Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Aszalt gyümölcs – nyári íz télen

Potondi Eszter, 2008. január 10. - csütörtök 17:00
Címkék: bio, vásárlás, piac, egészség, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az aszalás a tartósítás legősibb módszere. Egészségmániás korunkban egyre divatosabb az ilyen eljárással készített csemege, annak ellenére, hogy nem éppen olcsó. Elmondjuk, mi alapján érdemes választani, árkörképünk pedig viszonyítási alapként szolgálhat, vásárláskor.


Vegyszerezett, természetes, vagy bio?

Egy jó minőségű aszalvány gyümölcsön kívül elvben semmit nem tartalmazhat. Ennek ellenére az importált termékek jelentős részét élénk színük és tartósságuk megőrizése érdekében kén-dioxiddal (E220) kezelik. A kéndioxidot antioxidánsként, tartósítószerként, térfogatnövelőként használja az élelmiszeripar, főként fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításánál. A kén-dioxid, a kénessav és annak sói (E221-228) gátolják a csíraképződést és az oxidációs folyamatokat. „Cserébe” azonban egyre több allergiás reakciót (fejfájás, bőrkiütés, idegrendszeri zavarok) is okoznak, emellett számos vizsgálat szerint lebontják a szervezet B-vitamin készletét is - mutat rá dr. Boros Szilvia sportorvos, életmód tanácsadó.

Forrás: Fogyasztók

Egy jó minőségű aszalvány gyümölcsön kívül elvben semmit nem tartalmazhat

Mi az aszalás?
 Az aszalás, vagyis dehidratálás (víztelenítés) a tartósítás legősibb, természetes módja. A szárított élelmiszerek kémiai anyagok, konzerválószerek hozzáadása nélkül hosszú ideig megőrzik tápértéküket, ízüket. Az aszalás időigényes munka, lényege a lassú szárítás, a gyümölcs víztartalmának jelentős csökkentése. Aszaláshoz csak kiváló minőségű, friss, ép gyümölcs használható, mivel betakarítás után a termény gyors romlásnak indul az enzimek, mikrobák hatására. Nedvesség elvonásával, rövid ideig tartó hőkezeléssel azonban meggátolható ez a folyamat. A hőkezelés sütőben, kemencében vagy aszalógépben végezhető. Az aszalványt jól átszellőztetve szárítják, gondosan átforgatva. Minden gyümölcs más szárítási hőfokot igényel. Az aszalványok többségében viszonylag sok nedvesség marad, egy-egy gyümölcsből elég a nedvesség háromnegyedét kivonni konzerválásához. A szikkasztást addig kell folytatni, amíg a gyümölcs még rugalmas, de összenyomva már nem serken belőle nedvesség. A jó minőségű aszalt gyümölcs víztartalma húsz százalék körüli. A kész aszalványt száraz, hűvös helyen kell legalább huszonnégy órán át pihentetni. Ajánlatos szellős, száraz, hűvös, fertőzésektől mentes helyen tárolni. Hűtőbe sose tegyük! Az aszalással eltett gyümölcs előnye, hogy megőrzik eredeti színét, aromáját és tápértékét akár egy éven keresztül is. Aszalt vagy szárított élelmiszerrel kapcsolatban már nem merül fel tárolási és energiaköltség sem.

Mit láttunk a boltban?

Az aszalt gyümölcsök árát két bioüzletben és két élelmiszerboltban hasonlítottuk össze. A főként vákuumozott műanyag zacskóba, vagy celofánba csomagolt termékek kilencvennyolc százaléka Tunéziából, Törökországból, Izraelből, Iránból, Kanadából és az USA-ból származik. Magyar terméket elvétve találtunk. Az első bioboltban tíz vizsgált termékből öt tartalmazott adalékanyagot. Ezeket kéndioxiddal és szorbinsavval tartósították, több áru pedig mesterségesen hozzáadott C-vitamint tartalmazott, ennek ellenére „teljes értékű natúr” termékként hirdették. A magyar, illetve külföldről származó, valódi biogyümölcsök csomagolásán egyaránt megtalálható volt a Biokontroll Hungária Kht neve, valamint az „ Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék” felirat. A „bio” minőség az árakon is megmutatkozott, bár a vegykezelt gyümölcsök ára meglepő módon vetekszik az ökotermékekével.

Forrás: Fogyasztók

Az aszalás alaposan megemeli a gyümölcs árát

A bio-aszalványok ugyanakkor közel kétszer drágábbak voltak, mint a tartósított termékek. A külföldről származó, negyedkilós bio-aszalt szilva az egyik helyen 1400, a másik boltban 1430 Ft volt. Ezzel szemben az adalékanyagok hozzáadása nélkül készült, természetes magyar szilva kilója csupán ezer forintba került, eszerint ebben az esetben az aszalás négyszeresére növelte a gyümölcs árát. A szorbinsavval tartósított szilva negyed kilója 750 forint volt. Magyar sárgabarackot sehol nem találtunk. Negyed kiló kajszihoz legolcsóbban 299 forintért juthattunk, ugyanennyi biobarack ára azonban már 560-960 forint közt alakul.

Az almakarika ára hatalmas szórást mutatott. A két helyen árusított csemege tíz dekás, természetes almachips néven 240 forint volt, a hasonló kiszerelésű bioáru viszont 1090 forintba került. Bizonyos áruk címkéje azt sugallja, hogy a termék bio, összetevőit átböngészve azonban ennek ellenkezőjére döbbenhetünk rá. A termékek színe és mérete az esetek többségében nem árulkodik az aszalási eljárásról, a gyümölcs minőségéről. Az egészségesebb étkezés szempontjából érdemesebb tehát természetesen előállított, ellenőrzött, de drágább aszalt gyümölcsöket választani!

1.  Aszalt gyümölcs – nyári íz télen
2.  Bio, vagy nem bio?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mrs Bertha, 2018. április 19.

Helló, ez a PATRICIA BERTHA LOAN COMPANY. Ebben a Társaságban élethű lehetőségeket adunk köl...

Telefonok a szervizben

pisti, 2018. április 18.

Ma költöztünk az alábbi céggel:http://koltoztetunk.com/


...

Kezdő költözők, profi költöztetők

Saja János, 2018. április 14.

Üdv! Hát engem is megtaláltak! :-)
Startaprón hirdettem. Gyanús lett a kuncsaft!
...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés