Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jogaink netes vásárláskor

Munkatársunktól, 2008. január 21. - hétfő 11:45
Címkék: internet, vásárlás, szerződés, kereskedő, jog, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A magyar fogyasztók többsége nem ismeri jogait – a vásárlók hatvan százaléka például bizonytalan azt illetően, hogy milyen jogok illetik meg őt internetes vásárlás esetén.


Még a szerződés megkötése előtt gyűjtsük össze a lehető legtöbb információt a kereskedőről. Tájékozódjunk az áru, vagy szolgáltatás lényeges tulajdonságairól, a fizetésről, a szállítás-teljesítés feltételeiről, és elállási jogunkról, azaz a visszalépés feltételeiről! Ezeket az információkat a kereskedő köteles megadni.

Internetes szerződés esetén főszabály: ha a vásárló meggondolta magát, nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől. Jogát attól a naptól kezdve gyakorolhatja, amikor az árut átvette, szolgáltatás nyújtása esetén pedig a szerződés megkötésétől. Fontos, hogy ennek olyan írásos nyoma maradjon, ami az elállás időpontját vita esetén később igazolhassa. Ha a kereskedő előzetesen nem tájékoztatja vevőjét elállási jogáról, a nyolc munkanapos határidő három hónapra hosszabbodik meg. Ha a tájékoztatásra ezen időtartamon belül mégis sor kerül, az elállásra lehetőséget adó, nyolc munkanapos határidő attól a naptól kezdődik, amikor a tájékoztatót a vásárló kézhez kapta.

Ha a vevő eláll a szerződéstől, állnia kell az áru visszaszolgáltatásának költségeit

Elállás esetén az értékesítő köteles a kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást követő harminc napon belül visszatéríteni. Így van ez akkor is, ha a kereskedő nem tudja teljesíteni a megrendelést. Ha a vevő eláll a szerződéstől, az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket a vevőnek kell állnia, más díjat, költséget azonban az eladó nem követelhet. Ha a kereskedő a megrendelttől eltérő termékkel, illetve szolgáltatással teljesít, ő köteles a visszaszolgáltatás költségét viselni.

Olyan áruért vagy szolgáltatásért nem követelhető ellenszolgáltatás, amit a vevő nem rendelt meg. Akkor sincs fizetési kötelezettség, ha a tévesen kiküldött terméket a vevő nem juttatja vissza. Távollevők között kötött ügylet esetén is érvényesek a szavatossági, illetve jótállási jogok. Tehát, ha a termék gyártáshibás, minőségi kifogással a kereskedőhöz fordulhatunk.

Forrás: Tudatos Vásárló

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza