Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mikrosütő-piaci körkép

Gyarmati Stefánia, 2008. január 30. - szerda 17:00
Címkék: vásárlás, árkörkép, tartós, szerelő, műszaki cikk
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Miben térnek el egymástól a mikrosütők? Mire figyeljünk, ha újat szeretnénk vásárolni? Mit tehetünk hosszabb élettartamuk érdekében? Milyen tévhitek keringenek velük kapcsolatban? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ alábbi körképünkben.


Mit gondoljunk át vásárlás előtt?

Középkategóriájú modellekből hatalmas a kínálat. Adódik tehát a kérdés, milyen lényeges különbség lehet a készülékek között? Ackermann István és Ádok István hosszú évek óta foglalkozik mikrosütők javításával, nekik tettük fel kérdéseinket. Vásárlás előtt alaposan gondoljuk át, mire akarjuk a mikrót használni. Nem mindegy, hogy egyszemélyes háztartásba kerül-e, vagy egy többgenerációs családi ház konyhájában fog üzemelni. Ha egyedül élünk, kisebb teljesítményű és űrtartalmú, alapfunkciókat ellátó, olcsó árfekvésű mikró is megteszi, a családok számára azonban a minél nagyobb belső tér és forgótányér átmérő, illetve a könnyű tisztíthatóság lehet fontos szempont. A nagyobb űrtartalmú gépek drágábbak ugyan, de ha több ember használja, ha sok ételt melegítünk benne, mindenképpen érdemes egy márkásabb, strapabíróbbra tervezett gépre áldozni. Ádok szerint a vásárlók zöme csupán gyors melegítésre használja a mikróját, amit a legegyszerűbb gépek is tökéletesen elvégeznek.

Nem érdemes túl nagy hangsúlyt fektetnünk a teljesítményre. Egy-két deci folyadék melegítése során az időkülönbség minimális, ételek esetén pedig legfeljebb néhány perc eltérés mutatkozhat a kívánt hő elérése szempontjából. Ilyen alapgépekben zöldséget párolhatunk, virslit főzhetünk és vizet is forralhatunk. Fontos, hogy a sűrűbb ételt több részletben, időnként megkeverve melegítsük. Így elkerülhető, hogy a széle száraz, égett legyen, a közepe viszont fagyos-hideg maradjon. Ha gyakori főzést, melegszendvics- és pizzasütést tervezünk, akkor keressünk grill funkcióval ellátott gépeket. Utóbbiak kisütésére tökéletesen megfelel egy, vagy mikró, vagy grill üzemmódban működő, egyszerű grillezős gép. Ilyen típus ára alacsonyabb a kombinált (grill+mikro egyszerre) működésre alkalmas mikróknál. A grill fűtőszála állhat szabadon, de a legtöbb gépben rács mögé rejtik. A védőrácsot jóval könnyebb tisztítani, mint csupasz fűtőszálról kapargatni az odaégett ételt – ezt mérlegeljük a választáskor! Létezik mozgatható fűtőszál is, ez talán könnyebben tisztítható.

Forrás: Fogyasztók

Nem a mikrohullámok forrósítják fel az edényt, hanem a benne készülő étel

Ha a célunk főzés, hús- és süteménysütés, akkor a harmincezer forintnál drágább készülékeket nézegessük. A „crisp” funkcióval ellátott gépek alkalmasak pirításra is, de csak speciális crisp tál igénybevételével. Ha a gép ráadásul hőlégkeveréses is, gyakorlatilag kiváltható a hagyományos sütő. Lényeges, hogy a mikróban készült étel ízvilága eltér a hagyományostól, érdemes a kifejezetten mikróra szabott receptekkel dolgozni. A felülről nyitható legújabb modellek és a felső-középkategóriás gépek tudása közt nincs számottevő különbség az ötvenezer és százezer forintos árkategóriában. Itt inkább a dizájn és a márka dobja meg a gép árát. A húsz-negyvenezer forintos kategória árait a mellékfunkciók befolyásolják. A gyerekzár, digitális óra, ledes kijelző, automatikus súly-idő beállítás, automatikus olvasztás, gőzös takarító funkció egyaránt nélkülözhető. Gondoljuk meg, érdemes-e áldozni rájuk. A gyerekzár például jó dolog, de ha a mikrót elég magas polcra tesszük, máris nélkülözhető. Az étel felmelegítésére, felolvasztására szánt időt mi magunk is eldönthetjük, segít benne a használati utasítás is. A tisztítás is hatékonyabb, ha magunk végezzük, a gőzölés pedig megoldható egy pohár (ecetes) vízzel. A beépített óra sem létfontosságú, programja végeztével pedig még a legolcsóbb gép is cseng, tehát digitális kijelzőre sincs igazán szükség.

Szakértőink egyetértettek abban, hogy a „nóném márkák” (Nethaus, Housmeister, Daewoo, ETA, Dimarson, Delton stb.) belseje gyakorlatilag ugyanaz. Ezek többnyire a legolcsóbb kínai alapgépek, minimális dizájnkülönbségekkel. Nem sok a különbség a Zanussi-Electrolux-AEG gépek között sem, saját kategóriájukban szinte azonos technikával készülnek, csak márkanevük, illetve dizájnjuk más. Az ezüst-fekete, illetve inox (fém) szín pillanatnyilag divatosabb. A hagyományos fehér mikrók emiatt valamivel olcsóbbak. Eltérés mutatkozhat a sütő belsejének színében, bevonatában, ami nem befolyásolja a teljesítményt. Előre el kell döntenünk még azt is, hogy be akarjuk -e építeni a mikrót a konyhabútorba. Bár a beépíthető készülékek valamivel drágábbak a szabadon állóknál, utóbbiak azonban nem alkalmasak utólagos beépítésre!

A mustra

Összegyűjtöttük néhány nagy áruházlánc, illetve kisebb műszaki- és webáruház kínálatát a kifejezetten olcsó, illetve a közepes árkategóriában. Az ár-érték arányban időnként jelentős eltérések mutatkoztak. Az ár persze márkafüggő, általánosságban mégis elmondható, hogy a webáruházak árai öt-tíz százalékkal alacsonyabbak, feltéve, ha a hazaszállításról magunk gondoskodunk. Ha tehát „élőben” már kiszemeltünk egy készüléket, vásárlás előtt érdemes webáruházban rákeresni a konkrét típusra, hátha foghatunk rajta két-háromezer forintot. Nagyobb összeget takaríthatunk meg, ha leárazáskor vásárolunk. Bemutatódarab megvásárlása esetén nyugodtan próbáljunk alkudni. Ez még a nagy multiknál is elképzelhető, főleg, ha hiányos a csomagolás vagy elveszett a magyar nyelvű leírás. Hibás vagy sérült áruért viszont ne adjunk pénzt, hacsak nem vagyunk meggyőződve arról, hogy olcsón tudjuk javítani. A mikrohullámú készülékek szervizelése ugyanis költséges, gyakran egy új készülék ára, amit nem árt észben tartani a későbbi használat és tisztítás során sem!

típus teljesítm. térfogat grill digitális extrák ár (forint)  hol?
Candy
CMG 2393 DW

900 W

23 l

X

X

Gyerekzár, crisp, start expressz

25990

candyplaza.hu

Samsung G2739MS

950 W

20 l

X

X

-

24990

Electroworld

LG
MH 6387 AR

850 W

23 l

X

X

Kerekített forma, antibakteriális belső, gyerekzár, LED kijelző

31990

Electroworld

Hitachi

700 W

 

X

X

Beépíthető, automatikus funkciók

39990

Electroworld

Electrolux
EMS 2040

800 W

20 l

X

X

Gyerekzár, óra, érintő kapcsolók

21990

markabolt.hu

Electrolux
EMS 2840

900 W

28 l

X

X

Gyerekzár, óra, érintő kapcsolók

28900

markabolt.hu

Candy
CMG 2894DS

900 W

28 l

X

X

Gyerekzár, alsó-felső grill, rozsdamentes belső

25990

candyplaza.hu

Samsung
G2711NS

750 W

20 l

X

-

Ezüst szín

18800

konyhabolt.hu

Whirlpool AMW204ALU

750 W

18 l

X

X

Óra, aluminium szín

29900

konyhabolt.hu

Whirlpool AMW201ALU

750 W

18 l

-

X

Óra, aluminium szín, JET gyorsmelegítő

24900

konyhabolt.hu

Electrolux ELCEMS
2040S

800 W

20 l

X

X

Óra, fekete-ezüst kivitel

22999

Elektropont

Samsung
SAFCE
283GNS

1300 W

23 l

X

X

Érintőkapcsoló, ezüst

28999

Elektropont

Samsung
SAFGE
82WT

1300 W

23 l

X

X

Fekete-szürke elegáns dizájn, óra

27999

Elektropont

Elektrolux

1300 W

23 l

X

X

Fekete-szürke elegáns dizájn, óra

28999

Elektropont

Electrolux
EMS 2840

900 W

28 l

X

X

Gyerekzár, óra, érintő kapcsolók

25900

Elektropont

AEG
MCC2574

800 W

25 l

X

X

Légkeveréses, inox, beépíthető

32990

Media Markt

LG
MB4384B

850 W

23 l

X

X

-

24990

Media Markt

Frigidaire FMT528K
3ESMW

900 W

28 l

X

X

Érintőkapcsoló, inox

34990

Media Markt

Haier
EB 2080EGV

800 W

20 l

X

X

Gőzlégkeverés, óra, inox

32990

Media Markt

Soha ne vásároljunk mikrót piacon vagy aluljáróban, hiszen a hibás készülék használata életveszélyes is lehet. A Tescoban (Budapest, Fogarasi út) csak húszezer forintnál olcsóbb készülékekkel találkoztunk, abból viszont tizenegy félével is. A legolcsóbb „nóném márkás” mikró, egy tizenhét literes, hétszázwattos alapmodell 9990 forint. Ugyanez Tesco néven ezer forinttal drágább. A felhozatal csaknem fele egyébként Tesco márkájú. Itt jegyezzük meg, hogy legdrágább modelljük elég jónak tűnt, ár-érték összehasonlításban magasan verte a többit – kérdés persze, milyen hosszú élettartamra számíthatunk majd. Mindenesetre a 18990 forintos, fémszínű mikró húszliteres, nyolcszázwattos, grillezős és légkeveréses. Utóbbi funkció egyébként csak a több mint tízezer forinttal drágább márkásabb gépekben található meg.

Lapozás után folytatódik az árkökép, és lelepzedődik néhány tévhit is!

1.  Mikrosütő-piaci körkép
2.  Szakértői tanácsok és tévhitek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza