Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Zöldségvásárlás téli hónapokban

Szabó Emese, 2008. január 11. - péntek 19:10
Címkék: vásárlás, élelmiszer, egészség, piac, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A nyár előtt piacra kerülő, hajtatott zöldségek messze nem tartalmaznak annyi vitamint, mint az év napfényesebb felében termesztettek. Hogyan változik ilyenkor a beltartalom, milyen káros anyag halmozódhat föl a növényekben? No és mennyiért juthatunk hozzájuk?


Mutatós, vagy olcsó fonnyadt?

Bár a téli zöldségfogyasztásnak vannak hátulütői, fontos, hogy most is minél több primőr kerüljön asztalunkra. Télen persze drágábbak, bár többségük még így is megfizethető. Áruk elsősorban származási hely- és persze minőségfüggő: a spanyol, izraeli importáru eleve drágább, de a keményebb húsú, mutatósabb és nagyobb példányokért is többet kérnek.

Piaci választék

Karalábé és retekfronton mérettől, állagtól függően többszörös árkülönbség játszik: ugyanazon a piacon harminc és száznyolcvan forintba is kerülhet egy-egy csomag retek. Előbbi kisebb, fonnyadtabb gumókat tartalmaz, utóbbi mutatós és harsogó. Karalábét is vehetünk darabonként huszonnyolc és százhatvan forintért. Más kérdés, hogy az olcsó, fonnyadt áruból hámozás után nem sok marad. Kaliforniai paprikát is szerezhetünk szinte fillérekért: összezuhant példányt kilencvennyolc forintért találtunk, de a lédúsabbjáért szinte mindenütt száznyolcvan forintot kértek.

Forrás: Fogyasztók

Natúr, és savanyított zöldségkörkép a Lehel piacon

 

Más zöldségek esetében azonos minőségi kategóriában a piacon is nagyjából azonos az árak. Érdekes módon, a hard diszkontok, és a szupermarketek árai között sincs túl nagy eltérés − az árbeli különbség sokkal inkább a minőség, semmint a vásárlás helyének függvénye. Még a belvárosi zöldségesek árai sem kiugróan magasak, van, hogy a piacival azonos árral dolgoznak. (Szép fehérrépát mindkét helyen ötszázötven forint körüli kilónkénti áron vehetünk.) Különbség inkább abban van, hogy a belvárosi zöldségesek árai a piacon kapható legjobb minőségű és legdrágább termékek áraival és minőségével egyeznek meg − vagy egy kicsit drágábbak. Míg tehát a piacon eldönthetjük, hogy adunk-e harminc−negyven százalékkal több pénzt a szebb portékáért, addig a belvárosi boltokban paradicsom kivételével nincs minőségi kategória.

Mostoha hipermarketek

A nagy áruházláncok olcsó, csomagolt salátáit nem tanácsos megvenni: a dunsztolás árt a puha leveleknek. A fejes káposzta nagyjából a salátával egy árban van, darabja százötven-kétszázötven forint. A fehérrépa kilója négy-nyolcszáz körül van, a sárgarépa kilójáért pedig száz-kétszázötven forintot kérnek el. Cserepes snidlinget százötven-kétszázötven forintért, cserepes metélőpetrezselymet pedig kétszáz forint körüli áron vehetünk.

Forrás: V. Levente

A marketek minőségben és kiszolgálásban sem érnek a piacok nyomába

A zöldségesek és a hipermarketek közti különbség abban is mutatkozik, hogy előbbiek az olcsó paradicsomot „lecsó paradicsomként” árulják, utalva arra, hogy annak minősége nem egyezik a drágábbakéval. Hiába olcsóbbak tehát a hipermarketek tíz−harminc, esetenként akár ötven százalékkal, portékájuk nem a legszebb: a minőség mondhatni egyenesen arányos az árral. Ilyen helyen eladók segítségére sem számíthatunk, tanácsot gyakorlatilag csak a zöldségesek és a piaci árusok adnak.

Az eladók a szupermarketekben sem túl készségesek: egy prémiumkategóriás üzletben előfordult, hogy a biztonsági őr jött oda hozzánk és közölte, hogy az üzletben tilos jegyzetelni. Majd meglepő fordulattal odavetette: hiába írogatjuk az árakat, azok úgysem jók, „mert a gépben más van”. Ilyen esetben bátran kérje más is a panaszkönyvet: egyrészt jegyzetelni szabad, az árut meg a kiírt áron kell eladni.

1.  Zöldségvásárlás téli hónapokban
2.  Vitaminok és nitrátok

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Eric finance, 2018. június 23.

Szüksége van valamilyen kölcsönre, ha igen, e-mailt küldenünk ma arról, hogy hogyan szerezzü...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2018. június 21.

Sürgős hitre van szüksége (alapok)? Ha igen, további információért forduljon hozzánk e-mail...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Lisa Scott, 2018. június 20.

Jó napot mindenkinek,
A nevem Lisa Scott, azt szeretném használni ezt a médiumot, hogy me...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés