Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tűzijáték vásárlása és szabályai

Potondi Eszter, 2007. december 30. - vasárnap 00:10
Címkék: vásárlás, ünnep, egészség, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A sorozatos botrányok miatt 2005 óta nagyon megszigorították itthon a tűzijátékok használati feltételeit. Azóta csak szilveszterkor használhatjuk legálisan a sokakat irritáló játékszert. Árkörképünk mellett összegyűjtöttük a biztonságos használat szabályait is.


Petárdák okozta sérülések

Forrás: MTI
A Katasztrófavédelem adatai szerint kistűzijáték, vagy petárda gondatlan használata tavaly legalább öt esetben okozott lakástüzet, arc-, illetve kézsérülést. 2006 szilveszterének éjjelén egy fiatalember szájában robbant petárda. Néhány ujját amputálták, emellett súlyos égési sérüléseket is szenvedett. A dolog tanulsága, hogy petárdát semmiképpen ne kapjunk be! Idén is történt már komoly baleset. Sopronban két 17 éves fiú szenvedett égési sérülést, miután egy csatornába dobták égő petárdájukat, gázrobbanást idézve elő.

Illegális vásárlás veszélyei

Az illegálisan, pult alól, piacon árusított petárda komoly balesetveszélyt rejthet – figyelmeztet Posovszki Norbert, pirotechnikai szakértő. Az illegálisan az országba kerülő petárdáknak sem műszaki tanúsítványa, sem magyar nyelvű használati utasítása nincs. A fő problémát nem is maga az illegális áru, hanem árusításának törvénybe ütköző módja jelenti, az előírt tárolási szabályok megszegése, illetve az eladó szakképzetlensége miatt - fűzi hozzá Terpó Mátyás pirotechnikus. Előfordul, hogy az orgazda Magyarországon olyan, nem engedélyezett, vagy lejárt szavatosságú terméket árusít, mint például a klasszikus zöld „Pirate” petárda. A törvényesen vásárolt tűzijáték is odafigyelést igényel. Mindig ügyeljünk a használati utasításban előírtak maradéktalan betartására! Bár az engedélyezett és bevizsgált termék biztonságosnak mondható, a helytelen használat, rossz rögzítés, vétlen indítás komoly sérüléseket okozhat – fejtette ki Posovszki Norbert. Részeg cimboránknak ezért se adjunk kezébe pirotechnikai eszközt. Legyünk figyelemmel az időjárási viszonyokra is! Rossz látási viszonyok esetén, szélviharban ne petárdázzunk! December 28-ától üzletekben, vagy bevásárlóközpontok parkolójában felállított konténerekben vehetünk engedélyezett, magyar nyelvű használati utasítással ellátott tűzijátékot, természetesen számla ellenében. Az árusítás helyén kötelező egy pirotechnikai szakember jelenléte. A választék bő: idén mintegy ötvenféle termékből választhatunk, közel felük játékos pirotechnikai eszköz a többi kistűzijáték. A játékos termékek ára várhatóan 150-3000 forint körül alakul, komplett, háromperces tűzijátékért pedig huszonötezer körüli összeget kell fizetnünk.

A pirotechnikusok tanácsai:

• Tűzijáték használata előtt mindig olvassuk el a tájékoztatót, aszerint használjuk! A termékeket tartsuk zárható szekrényben, száraz, hűvös helyen! (Szavatossági idejük öt év)
• Illegálisan ne vásároljunk petárdát!

Forrás: MTI

Petárda okozta gázrobbanás utáni terepszemle


• A működtetéshez válasszunk olyan helyet, ahol tíz méteren belül nincs éghető anyag, senkire és semmire nem jelentünk veszélyt! (Házra, autóra, járókelőkre, kutyákra!)
• A kutyákat, macskákat rettenetesen zavarja a durrogás. Ha nem akarjuk, hogy kedvencünk világgá rohanjon, gondoskodjunk elrekesztéséről! A körülményeket úgy alakítsuk, hogy a termék útja-röppályája indításától az „elműködés” végéig követhető legyen!
• A termék burkolatát megsérteni, feltépni, a gyújtószálat elvágni, eltépni, kiszedni veszélyes és tilos!
• A terméket kézből működtetni-indítani veszélyes és tilos! Általában le kell tennünk a földre, biztos helyre, vagy behelyezni egy stabilan álló üvegpalackba. Célszerű távolabb állni, nemcsak biztonsági okokból, de azért is, mert messzebbről a látvány szebb, jobban élvezhető.
• Sérült, átnedvesedett, lejárt szavatosságú terméket ne használjunk fel!
• Ha a termék nem indul be, vagy nem teljesen működik el, újraindítani tilos!
• Természetesen tűzbe dobni is tilos! El nem használt, sérült tűzijátékunkat január ötödikéig vigyük vissza a kereskedőhöz!

1.  Tűzijáték vásárlása és szabályai
2.  Gondatlan használat, illegális vásárlás

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

zsolt, 2014. december 20. - szombat 17:09

igazuk van

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza