapos garanciát adnak.

A Polgári Törvénykönyv szerint használt termékre egyéves szavatossági idő jár – tájékoztatott dr. Kathy Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársa. Ennél rövidebb idő nem köthető ki.

A következő oldalon kiderül, hogyan érvényesül az outletben a szavatosság!

1.  Jó ötlet az outlet
2.  Jótállási viszonyok

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés