Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új ingatlan vásárlása: beruházók csapdájában

Szabó Emese, 2008. február 01. - péntek 16:00
Címkék: ingatlan, szerződés, garancia, vásárlás, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bár az újépítésű ingatlanok blankettaszerződéseit beruházóik csak kismértékben hajlandóak módosítani, néhány kikötéshez ragaszkodnunk kell. A kötbérhez és pontos határidők megjelöléséhez például mindenképpen…


Új építésű ingatlanok adásvételi szerződésének tervezetét, a használt lakásokéval ellentétben az eladó ügyvédje készíti. Ez teljesen természetes, önmagában nincs vele probléma, hiszen a cégek egyenszerződéseik alapján egyszerre több lakást értékesítenek. Ez azonban nem lehet akadálya annak, hogy a vevő saját ügyvédjének is megmutathassa a dokumentumot. Ha a beruházó ezt nem teszi lehetővé, azonnal faképnél kell hagyni!


Előszerződés: félreértések elkerülése végett

Az új ingatlanok értékesítése párhuzamos az építkezéssel. Megesik, hogy az értékesítés már az építési telek megvételekor elkezdődik. Ilyenkor az épület még csak tervrajzon létezik, adásvételi szerződés viszont csak érvényes használatbavételi engedély birtokában köthető. Emiatt tervasztalról történő vásárlás esetén a felek nem adásvételi szerződést, hanem előszerződést írnak alá. Igaz, előfordulhat, hogy a felek egyből adásvételi szerződést kötnek. Bár elsőre ez utóbbi tűnik biztonságosabbnak, gyakorlati szempontból az előszerződéses változat praktikusabb − mondja Németh Zoltán László ingatlanjogász. Bár ilyenkor kétszer kell szerződni, az előszerződés és a végleges szerződés közötti időszak eseményei szükségessé tehetnek bizonyos módosításokat. A megoldás előnye, hogy a dokumentum a kiviteli tervekhez képest a megvalósulás fényében pontosítható: változhat például az egyes lakásokra jutó eszmei tulajdoni hányad aránya.

Az előszerződés előnye, hogy később pontosítható

Előszerződésben a birtokbaadás dátuma eleve nem határozható meg pontosan, pusztán a végső határidő tűzhető ki előre. Menet közben dől el az is, hogy a garázs az ingatlan szerves része lesz-e, vagy külön helyrajzi számon szerepel. Igazán lényeges feltételeken, például a vételáron vagy fizetési ütemezésen persze ilyenkor már nem lehet változtatni.

Jelzálogjog-ranghelycsere: lényeg a sorrend

A vevők többsége bankhitelből vásárol ingatlant. A bankhitel mellé bejegyzett jelzálogjog konkurál az építtető bankhitelével. Emiatt az adásvételi szerződésben ki kell térni a jelzálogjog-ranghelycserére is. Ez teszi lehetővé, hogy a vevő bankja a teljes vételár megfizetésének pillanatától az eladó bankjának helyére lépjen. Ez azért fontos, mert ha a vevő az első ranghely fenntartása mellett vesz fel hitelt, végrehajtás esetén nem az adásvételt finanszírozó bank kap kielégítést, hanem a beruházó bankja. Ha az adásvételi szerződésbe beleveszik a jelzálogjog-ranghelycserét is, a vevő bankja is széljegyre kerül. Így már nincs lehetőség arra, hogy az építtető bankjának jelzálogjog-törlésekor más lépjen az eredeti vevő helyére.

Foglaló és fizetési ütemezés: nem lóverseny!

A foglaló a vételár tíz százaléka. Ennél magasabb összeget foglalóként nem célszerű szerepeltetni a szerződésben. A további vételár-részletek fizetési ütemét sem tanácsos konkrét dátumokhoz kötni, azokat az építkezés üteme szerint kell meghatározni. Olyan megállapodást se kössünk, ami nagymértékű előfinanszírozásra ad lehetőséget.

A foglaló a vételár tíz százaléka

Előteljesítésünk mértéke ne haladja meg a tíz-húsz százalékot, hiszen ha a projekt túlzottan „előfinanszírozott”, nehéz helyzetbe kerülhetünk: a beruházó csődje esetén elúszik a pénzünk, marad a félig felépített ingatlan. Csőd esetén tehát annál kevesebbet bukunk, minél kevésbé előfinanszírozott a projekt. Ha az adásvételi szerződést nem tervezési fázisban kötjük meg, a foglalón fölül befizetendő összeg nagyságát az ingatlan készültségi fokához kell igazítani.

A lapozás után kiderül mennyi mindent felejthetünk el kikötni a szerződésben!

1.  Új ingatlan vásárlása: beruházók csapdájában
2.  Így számold a kötbért!

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza