Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Trükkös irodák: kamualbérlet ezrekért

Szabó Emese, 2008. január 29. - kedd 12:30
Címkék: ingatlan, díj, hirdetés, átverés, szerződés, fogyasztóvédelem, gvh
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Albérletkeresésnek több módja van, bár nem mindegyik kifizetődő. Míg a címkiadással foglalkozó cégek szemrebbenés nélkül akasztják le sokezer forintra a gyanútlan bérlőjelöltet, addig a komolyabb cégek valós szolgáltatást nyújtanak − persze jóval magasabb áron.


Az ingatlanirodák egy része díjmentesen közvetít albérletet vevőinek. Ezek a cégek lakástulajdonosokkal szerződnek, velük számolnak el a sikeres üzlet lebonyolítása után. Többségük egyhavi bérleti díjnak megfelelő összeget tesz zsebre a kiadásért, cserébe viszont szolgáltatást is nyújt: a bérlőjelölteket igény szerint szűrik, és el is kísérik őket a kiszemelt lakásba. A fizetendő összeg nagysága független attól, hogy a bérlő egy vagy több évig marad − sikerdíjat csak egyszer kell fizetni. A jobb ingatlanirodák és frachise-hálózatok rendre ezt a módszert alkalmazzák. „Előre egyeztetünk a tulajdonosokkal és bérlőjelöltekkel, a megbeszélt időpontra pedig kiküldünk egy terepen dolgozó kollégát.

Forrás: Fogyasztók

Az irodák zöme a kiadásért egyhavi bérleti díjnak megfelelő összeget tesz zsebre

Ha összejön az üzlet, sikerdíjként az első havi bérleti díjat kérjük a tulajdonostól” − mondja Borsos Tibor, az amerikai stílusban dolgozó Monopoly ingatlaniroda vezetője. Borsosék cége címkiadással egyáltalán nem foglalkozik, nincs is túl jó véleménnyel az ilyen irodákról. Hasonló a Duna House gyakorlata is: Murányi Ákos vezető elemző a töbletszolgáltatás nélküli címkiadást „érdekesnek” találta, hiszen a címeket közvetítő nélkül is meg lehet találni az interneten. A franchise-hálózatnál szintén a tulajdonos fizeti a sikerdíjat. Ez alapesetben egyhavi bérleti díjnak megfelelő összeg, bár ha tizenkét hónapnál hosszabb időre kötik a szerződést, a közvetítői jutalék a havi bérleti díj másfélszeresére nő. A DH is szűri a bérlőket: egyesek például csak nemdohányzóknak, kisállatot nem tartóknak, vagy éppen nyugati üzletembereknek adnák ki lakásukat, megint mások jogszabályba ütköző kikötéseket is megkockáztatnak.

Kamu címek többezerért

Míg a sikerdíjért dolgozó irodáknak sem okuk, sem lehetőségük nincs a trükközésre, addig a címkiadásból élő cégeknek elemi érdekük, hogy boldog-boldogtalant odaküldjenek egy-egy címre. Ők azzal keresik kenyerüket, hogy az adatbázisukban szereplő címekkel kufárkodnak, négy-nyolcezer forintos tagsági díj fejében. Egy Hollán Ernő utcai irodára például már többen is panaszkodtak, kamuhirdetései miatt. Forgatókönyvük a következő: olyan hirdetést közölnek, amelyre a tulajdonos jelentkezik. A lakásokat fölveszik az adatbázisba, és amikor a bérlő bemegy az irodájukba, kiadják neki a címet. A bérlőjelölt négyezer forintnyi tagsági díj fejében, két héten keresztül folyamatosan kapja a címeket. Ezek egy része viszont nem valós: a telefont felkapó „nagyi” vagy nem tud a hirdetésről, vagy az már nem aktuális.

Forrás: Fogyasztók

A címkiadásból élők boldog-boldogtalant elküldenek minden címre

A tulajdonosok nem is mindig tudják meg, hogy a közvetítők valójában ingatlanügynökök, és hogy a telefonszámukat pénzért fogják kiadni. Pedig a módszer tisztességesen is működhetne, ha a tulajdonos tisztában lenne azzal, hogy ingatlanügynöknek adta meg lakása minden paraméterét, utóbbi pedig csak valós, ellenőrzött címeket árulna a bérlőknek. A Monopoly éppen egy ilyen rendszer kidolgozását tervezi.

A lapozás után kiderül, hogyan próbálják a közvetítőirodák átverni a gyanútlan bérlőjelölteket!

1.  Trükkös irodák: kamualbérlet ezrekért
2.  Címgyűjtés látatlanban

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza