Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Behajtás - BKV módra

Gyarmati Stefánia, 2008. február 12. - kedd 17:15
Címkék: bkv, bírság, utazás, átverés, szerződés, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Múlt év szeptemberében a BKV zéró toleranciát hirdetett a nem fizetőkkel szemben. Azóta egyre intenzívebben igyekeznek hozzájutni sokmilliárd forintos kintlévőségükhöz. Körkép a bliccelők elleni hadviselésről.


Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A közlekedési vállalat háromszáznegyven ellenőre naponta háromezer pótdíjazási eljárást kezdeményez. Ennek következtében átlagosan napi harmincan keresik fel személyesen Akácfa utcai pótdíjazási osztályukat. Emellett mintegy kétszáz, méltányosságot kérő, illetve reklamáló levelet is kapnak. A BKV fizetésre felszólító leveleinek címzettjei közül sokan azt sem tudják, milyen jogaik vannak ebben a helyzetben. Fizetés előtt ezért érdemes alaposan tisztázni a pénzt kérő levél jogalapját, kikérve a büntetéskor felvett jegyzőkönyv másolatát is. Ha ez pontatlan, vagy hiányos, máris van alapja a kifogásnak, ezzel a fizetés késleltetésének. Okmányaink cseréjét és személyes adataink változásait természetesen nyilvántartják, nem érdemes tehát azzal próbálkozni, hogy „nem ez a személyi igazolványom száma”.

Netes fórumozók szerint előfordulhat, hogy az egyszeri bliccelésen ért utas pontos adataihoz jutva a vállalat dolgozói a pótdíj után járó fejpénz reményében további eseteket kreálva és több szabálysértésre hivatkozva küldenek fizetési felszólítást.

Ilyen esetben az aláírás eredetisége perdöntő lehet, ahogyan az is, ha kétséget kizáróan bizonyítani tudjuk, hogy nem lehettünk a megjelölt helyen és időben. Bemondásra vagy általunk hozott tanúra nem alapozhatunk, írásszakértő szakvéleményére viszont igen, főleg, ha bizonyíthatónak látjuk a jegyzőkönyv „sokszorosítását”.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Ellenőrzés és büntetés: a pótdíj itt kezdődik

Kiricsi Karola, BKV-szóvivő szerint az általuk begyűjtött adatok nem forognak közkézen. Ellenőreit a cég belső ellenőrzésnek veti alá, időnként a pótdíjazási főosztály is kezdeményez ellenőrzéseket.

Adataink sorsa

A büntetés behajtásához szükséges adatokhoz cégen belül csupán a pótdíjiroda munkatársai férhetnek hozzá, titoktartási kötelezettségük mellett. A cégnél nyilvántartott bliccelők adatait pótdíjtartozásuk rendezéséig őrzik meg. Netes bejegyzések szerint nincs érvényes rendelet a lezárult ügyekben érintettek személyes adatainak megsemmisítéséről és vitás esetek sora szolgál arra bizonyítékul, hogy annak módja megkérdőjelezhető.

Forrás: MTI

Ha más nem is, ő biztosan vár ránk a metróban

A közlekedési vállalat álláspontja szerint viszont a pótdíj rendezését követően az általuk kezelt adatokat az adatvédelmi törvény előírásai szerint semmisítik meg. Ennek gyakorlatát legutóbb négy éve ellenőrizte az adatvédelmi biztos, aki akkor mindent rendben talált.

 

Egy OFE-hez érkezett panaszlevél
"Az utóbbi időben gyakran hallani arról, hogy nagy behajtásba kezdett a BKV az adósai ellen. A legnagyobb problémám, hogy az adósok jelentős része kiskorú, tehát gondviselő áll a hátuk mögött. Tapasztalatom viszont az, hogy a szülők, mint például én, már csak akkor értesülünk a büntetésekről, amikor már a befizetendő összeg százezres nagyságrendű. Nem az lenne a járható út, hogy a BKV egyből felveszi a kapcsolatot a gondviselővel? Normális dolog, hogy kivárják a gyerekek nagykorúságát, akkor nyújtva be nekik a számlát? (Így kezdjék a "nagybetűs életet"?) Tényleg kikerülhető a szülő? Gyermekeinknél van diákigazolvány, feltüntetve rajta az iskola neve, címe, stb. Szerintem több járható út is vezet a gondviselőhöz, igaz az észszerű megoldás nem kamatozik. A BKV védekezik azzal, hogy tudják a szig. számot, de ez nekem olyan, hogy a Centrum Kft ismeri az autóm színét! Etikus-e, hogy az ellenőrök többsége kizárólag gyermekekre, magánál védtelenebbre utazik, pusztán azért, hogy meglegyen a létszám. Ellenőrtől tudom, hogy van egy büntetési darabszám, amit illik elérniük a műszak végére. Pár évvel ezelőtt vártam gyermekeimet a metró kijáratnál és a mozgólépcsőn jött fel egy nagyobbacska csoport, hangosak, kissé koszosak, stb. Ellenőreink zárfala megnyílt, szabad utat engedve az erős testalkatú férfi bliccelőknek. Az urak távozása után sorfal visszazár, és az ellenőrzés folytatódik. Gyermekeimtől persze kérték a bérletet, ám én nem engedtem, hogy megmutassák.

Elévülésen innen

A BKV pótdíjbehajtási gyakorlatát kifogásoló panaszok miatt az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) sajtóközleményt adott ki, melyben erősen megkérdőjelezhetőnek nevezi a fővárosi cég pótdíjazás érvényesítésének gyakorlatát. Nincs szabály arra, hogy mikor kell postára adni az első pótdíj-fizetési felszólítást. Ezért fordulhat elő, hogy esetleg csak négy és fél év múlva értesülünk a bírság tényéről – egyben összegéről. Késedelmi kamat azonban csak azután terheli a BKV által benyújtott számlát, ha az ügy már bírósági szakaszba lépett (amiről szintén értesítést küldenek a bepereltnek).

Forrás: Fogyasztók

Pótdíjazási ügyek intézése az Akácfa utcában

A BKV kiskorú bírságolása esetén több esetben nem értesítette annak szüleit, így sok családot érte teljesen váratlanul az évekkel ezelőtti büntetés(ek) késedelmi kamatokkal jócskán felduzzasztott összegéről kiállított fizetési felszólítás. A szóvivő szerint azért nem értesítik a szülőt, mert az adatvédelmi törvény értelmében egy kiskorútól nem kérhetik el szüleinek adatait.

Az évekig húzódó behajtási gyakorlat okát firtató érdeklődésünkre Kiricsi azt válaszolta, hogy új gyakorlatuknak megfelelően már összes friss ügyüknek azonnal utánamennek. A tetemes, elévülés közeli tartozások így lassan kirostálódnak.

Lapozás után kiderül, mennyire vitatható a jegyzőkönyvi aláírásunk!

1.  Behajtás - BKV módra
2.  Vita a pótdíjazás körül

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza