Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szezonvégi boltos trükkök

Munkatársunktól, 2008. január 04. - péntek 17:45
Címkék: akció, olcsó, vásárlás, átverés, hirdetés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az áruházak hamarosan meghirdetik a nagy téli szezonvégi vásárt, és már most sok üzlet hasonló feliratokkal csábítja a vevőket. Bedőlni azonban a még oly hangzatos, "hetven százalékkal olcsóbb" holminak sem muszáj.


Gyanúsan nagy engedmények

Kirakatokra ragasztott, hatalmas, "hetven százalék" felirat esetében nem árt közelebb menni és megnézni mellette a kis betűket is. A "hetven százalékig" gyakran azt jelenti, hogy az üzletben van két darab, hordhatatlan, lehetetlen színű, szakadt, mérethibás felső, ami tényleg ennyivel olcsóbb, a szezonális áru többsége meg jó, ha harminc százalékkal alacsonyabb áron kapható.

Az üzletek haszna ilyenkor többnyire abból adódik, hogy sokan a teljes áron kapható ruhafélékből is vásárolnak, azzal a jelszóval, hogy a leértékelten amúgy is spóroltak. A kereskedők eleve úgy kalkulálják az eredeti árat, hogy az később jóval olcsóbban is fedezze költségeiket, tisztes hasznot is eredményezve.

Forrás: MTI

A csábító feliratok többnyire nem a teljes kínálatra érvényesek

Sok üzletben látható a "leértékelt árut nem cserélünk" felirat. Ám a fogyasztóvédők szerint ha a leértékelés oka nem valamilyen hiba - amelyet jól látható helyen fel kell tüntetni -, akkor a minőségi reklamáció ugyanúgy jogos, mint a teljes árú holmi esetén.

Józan vásárlás

Csak olyan árut érdemes olcsón megvenni, amit teljes áron is beraktunk volna a kosárba. Idő- és divatálló darabokat érdemes ilyenkor beszerezni, úgynevezett casual árut - tehát egyszínű pólókat, garbókat, klasszikus szabású szoknyát, nadrágot - amik két-három év múlva sem hatnak nevetségesen divatjamúltnak. Más kérdés, ha  olyan - méretre is jó -, árura bukkantunk, amire már teljes árú korában is fájt a fogunk. A "vegyen kettőt, a harmadikat ingyen vagy féláron adjuk" akciók csak együtt vásárló barátnőknek vagy nagycsaládosoknak ajánlatosak. Ilyenkor tényleg van értelme, ha három nagy cipősdobozzal távozunk az áruházból.

Visszaélések, félrevezető módszerek

Tisztességtelen szerződési feltételnek minősül minden, ami egyoldalú előnyt biztosít a kereskedőnek vagy a szolgáltatónak a fogyasztóval szemben. A kereskedő nem kötheti ki, hogy csak olyan árut vesz vissza, amelynek sértetlen a csomagolása, hiszen addig a vevő nem tudhatja, hogy hibás-e a termék, míg ki nem csomagolta.

Forrás: MTI

Félrevezetés az is, ha a kereskedő úgy hirdet „végkiárusítást", hogy nem igaz, hogy felhagy a tevékenységével vagy máshova helyezi át üzletét. A „Különleges ajánlat, csak ma!" felhívás csupán abban az esetben állja meg a helyét, ha a termék valóban nagyon korlátozott ideig kapható. Megtévesztés áldozatai vagyunk akkor is, ha az ígért „ingyen nyereményhez" úgy juthatunk hozzá, hogy ahhoz valamit mégis vennünk kell. Olyan termék ellenértékét sem követelhetik a kereskedők, amit nem akartunk megvenni.

A kéretlenül kapott áru visszaküldését sem vagyunk kötelesek vállalni. Ha olyan felhívásokkal találkozunk, amelyek közvetlenül gyermeket szólítanak fel vásárlásra, vagy szüleik meggyőzését szorgalmazzák a termék megvásárlásával kapcsolatban, szintén tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal állunk szemben. A fenti példák hazai tapasztalatai is hozájárultak egy, a 2007 májusában készült felmérés lesújtó eredményéhez. A magyar válaszadók hatvanhárom százaléka úgy vélte, hogy a kereskedők Magyarországon kevésbé tartják tiszteletben a vásárlók jogait, mint az Európai Unió más tagállamaiban.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Molnár Judit, 2009. március 27. - péntek 16:53

Biztos forrásból tudom, hogy az üzletek felszólítják eladóikat, ne figyelmeztessék a vásárlókat arra, hogy a leértékelt áru is cserélhetö. Ez nem pletyka, hanem így van.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza