Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Levesek porból

Varga Betti, 2008. február 11. - hétfő 18:45
Címkék: élelmiszer, vásárlás, adalékanyag, tartósítószer, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az instant vagy porlevesek igen népszerűek. Előnyük, hogy gyorsan és bárhol elkészíthetőek, csak forró víz kell hozzájuk. De vajon egészségesek is?


Melyiket válasszam?

Magyarországon gyakorlatilag két nagy márka uralja a porlevespiacot: a Knorr és a Maggi. A nagy áruházláncoknak persze saját termékeik is vannak (például a Tesco levesek), leggyakrabban mégis a Knorral és a Maggival találkozhatunk. Bár íz alapján jelentős különbség nincs a két márka között, nem reprezentatív felmérésünk szerint a Knorr talán kicsit népszerűbb. Az ízesítés mindkét esetben hasonló, gyakorlatilag azonos levesfajtákat találunk.

Hol érdemes vásárolni?

Instantleves-árkörképünkben két hipermarketet (Tesco és Interspar), két szupermarketet (Match és GRoby) és egy kisboltot (CBA) hasonlítottunk össze, kínálatuk és áraik szerint. A Knorr és Maggi termékeit mindenütt megtaláltuk. A Tescóban találtunk Dumets és Tesco Színes porokat is. Mindkét márka többadagos kiszerelésben kapható. Legalacsonyabbnak a Tesco Színes árai (40-60 grammos tasak 124 forintért) bizonyultak. A leggazdaságosabbak mégis a Dumets termékei, ezek ugyanis mintegy húsz grammal több levesport tartalmaznak, mint a három másik (Knorr, Maggi, Tesco Színes) tasakjai: a 90-100 grammos készítmények ára egy híján kétszáz forint volt.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Nem házi leves, de minden házi ízben kapható 

A legszínesebb árukészletből a Tescóban válogathatunk, de nem sokkal maradt le mögötte az Interspar kínálata sem. Ezekben a hipermarketekben található a legtöbbféle Maggi-leves is. Maggi egycsészés kiszerelést csak az Intersparban nem találtunk, bár a Maggi kisebb adagjaiból a többi három üzletben sem volt túl bő felhozatal. A Matchban csak komoly kutatómunkával sikerült négyfélét találni. A GRobyban már egy-két ízzel bővült a választék, a CBA-ban viszont összesen csak háromfélét tartottak. Knorr-levesből viszont minimum tízfélét vehettünk volna mindenütt. A többcsészés kiszereléseknél már jobban szerepelnek a Maggi termékek, de még mindig jóval változatosabb volt a Knorr-kínálat, utóbbi kétszer annyi ízt kínált. A népszerű ízesítések (meggy-, paradicsom-, csirkekrém-, sajtkrém-, tyúkhús-, májgombóclevesek) mindenhol kaphatóak voltak. Legtöbb különlegességet azonban a hipermarketekben, a Tescóban és az Intersparban találtuk.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Távol-Keleten is tömegfogyasztási cikk a porleves

Alábbi táblázatban az üzletek árait gyűjtöttük össze. A levestípusok tételes felsorolása helyett: az adott kiszerelés legalacsonyabb és legmagasabb árát tüntettük fel. Zárójelbe tettük az adott márka és kiszerelés legjellemzőbb árát az adott helyen (így a legtöbb Knorr egycsészés leves a Tescóban 105 forintért kapható). Ahol ez nem szerepel, ott vagy azonos áron kínáltak mindent (GRoby), vagy összesen egy-két fajtát tartottak, egy áron (CBA).

Tesco

Interspar

Match

GRoby

CBA

Knorr
egycsészés

103-165 (105)

109-169 (109)

129-189 (129)

125-185 (145)

125
Maggi
egycsészés

159

 

99-139

115

110

Knorr
többcsészés

179-199 (179)

174-234 (209)

185-379 (255)

225-255 (225)

108-345(245)

Maggi
többcsészés

159-219 (185)

159-219 (214)

185-255 (249)

239

160-240(240)

Üzletenként általánosan tíz-húsz forintnyi eltérés tapasztalható, bár láttunk több mint száz forintos eltérést is. A két legdrágább levest a Matchban és a CBA-ban találtuk. Előbbi 379 Ft-ért árulja a Knorr daragaluska levesét (egyik legdrágább leves mindenütt), utóbbi 345 Ft-ért a Knorr brokkolikrém levesét (ez másutt középáras volt). Többcsészés leves legolcsóbban a CBA-ban kapható, ez a Knorr csontlevese cérnametélttel, 108 forintért.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Egyedülállók és kollégiumlakók rendszeres eledele

A vizsgált üzletek közül a Matchban kaphatóak a legolcsóbb instant levesek, a Maggi egycsészései, ezekből azonban nem túl széles a kínálat. Ha választani is szeretnénk, a Tescóban érdemes vásárolni, mivel itt társul a legnagyobb termékválaszték a második legkedvezőbb ár mellé. Legolcsóbbnak általában a gyümölcs-, a krém- és a húslevesek bizonyultak. A legdrágábbak mindenhol a póréhagyma-, a daragaluska-, és a gulyáslevesek, illetve azok a termékek voltak, amelyek extra levesbetétet tartalmatnak, mint a Maggi Óriás-családjának termékei, vagy a különleges ízesítésűek, így a Knorr póréhagymalevese.

A következő oldalon kiderül, hogy miből is lesz a porleves!

1.  Levesek porból
2.  Ami az összetevőket illeti

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza