Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mikrosütő-piaci körkép

Gyarmati Stefánia, 2008. január 30. - szerda 17:00
Címkék: vásárlás, árkörkép, tartós, szerelő, műszaki cikk
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Miben térnek el egymástól a mikrosütők? Mire figyeljünk, ha újat szeretnénk vásárolni? Mit tehetünk hosszabb élettartamuk érdekében? Milyen tévhitek keringenek velük kapcsolatban? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ alábbi körképünkben.


Mit gondoljunk át vásárlás előtt?

Középkategóriájú modellekből hatalmas a kínálat. Adódik tehát a kérdés, milyen lényeges különbség lehet a készülékek között? Ackermann István és Ádok István hosszú évek óta foglalkozik mikrosütők javításával, nekik tettük fel kérdéseinket. Vásárlás előtt alaposan gondoljuk át, mire akarjuk a mikrót használni. Nem mindegy, hogy egyszemélyes háztartásba kerül-e, vagy egy többgenerációs családi ház konyhájában fog üzemelni. Ha egyedül élünk, kisebb teljesítményű és űrtartalmú, alapfunkciókat ellátó, olcsó árfekvésű mikró is megteszi, a családok számára azonban a minél nagyobb belső tér és forgótányér átmérő, illetve a könnyű tisztíthatóság lehet fontos szempont. A nagyobb űrtartalmú gépek drágábbak ugyan, de ha több ember használja, ha sok ételt melegítünk benne, mindenképpen érdemes egy márkásabb, strapabíróbbra tervezett gépre áldozni. Ádok szerint a vásárlók zöme csupán gyors melegítésre használja a mikróját, amit a legegyszerűbb gépek is tökéletesen elvégeznek.

Nem érdemes túl nagy hangsúlyt fektetnünk a teljesítményre. Egy-két deci folyadék melegítése során az időkülönbség minimális, ételek esetén pedig legfeljebb néhány perc eltérés mutatkozhat a kívánt hő elérése szempontjából. Ilyen alapgépekben zöldséget párolhatunk, virslit főzhetünk és vizet is forralhatunk. Fontos, hogy a sűrűbb ételt több részletben, időnként megkeverve melegítsük. Így elkerülhető, hogy a széle száraz, égett legyen, a közepe viszont fagyos-hideg maradjon. Ha gyakori főzést, melegszendvics- és pizzasütést tervezünk, akkor keressünk grill funkcióval ellátott gépeket. Utóbbiak kisütésére tökéletesen megfelel egy, vagy mikró, vagy grill üzemmódban működő, egyszerű grillezős gép. Ilyen típus ára alacsonyabb a kombinált (grill+mikro egyszerre) működésre alkalmas mikróknál. A grill fűtőszála állhat szabadon, de a legtöbb gépben rács mögé rejtik. A védőrácsot jóval könnyebb tisztítani, mint csupasz fűtőszálról kapargatni az odaégett ételt – ezt mérlegeljük a választáskor! Létezik mozgatható fűtőszál is, ez talán könnyebben tisztítható.

Forrás: Fogyasztók

Nem a mikrohullámok forrósítják fel az edényt, hanem a benne készülő étel

Ha a célunk főzés, hús- és süteménysütés, akkor a harmincezer forintnál drágább készülékeket nézegessük. A „crisp” funkcióval ellátott gépek alkalmasak pirításra is, de csak speciális crisp tál igénybevételével. Ha a gép ráadásul hőlégkeveréses is, gyakorlatilag kiváltható a hagyományos sütő. Lényeges, hogy a mikróban készült étel ízvilága eltér a hagyományostól, érdemes a kifejezetten mikróra szabott receptekkel dolgozni. A felülről nyitható legújabb modellek és a felső-középkategóriás gépek tudása közt nincs számottevő különbség az ötvenezer és százezer forintos árkategóriában. Itt inkább a dizájn és a márka dobja meg a gép árát. A húsz-negyvenezer forintos kategória árait a mellékfunkciók befolyásolják. A gyerekzár, digitális óra, ledes kijelző, automatikus súly-idő beállítás, automatikus olvasztás, gőzös takarító funkció egyaránt nélkülözhető. Gondoljuk meg, érdemes-e áldozni rájuk. A gyerekzár például jó dolog, de ha a mikrót elég magas polcra tesszük, máris nélkülözhető. Az étel felmelegítésére, felolvasztására szánt időt mi magunk is eldönthetjük, segít benne a használati utasítás is. A tisztítás is hatékonyabb, ha magunk végezzük, a gőzölés pedig megoldható egy pohár (ecetes) vízzel. A beépített óra sem létfontosságú, programja végeztével pedig még a legolcsóbb gép is cseng, tehát digitális kijelzőre sincs igazán szükség.

Szakértőink egyetértettek abban, hogy a „nóném márkák” (Nethaus, Housmeister, Daewoo, ETA, Dimarson, Delton stb.) belseje gyakorlatilag ugyanaz. Ezek többnyire a legolcsóbb kínai alapgépek, minimális dizájnkülönbségekkel. Nem sok a különbség a Zanussi-Electrolux-AEG gépek között sem, saját kategóriájukban szinte azonos technikával készülnek, csak márkanevük, illetve dizájnjuk más. Az ezüst-fekete, illetve inox (fém) szín pillanatnyilag divatosabb. A hagyományos fehér mikrók emiatt valamivel olcsóbbak. Eltérés mutatkozhat a sütő belsejének színében, bevonatában, ami nem befolyásolja a teljesítményt. Előre el kell döntenünk még azt is, hogy be akarjuk -e építeni a mikrót a konyhabútorba. Bár a beépíthető készülékek valamivel drágábbak a szabadon állóknál, utóbbiak azonban nem alkalmasak utólagos beépítésre!

A mustra

Összegyűjtöttük néhány nagy áruházlánc, illetve kisebb műszaki- és webáruház kínálatát a kifejezetten olcsó, illetve a közepes árkategóriában. Az ár-érték arányban időnként jelentős eltérések mutatkoztak. Az ár persze márkafüggő, általánosságban mégis elmondható, hogy a webáruházak árai öt-tíz százalékkal alacsonyabbak, feltéve, ha a hazaszállításról magunk gondoskodunk. Ha tehát „élőben” már kiszemeltünk egy készüléket, vásárlás előtt érdemes webáruházban rákeresni a konkrét típusra, hátha foghatunk rajta két-háromezer forintot. Nagyobb összeget takaríthatunk meg, ha leárazáskor vásárolunk. Bemutatódarab megvásárlása esetén nyugodtan próbáljunk alkudni. Ez még a nagy multiknál is elképzelhető, főleg, ha hiányos a csomagolás vagy elveszett a magyar nyelvű leírás. Hibás vagy sérült áruért viszont ne adjunk pénzt, hacsak nem vagyunk meggyőződve arról, hogy olcsón tudjuk javítani. A mikrohullámú készülékek szervizelése ugyanis költséges, gyakran egy új készülék ára, amit nem árt észben tartani a későbbi használat és tisztítás során sem!

típus teljesítm. térfogat grill digitális extrák ár (forint)  hol?
Candy
CMG 2393 DW

900 W

23 l

X

X

Gyerekzár, crisp, start expressz

25990

candyplaza.hu

Samsung G2739MS

950 W

20 l

X

X

-

24990

Electroworld

LG
MH 6387 AR

850 W

23 l

X

X

Kerekített forma, antibakteriális belső, gyerekzár, LED kijelző

31990

Electroworld

Hitachi

700 W

 

X

X

Beépíthető, automatikus funkciók

39990

Electroworld

Electrolux
EMS 2040

800 W

20 l

X

X

Gyerekzár, óra, érintő kapcsolók

21990

markabolt.hu

Electrolux
EMS 2840

900 W

28 l

X

X

Gyerekzár, óra, érintő kapcsolók

28900

markabolt.hu

Candy
CMG 2894DS

900 W

28 l

X

X

Gyerekzár, alsó-felső grill, rozsdamentes belső

25990

candyplaza.hu

Samsung
G2711NS

750 W

20 l

X

-

Ezüst szín

18800

konyhabolt.hu

Whirlpool AMW204ALU

750 W

18 l

X

X

Óra, aluminium szín

29900

konyhabolt.hu

Whirlpool AMW201ALU

750 W

18 l

-

X

Óra, aluminium szín, JET gyorsmelegítő

24900

konyhabolt.hu

Electrolux ELCEMS
2040S

800 W

20 l

X

X

Óra, fekete-ezüst kivitel

22999

Elektropont

Samsung
SAFCE
283GNS

1300 W

23 l

X

X

Érintőkapcsoló, ezüst

28999

Elektropont

Samsung
SAFGE
82WT

1300 W

23 l

X

X

Fekete-szürke elegáns dizájn, óra

27999

Elektropont

Elektrolux

1300 W

23 l

X

X

Fekete-szürke elegáns dizájn, óra

28999

Elektropont

Electrolux
EMS 2840

900 W

28 l

X

X

Gyerekzár, óra, érintő kapcsolók

25900

Elektropont

AEG
MCC2574

800 W

25 l

X

X

Légkeveréses, inox, beépíthető

32990

Media Markt

LG
MB4384B

850 W

23 l

X

X

-

24990

Media Markt

Frigidaire FMT528K
3ESMW

900 W

28 l

X

X

Érintőkapcsoló, inox

34990

Media Markt

Haier
EB 2080EGV

800 W

20 l

X

X

Gőzlégkeverés, óra, inox

32990

Media Markt

Soha ne vásároljunk mikrót piacon vagy aluljáróban, hiszen a hibás készülék használata életveszélyes is lehet. A Tescoban (Budapest, Fogarasi út) csak húszezer forintnál olcsóbb készülékekkel találkoztunk, abból viszont tizenegy félével is. A legolcsóbb „nóném márkás” mikró, egy tizenhét literes, hétszázwattos alapmodell 9990 forint. Ugyanez Tesco néven ezer forinttal drágább. A felhozatal csaknem fele egyébként Tesco márkájú. Itt jegyezzük meg, hogy legdrágább modelljük elég jónak tűnt, ár-érték összehasonlításban magasan verte a többit – kérdés persze, milyen hosszú élettartamra számíthatunk majd. Mindenesetre a 18990 forintos, fémszínű mikró húszliteres, nyolcszázwattos, grillezős és légkeveréses. Utóbbi funkció egyébként csak a több mint tízezer forinttal drágább márkásabb gépekben található meg.

Lapozás után folytatódik az árkökép, és lelepzedődik néhány tévhit is!

1.  Mikrosütő-piaci körkép
2.  Szakértői tanácsok és tévhitek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 21.

Szüksége van egy gyors hitelfelvételre? Ha sürgős hitre van szüksége adósságának rendezés...

Évi egy fogkefe

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Pénzügyileg és szükséged van egy kölcsönre, hogy megváltoztasd a sürgős szükségletedet, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Kell hitel? Személyi kölcsönök? Üzleti kölcsönök? jelzálogkölcsönök? Mezőgazdasági és...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés