Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tésztakörkép: forma és választék

Szabó Emese, 2008. január 24. - csütörtök 15:30
Címkék: élelmiszer, bio, vásárlás, egészség, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy tészta színének és alakjának csak a fantázia szabhat határt. A felhasznált tojások száma, a gabona típusa, a termesztési mód, és a hozzáadott természetes anyagok mind befolyásolják tulajdonságait, és persze az árát. Milyen termékekkel találkozunk a polcokon, és mennyibe kerülnek?


A tészták külalakja nem utal a tartalomra: cérnametélt, szarvacska, csigatészta, de még a tarhonya is ugyanabból az alapanyagból készül. Egy gyártó különféle tésztái nem is különböznek egymástól, csupán annyiban, hogy más gépsoron formázzák őket. Azonos típusú száraztészták között ezért nincsen sok különbség, valamennyi gabonaőrleményből és vízből, tojás hozzáadásával, esetleg anélkül készül.

A termékek semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhatnak, gyártásukhoz sem állományjavítók, sem emulgeálószerek nem szükségesek. Utóbbiak használata száraztészták esetében egyébként is tilos.

Tojásos tészták: hipermarketben sem mindig olcsóbb

Forrás: Fogyasztók
Tojásos tészta általában közönséges búzaliszttel készül. A csomagoláson feltüntetett tojástartalom azt mutatja, hogy egy kilogramm száraztészta hány tyúktojást, vagy ennek megfelelő tojáskészítményt, tojásport, esetleg tojáslevet tartalmaz. (A gyártáshoz elvileg fürjtojás is használható, ám erre nemigen van példa, mi sem találtunk ilyen terméket a polcokon.) Egy tészta maximum nyolctojásos lehet. Minél magasabb a tojástartalom, annál magasabb a fehérjetartalom, ezzel párhuzamosan pedig a zsírtartalom is. A tészták árfekvése nagyon változatos. A Lehel piac egyik üzletében például - formától függetlenül - 338 forint a fél kilós, négytojásos Gyermelyi, míg a negyedkilós, nyolctojásos típusért 248 forintot kérnek. A Reálnál különbség van az egyes termékek ára közt: a félkilós Gyermelyi nagykocka 315 forintba kerül, ugyanannyiba, mint ugyanezen márka rövidmetéltje, rövidcsőtésztája, copfocskája vagy hosszúmetéltje. A félkilós cérnametélt, csavartcső, orsó és makaróni valamivel drágább: ezeket 325 forintért vesztegetik. A negyedkilós, nyolctojásos rövidcső, copfocska és hosszúmetélt szintén olcsóbb, mint a Lehel piacon: a termékek 210 forintba kerülnek. Érdekes módon a Kaiser’snél is szolidabbak az árak, itt 229 forintért kínálták a negyedkilós Gyermelyit. A csavartcső formájú tésztából 339 forintba került fél kiló, a copfocska viszont akciós volt, így csak 259 forintot kértek ötszáz grammjáért. A Gyermelyi spagetti és makaróni közül előbbi 335 forintra volt árazva, utóbbi 339 forintba került. A Tescoban ugyanez a spagetti 295 forintba került, a makarónit pedig 293 forintért mérték.

Forrás: Fogyasztók

Minél magasabb a tojástartalom, annál magasabb a fehérje- és zsírtartalom

A legtöbb félkilós Gyermelyi 289 forintba került. Bár a tojásos tészták piacát mindenütt ez a márka uralja, más termékeket is találni a polcokon (legtöbb félét a Kaiser’s-ban). A félkilós, négytojásos Izsáki tészta például formától függően 249−365 forint a Reálban (fodros kocka, csavart orsó, illetve gyufametélt és szarvacska). A kétszázgrammos kiszerelésért ott 145−185 forintot kérnek. A saját márkás, négytojásos tészta fél kilója ugyanitt 169 forintba kerül. A Kaiser’s Spar-márkaterméke hasonlóan olcsó, fél kilója csupán 174 forint. Saját tésztáját a Tesco is olcsón méri, mindössze 189 forintot kell fizetni ötszáz grammjáért.

Tojás nélkül durumból

A tojásnélküli tészta általában durumbúza őrleményéből készül. Fehérjetartalma magasabb, zsírtartalma viszont alacsonyabb. Durumbúzából szinte valamennyi gyártó, így a Gyermelyi is készít tésztát: a Reálban masni és orsó formákat rejtő csomagokat találtunk, 259 forintért. A legelterjedtebb durumtészta talán a Barilla: ezt a márkát ötszáz grammos kiszerelésben 197 forintért mérték a Reálban, 319 forintért a Kaiser’snél, és ugyanennyiért a Tescoban − gyakorlatilag formától függetlenül. Durumtésztából a Kaiser’snél volt legnagyobb a kínálat: a Panzani spagetti ötszáz grammját 275 forintért kínálták, a Durillos spagetti fél kilójáért pedig 274 forintot kértek. A külföldi tészták mindenütt drágábbak voltak.

Külcsín és belbecs

A tészták semmilyen mesterséges színezőanyagot nem tartalmazhatnak, erre a célra paradicsompürét, paradicsomport, parajpürét, parajport, céklát vagy éppen sárgarépát adnak hozzájuk. Ilyen tésztát főleg reformüzletekben vehetünk (paradicsomos-spenótos Denree tészta fél kilónként 450 forint). Beszerezhetünk bioalgás tönköly szélesmetéltet is, ami sötétzöld, és negyed kilója 290 forintba kerül. A Kaiser’snél Colarita színes durumtésztát találtunk, 569 forintba kerül fél kilója. A kétszázaléknyi spenóttól zöld, bár ezt magyar nyelvű termékleírásából kifelejtették.

Menzás élményeket idéző betűtészta

Tescoban is találunk színes tésztákat: a paradicsomot, spenótot és céklát tartalmazó termék fél kilós kiszerelésben 295 forint. A teljes kiőrlésű őrleményből készült tészták egészségesebbek a hagyományosaknál, mert sok rostanyagot tartalmaznak. A teljes kiőrlésű Barilla fél kilóját 419 forintért mérik a Kaiser’snél, míg a Tesco saját márkás terméke ugyanilyen kiszerelésben 189 forintba kerül. A Tesco Norbi féle teljes őrlésű tésztát is tart: a tojásfehérjeporral készült termék fél kilója 265 forintot kóstál. Natúrboltban 440 forintért kaphatunk fél kilónyi bio durumtésztát. A teljes kiőrlésű tönkölylisztből készülő termékek is egészségesek, fehérjetartalmuk jóval magasabb a hagyományosnál. Nem biováltozatot negyed kilós kiszerelésben, kétszáz forint körüli áron (Ecofood) vehetjük meg a reformüzletekben, és 159 forintért (Vegabond) a Kaiser’snél. A biováltozat kétszáz grammját (Delibio) kétszázhúsz forint körüli áron mérik. Vannak olyan termékek is, amelyek rizslisztből készülnek. Ilyesmit a Reálnál 399 forintért, a Kaiser’snél pedig 479 forintért vehetünk, 454 grammos kiszerelésben. Léteznek szójabab lisztjéből készült tészták is. Ilyen például a Kaiser’snél kapható Taipan üvegtészta, melynek száz grammja 224 forintba kerül.

Tészták speciális igényekre

A táplálékallergiások sajnos csak jóval drágábban találhatnak számukra megfelelő tésztát. Láttunk olyan külföldi gluténmentes tésztát, amelyből fél kiló 1345 forint, és olyat is, amit hasonló kiszerelésben 650 forintért mértek. A magyar gyártmányú tészták olcsóbbak: az Eriti negyedkilós tésztáit kétszáz forint körüli áron mérik, Tóthék tésztájából pedig körülbelül háromszáz forintba kerül kétszáz gramm. Kapható lengyel gluténmentes tészta is, negyedkilós kiszerelésben. Ennek ára ötszáz forint körül mozog. A fenilketonuriásoknak (PKU) szintén speciális tésztára van szükségük; nekik a fehérjefogyasztást kell mellőzniük. Számukra főleg kukoricakeményítőből készül száraztészta, melynek árát igencsak megkérik: fél kilogramm Sanavi PKU tészta körülbelül ezerötszáz forint, a Glutenex negyedkilós PKU tésztája pedig nagyjából hatszáz forintból jön ki. A fehérjében és fenilalaninban szintén szegény Fe-mini tészta fél kilója 550−650 forintba kerül.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

varga pista, 2010. január 15. - péntek 20:41

Királyok a receptjeid.

einst1, 2008. január 25. - péntek 17:18

Szeretném, ha valaki megmagyarázná nekem, miért van az hogy drágább az a q..va gluténmentes tészta, vagy cukorbetegeknek gyártott diabéteszes csoki (amiben cukor sincs, mégis négyszeres áron kapható). Vannak emberek, akik rá vannak szorulva az ilyen termékekre, és akkor valami agytröszt kitalálja hogy ha ez kell neki, akkor fizessen mint a katonatiszt. Ezt egyszerűen undorítónak, és felháborítónak találom. Szívesen elbeszélgetnék egy fogyasztóvédővel ezügyben, mert ezt visszaélésnek hívják. Ugyanide tudnám sorolni azt a sok terméket, amit "BIO" előtaggal forgalmaznak. Ugyebár ezek a termékek elvileg nem láttak műtrágyát, sem adalékanyagot, ami köztudottan emeli a termék árát. Ki és mikor fog valamilyen lépést tenni? Mindenhol azt szajkózzák, hogy éljünk egészségesen, akkor az egészséges terméket kellene olcsóbbá tenni nem? Le az üzletpolitikával!

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 21.

Szüksége van egy gyors hitelfelvételre? Ha sürgős hitre van szüksége adósságának rendezés...

Évi egy fogkefe

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Pénzügyileg és szükséged van egy kölcsönre, hogy megváltoztasd a sürgős szükségletedet, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Kell hitel? Személyi kölcsönök? Üzleti kölcsönök? jelzálogkölcsönök? Mezőgazdasági és...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés