Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mi van a kenyérben?

Szabó Emese, 2008. január 08. - kedd 09:31
Címkék: élelmiszer, adalékanyag, vásárlás, tartósítószer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A vásárlók többsége inkább választja a puffadt, alaktalan, olcsóbb kenyeret, mint a kisebb és drágább, ám minőségi terméket. Mindennek persze ára van: a felfújt cipók nem a jó minőségű alapanyag, hanem a bőségesen használt adalékanyagok miatt híznak hatalmasra. Melyek ezek?


Forrás: MTI
 
Nemcsak legenda, hogy a régi búzafajták jobb minőségű lisztet adtak, mint a maiak. A régi gabonafajták valóban jobbak voltak, hagyományos, kézi feldolgozással pedig megfelelő térfogatú, kiváló minőségű kenyeret lehetett készíteni belőlük. Ezeket a fajtákat az elmúlt ötven évben cserélték le nagyobb terméshozamúakra, ami viszont a minőség rovására ment. Az adalékok használatát  a rosszabb lisztminőség mellett, a nagyfokú gépesítés is szükségessé tette: a mai alapanyagból és a mai technológiával már normális méretű kenyerek esetén sem biztosítható a laza bélszerkezet és a megfelelő térfogat, a felfújt csodákról nem is beszélve. Ezért van szükség adalékanyagokra − mondja Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. A mai lisztek vízfelvevő- és a vízmegkötő-képessége is más, ami kihat a tészta szerkezetére, állagára, a gépi feldolgozás pedig a tésztát is jobban igénybe veszi. A negatív hatásokat komplex lisztkezelő szerekkel kompenzálják; a kenyér így lesz selymes tapintású és mutatós.

Mi kerül a kenyérbe?

Kenyerek készítéséhez az adalékanyagoknak csak nagyon szűk csoportja használható, mivel nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. A lisztjavító szerek összetevői főleg természetes alapanyagok, például az ecetsav, a tejsav, a kálium-, nátrium- és kalcium-acetát, az aszkorbinsav, a zsírsavak észterei, vagy az olajos magvakból kivont lecitinek. Utóbbiak szinte korlátozás nélkül használhatóak, hatásukra javul a gépi feldolgozhatóság, lágyabb lesz a kenyérbél, lassabban öregszik a kenyér. És hogy miért nem szerepelnek ezek az adalékok a kenyerek kis fehér címkéin? A válasz érdekes: mert nem férnének ki arra a bizonyos címkére.

Forrás: MTI

A gépi feldolgozás a tésztát is jobban igénybe veszi

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (volt Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség) persze folyamatosan ellenőrzi, hogy a kenyér összetétele megfelel-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak − az eredmények szerint túl nagy eltérések nincsenek. A tartós, vagy egyszerűen csak csomagolt kenyerek esetében persze kötelező föltüntetni minden összetevőt. A magukra adó gyártók drágább portékákat is ellátják a megfelelő címkével. Más kérdés, hogy egyes adalékanyagok a kész kenyérben már nincsenek jelen: ilyen az aszkorbinsav, amely a termék térfogatát hivatott növelni. Ez az anyag a sütés folyamán elbomlik, így az összetevők között nem is szabad C-vitaminként feltüntetni. A hagyományos sütőipari termékekhez édesítőszereket és színezékek nem használnak, bár a csökkentett energiatartalmú, vagy hozzáadott cukor nélkül előállított finom pékárukba mesterséges édesítőszereket is tehetnek.

Variációk tartós kenyérre

A klasszikus, legalább hat napig fogyasztható tartós kenyerekbe a lisztjavító és kelésgyorsító adalékanyagokon felül konzerváló anyagok is kerülhetnek: az ilyen termékekbe nyúlósodást, azaz mikrobiológiai romlást, és penészedést gátló adalékokat tesznek. E módszer a megfelelő savfok biztosításán alapul, mivel a romlásért felelős mikroorganizmusok savérzékenyek. A tartósítószerek használata mellett egyre inkább terjed a védőgázas csomagolás is, amellyel elkerülhető a vegyszerek használata. A leggyakoribb tartósító anyag az ecetsav és a tejsav, de a szorbinsavat, és annak sóit is használhatják erre a célra. Ezek az anyagok elsősorban a csomagolt, rendszerint szeletelt kenyerek összetevői között szerepelnek. Hátrányos tulajdonságuk, hogy ízük érződhet a kenyér ízében.

1.  Mi van a kenyérben?
2.  Feketét, fehéret, barnát

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Eric finance, 2018. június 23.

Szüksége van valamilyen kölcsönre, ha igen, e-mailt küldenünk ma arról, hogy hogyan szerezzü...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2018. június 21.

Sürgős hitre van szüksége (alapok)? Ha igen, további információért forduljon hozzánk e-mail...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Lisa Scott, 2018. június 20.

Jó napot mindenkinek,
A nevem Lisa Scott, azt szeretném használni ezt a médiumot, hogy me...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés