Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

GPS-körkép

Gönye László, 2008. február 13. - szerda 11:00
Címkék: vásárlás, autó, internet, árkörkép, műszaki cikk, tartós
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az autóban használható navigációs berendezések robbanásszerű elterjedése a jelentős (akár évi negyven százalékos) árcsökkenés mellett egyre növekvő kínálatukat eredményezi.


A nagyobb műszaki áruházak bőséges választéka áraik komoly szóródásából is kitűnik. A MediaMarkt legolcsóbb járműnavigációs terméke 39 990 forint, a legdrágább 219 990 forint. A Saturn árai pedig 37 990-től 119 990 forintig terjednek. Néhány szerényebb árfekvésű készülék ára az alábbi, összehasonlító táblázatban olvasható. A legolcsóbb – Garmin Nüvi 200 − navigációs készülék azoknak ajánlható, akik kizárólag tájékozódásra használják a PNA-t. Egyszerűen kezelhető, műszaki analfabéták számára is jól kiismerhető darab. Processzora meglehetősen gyenge, kisebb méretarányú térképre váltva akár fél percig is eltarthat a kép betöltése. Csak Magyarországon használható. Az akku feltöltése négy órát vesz igénybe, folyamatos navigáció esetén mintegy öt órán keresztül működőképes.

Nem mindegy, meddig bírja az akku 

A Garmin 250-es modell – amint ára is mutatja – nagyobb tudású készülék. Bár kezelése ennek sem bonyolult, műszaki paraméterei komolyabbak: képernyője s zélesebb, egész Európára kiterjedő térképpel, erősebb processzorral szerelték. Az Altina A660 árához mérten szerény, de megbízhatóan teljesítő készülék, szokásos extrákkal: mp3, képnézegető, videolejátszó. Legnagyobb gyengéje, hogy nincs hozzá hálózati töltő, így üzem közben szinte egyfolytában a szivargyújtón kell lennie. A Navigon 2100 esztétikus, Kelet-Európa-térképpel ellátott eszköz, amely rendelkezik a korábban említett TMC-tunerrel is. A TomTom One V3 előnye könnyű, kezdők számára is kiismerhető kezelhetősége. Hátránya viszont, hogy nem igazán magyar autósoknak szánt termék: a térkép magyar területekre vonatkozó lefedettsége rendkívül gyenge, negyvenhét százalékos. A Wayteq N350 jóval inkább használható. Internetes fórumok felhasználói szerint pontos, megbízható készülék, gyenge pontjának akkumulátorteljesítménye számít. Egy-két óránál tovább nem bírja feltöltés nélkül.

MediaMarkt

Saturn

Extreme Digital

Digitall.hu

Garmin Nüvi 200

39.990

-

39.990

-

Garmin Nüvi 250

54.990

59.990

53.900

81.600

Altina A660

-

44.990

54.900

44.812

Navigon 2100

49.990

49.990

-

49.948

TomTom One V3

54.990

54.990

-

-

Wayteq N350

54.990

49.990

-

46.400

Választási szempontok

A legtöbb esetben érintőképernyős készüléken meghatározhatjuk úticélunkat, a berendezés pedig – akár több verzióban – megtervezi nekünk az útvonalat. Éttermek, benzinkutak, illetve az általunk megjelölt helyek számontartása mellett a készülék a legkisebb települések házszám-részletességű térképét is tárolja. A készülékek többsége figyelembe veszi a forgalombefolyásoló tényezőket, így a sebességkorlátozásokat is. Ahhoz, hogy a számunkra legalkalmasabb eszközt használhassuk, el kell döntenünk pár dolgot. Át kell gondolnunk, mekkora az a virtuális térkép, ami igényeinket kielégíti. Léteznek csak Magyarországon használható készülékek, de Kelet-Európát, sőt az egész kontinenst tartalmazó navigációs rendszerek is. A forgalmazott PNA-k többsége beépített, vagy SD-kártyára töltött térképet használ. Ha újabb térképekkel szeretnénk bővíteni a készülék memóriáját, az jelentős anyagi ráfordítással jár. Egy ilyen szoftver húsz-harmincezer forintot kóstál.

Meghatározó tényező a lefedettség 

Fontos szempont az is, mennyire részletes és naprakész leendő készülékünk térképe. A legtöbb PNA által használt szoftver az interneten keresztül frissíthető. Koósz Kornél térképészeti szakértő véleménye szerint érdemes a magyar fejlesztésű IGO szoftverrel szerelt navigációt választani. Ez ingyenesen, évente kétszer kínál internetes frissítést, megbízható, naprakész információkkal szolgálva. A Navtech-térképpel felszerelt navigációk részletesebbek (különösen a nyugat-európai területeket tekintve), az ehhez tartozó frissítések viszont nem ingyenesek, áruk közel száz euró. Szakértőnk véleménye szerint talán hónapokon belül elérhető lesz a közvetlen, naprakész frissítést lehetővé tevő rendszer, ami letöltögetés nélkül, közvetlenül készülékünkre tölti az éppen aktuális változásokat – műholdas kapcsolat segítségével. Ez valószínűleg díjas szolgáltatás lesz, igénybe vételéhez a készüléknek ún. TMC-támogatással is rendelkeznie kell.

Szűrt infók

Fontos választási szempont a magyar nyelvű menü, illetve hangnavigáció is – bár ezt a készülékek nagy része „tudja”. Hasznos, bár egyelőre csak magasabb árfekvésű készülékekben van Bluetooth-kapcsolat. Ez többek között telefonunk vezeték nélküli kihangosítását is lehetővé teszi. Az általunk talált legolcsóbb ilyen készülék 79 990 forintba került (MyGuide 3300). Bizonyos készülékek esetében hangutasításokat rendelhetünk egyes célállomásokhoz, így egyszerűbb az elérni kívánt hely megjelölése. Inkább esztétikai, mint funkcionális kívánalmaknak tesz eleget az újabb – magyar – fejlesztésű 3D-s megjelenítés, ami bizonyos épületeket, tájrészleteket térhatásban emel ki a térképből.

A nagyobb elektronikai szaküzletekben alig néhány valóban használható információ segít bennünket a készülékek közti választásban. Ha jól akarunk dönteni, érdemes az internetről tájékozódnunk, vagy alaposan kikérdezni egy hozzáértő eladót. A kiállított készülékekről néhány alapadaton kívül nem sok derül ki, még a sokak számára fontos extrákról sem. (A www.gpsbolt.hu oldalon viszont könnyen informálódhatunk a készülékek tulajdonságairól.) A PNA-k tudása mára meglehetősen kibővült. A navigációs segítség mellett ma már sok készüléken hallgathatunk zenét, nézhetünk filmet vagy képeket, sőt, - bár egyelőre csak elvétve - kamerás berendezést is találunk. Amint az a leírtakból is kiviláglik, nem könnyű rálelni az ideális készülékre. A rendkívül széles körű kínálatból viszont mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb navigációs berendezést.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Berta Pál, 2008. március 06. - csütörtök 19:09

A hozzászólásom inkább kérdés. Mi is szeretnénk GPS-t vásárolni, de úgy hallottuk,hogy egy amarikai katonai műhold biztosítja a működését a nálunk használt rendszernek, és ezt az államokban egy banális döntéssel meg lehet szüntetni. Az egyéni parabola rendszeremet hasonló okok miatt szüntettem meg. Milyen lehetőségek vannak ez esetben? Vagy ez már csak így működik,hogy ezt is kidobjuk?

Hatsepsut, 2008. február 14. - csütörtök 08:20

Nekünk is MIO van, és nagyjából elégedett vagyok vele. Kicsit hiányos ez a "körkép", hiszen az egyik legjobb, több árfekvésben és minőségben kapható gépet kihagyták belőle.

HB, 2008. február 14. - csütörtök 05:22

Ha már navigációról és PNA-ról (vagy akár PDA-ról van szó, inkább MIO készüléket vásárolok! Teljesen megbízható készülékek, gyors, pontos, és ami még fontos, két év garancia jár hozzá!

Kommentek

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza