Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Befűtött a Távhő

Kovács Barbara, 2008. február 04. - hétfő 13:15
Címkék: szolgáltató, gáz, víz, ingatlan, szerződés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Januártól ismét emelkedett a földgáz ára, ezzel együtt a távfűtésé is. Milyen lehetőségeink vannak áttérni más fűtésre, ha drágálljuk a távfűtés égbe szökő költségeit?


A távfűtés elsősorban a felhasznált gáz ára miatt drága – mondja Blaha Béla, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület távfűtési szakértője. Ma olcsóbb gázzal fűteni, mint távhővel. A távfűtött lakások többségének hőmérséklete ráadásul csak ablaknyitással szabályozható. Ha a radiátort felszerelték termosztatikus szeleppel, akkor valamelyest a felhasznált hőmennyiség is szabályozható. Nyílászárócserével és külső hőszigeteléssel mintegy tizenöt százalék spórolható meg a hődíj költségéből. Így egy átlagos lakás esetén évente húszezer forinttal „lehetünk beljebb”.

Forrás: Fogyasztók

A távfűtött lakások hőmérséklete főként ablaknyitással szabályozható

A felújítás alternatívája a ház saját központi fűtésének kiépítése lehet, ám ez nem mindenütt oldható meg. A füst elvezetéséhez ugyanis kémény kell, a kazánnak pedig külön helyiség. Ráadásul a távhőszolgáltatók és önkormányzatok változatos eszközökkel akadályozzák a leválást. Kedvelt módszerük, hogy az önkormányzati végrehajtási rendeletekben a Távhőtörvényben írtaknál szigorúbb követelményeket határoznak meg. Így van ez – többek közt - Miskolcon és Budapesten is. A fővárosban, a rendelet szerint, csak olyan fűtési módra lehet áttérni, ami nem jár füstkibocsátással. Így elsősorban az elektromos árammal való fűtés jöhet szóba.

Isten veled távfűtés?

Nyugat-Európában a távhőt elégetett szemétből, vagy minierőművekből nyerik – meséli Ujj Attila, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének budapesti elnöke. Emiatt olcsóbb ott a távfűtés. De a gázzal működő távfűtő üzemek is olcsóbban kapják a gázt, mint a lakosság. Itthon ez fordítva van. Mivel a fogyasztók rosszul tűrik a kiszolgáltatottságot, egyre többször döntenek úgy, hogy megpróbálnak leválni a távfűtőrendszerről. Nekik a szakember azt tanácsolja, hogy először is rendeljenek alapos szakvéleményt, prognosztizált árakon számolt megtérülési tervvel.

Forrás: Fogyasztók

Elsődleges szempont a szabályozhatóság


A szakvélemény a gázár várható növekedését is beszámítja az új fűtéssel várhatóan megspórolható összegbe. Ezután a ház anyagi helyzetét figyelembevéve kell kiszámolni, elbírja-e a beruházást, majd annak fenntartását a lakóközösség. A teljes fűtési rendszer cseréje lakásonként nyolcszázezer forintba is kerülhet. Ehhez adódnak például a házon kívüli gázvezeték teljesítményének növeléséből eredő költségek.

Gáz helyett

A távfűtés alternatívája lehet valamely megújuló energia használata. Az ilyen rendszerek telepítése persze szintén nem olcsó. Geotermikus, hőszivattyús rendszer kiépítésekor a fűtésrendszerben keringetett vizet a föld hője melegíti fel. A keringetéshez azonban áramra is szükség van. Egy 120-130 négyzetméteres családi ház geotermikus fűtési rendszere mintegy hatmillió forintba kerül. Ezután a lakásban ingyen van a meleg, a villanyszámla mégis emelkedik, mert a fűtéshez működtetni kell a vízforgató szivattyút. Egy ilyen méretű ház éves gázszámlája mintegy háromszázezer forint, a beruházás nagyjából húsz év alatt fog megtérülni. Elsősorban új építésű házaknál lehet érdemes megújuló energiával működő fűtést alkalmazni. Lakótelepi ház esetén egy ilyen rendszer kialakítása bonyolult, és az utólagos kivitelezés is jócskán emeli a költségeket. Nem hozza tehát be az árát néhány év alatt.

Mennyi az annyi?

Forrás: Fogyasztók
Tavaly tíz épület, 32 lakás vált le a távfűtésről – tájékoztatott Balogh Róbert, a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. sajtóreferense. Az előző években is hasonló volt a leválások száma, az érdeklődés viszont emelkedett – ismerte el. A leválást a Távhőtörvény szabályozza. Az a ház kaphat engedélyt, ahol a tulajdonosok négyötöde megszavazza a leválást. Ha csak egy lakás tulajdonosa szeretne áttérni más fűtésre, úgy abba a teljes lakóközösségnek bele kell egyeznie. A fővárosi önkormányzat Távhőtörvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelete szerint az új fűtési módszer égéstermék kibocsátásának mértéke nem haladhatja meg az előző fűtését. Szinte csak elektromos fűtés jöhet szóba. Arról persze a rendelet „megfeledkezik”, hogy a távhő előállítása során is keletkezik szennyezőanyag-kibocsátás. - Ha a követelményeknek nem felel meg a kérelmező, akkor „nem veszik tudomásul a leválását”. Így, mivel hőfogyasztása nincs, de mégis a rendszerhez tartozik, kiszámlázzák neki az alapdíjat – tette hozzá.

A következő oldalon olvashatunk a jelenleg is folyó távhős perekről!

1.  Befűtött a Távhő
2.  Leválás, vagy pereskedés?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza