Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megosztott bírságok

Munkatársunktól, 2008. január 02. - szerda 16:45
Címkék: bírság, jog, ellenőrzés, fogyasztóvédelem, gvh
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bírságokkal kapcsolatos szabályokkal egészítette ki a Parlament decemberben a fogyasztóvédelmi törvényt, sőt néhány más jogszabályba is bekerült erre utaló előírás. Az új követelmények január elsejétől lépnek életbe.


A fogyasztóvédelmi hatóságnak a dohánytermékek forgalmazására vonatkozó szabályok megsértése miatt kiszabott bírság felét, míg a gyógyszerek tiltott reklámozása miatt kiszabott bírságok húsz százalékát kell a központi költségvetésbe befizetnie.

A műsorszolgáltatóval szemben jogsértő reklám miatt, illetve a tankönyvkiadóval szemben a forgalmazás szabályainak megsértése miatt kiszabott bírságok összege teljes egészében a hatóságnál maradhat. Eddig ezen bírságok megosztására nem volt külön szabály a törvényben. Új elemként fogyasztóvédelmi törvény része lett a késedelmi pótlék számítási módja. A jogerős bírság meg nem fizetése esetén - naponta - az aktuális jegybanki alapkamat dupláját kell fizetni késedelmi pótlékként, ami (akár a bírság) adók módjára behajtható köztartozásnak számít.

Forrás: MTI

Fogyasztóvédelmi ellenőrzés egy belvárosi étteremben


Az idei Költségvetési Törvény módosítja az Élelmiszertörvényt is. Új szabály szerint a fogyasztóvédelmi hatóságnak a minőségvédelmi bírság egészét kell befizetnie a költségvetésbe.

A gyógyszertörvény meghatározza a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök reklámozási szabályit is. Aki ezeket megsérti, azt is a fogyasztóvédelmi hatóság bírságolja, ám a bírság nyolcvan százaléka az egészségügyi alapot illeti. Ehhez kapcsolódik a januártól hatályos módosítás: a maradék húsz százalék a központi költségvetésbe kerül.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza