Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tűzijáték vásárlása és szabályai

Potondi Eszter, 2007. december 30. - vasárnap 00:10
Címkék: vásárlás, ünnep, egészség, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A sorozatos botrányok miatt 2005 óta nagyon megszigorították itthon a tűzijátékok használati feltételeit. Azóta csak szilveszterkor használhatjuk legálisan a sokakat irritáló játékszert. Árkörképünk mellett összegyűjtöttük a biztonságos használat szabályait is.


Magyarországon kizárólag az Unióban bevizsgált, vagy valamelyik tagállamban jogszerűen forgalmazott termék árusítható. A törvény a fényhatást alig, de jelentős hanghatást produkáló termékeket nevezi petárdának. A petárdák forgalmazása, hatóerejüktől függetlenül engedélyköteles. Engedély nélkül történő árusításuk, illetve vásárlásuk egyaránt szabálysértés, amit a törvény több tízezer forintos pénzbüntetéssel és a termékek elkobzásával szankcionál.

Árkörkép

Felkerestünk két, egyaránt bevásárlóközpont parkolójába települt tűzijáték-árust, hogy megtudjuk a tavaly legnépszerűbb, I. és II. pirotechnikai osztályba sorolt term ékeik idei árát. A játékos pirotechnikai termékek közé tartozó, meggyújtva pörgő és színes szikrát szóró, hat darabos Varázsvirág mindkét helyen százötven forint volt. A tizenkét darabos, recsegő-villogó szikragömb, a Recsegő Sárkánytojás az egyik helyen százötven, a másikon viszont kétszázötven forintba került. A nagyobb hatóanyag-tartalmú tűzijátékok közül a tavaly slágernek számító, csövéből egymás után öt színes effektet kirepítő, majd szép színes csillagot bontó, négydarabos Rómaigyertya Mix az egyik helyen 1400, a másik árusnál 1800 forint volt. A szintén négydarabos, színes fényjelenséget produkáló, kilencven centis nagy rakéta ára mindkét helyen 3500 forint.

Forrás: MTI

A pirotechnikai termékek szavatossági ideje általában öt év


Az árak összehasonlítását nehezíti, hogy számos különböző kiszerelésű és gyártmányú, más-más hatóanyag-tartalmú termékből válogathatunk. A vásárlások alkalmával mindkét helyen kaptunk szakszerű felvilágosítást, illetve magyar nyelvű használati utasítást. Bár Terpó korábbi tapasztalatai szerint január ötig kevesen élnek a visszaváltás lehetőségével, néhányan visszahozzák megmaradt tűzijátékaikat. A kifizetett termék árát azonban nem kaphatják vissza. A termékek szavatossági ideje öt év, így az el nem működtetett eszközök akár a következő évben is eladhatóak, ha csomagolásuk ép és sértetlen. A sérült, bontott, rongált tűzijátékokat egy, a célra kijelölt telephelyen semmisítik meg. Tavaly a játékos pirotechnikai termékek voltak a legnépszerűbbek - mondja Terpó Mátyás pirotechnikus.

Így használd a tűzijátékot!

Különbséget kell tenni a „játékos pirotechnikai termékek” és a nagyobb hatóanyag-tartalmú kistűzijátékok között. Az I. kategóriájú pirotechnikai osztályba az úgynevezett háromgrammos, „játékos-tréfás” pirotechnikai termékek tartoznak (például tortagyertyák, konfettiágyúk). Ilyesmit - a petárda kivételével – engedély nélkül vásárolhatunk, birtokolhatunk, illetve egyszerre összesen egy kilogrammot tárolhatunk is, - de, csak ha elmúltunk tizennégy évesek. A bűvös korhatár alatt kizárólag nagykorú felügyelete mellett múlathatjuk időnket ilyesmivel. Játékos pirotechnikai terméket egész évben vehetünk, illetve használhatunk, persze csak a használati utasítás szigorú betartása mellett. A II. kategóriába az előbbinél nagyobb hatóanyag-tartalmú tűzijáték-termékek tartoznak. Ilyen a római gyertya, a tűzforgó, a röppentyű, a vulkán, a vezetőpálcás rakéta, a szikraszökőkút, és a bombettatelep. Engedély nélkül ilyesmit csak a célra kijelölt, engedélyezett helyen, december 28-a és 31-e között vásárolhatunk, ha elmúltunk tizennyolc évesek, és biztonsági okok miatt legfeljebb három kilót halmozhatunk fel.

Forrás: MTI
Ezek a pirotechnikai termékek kizárólag szilveszter este hat órától másnap reggel hatig használhatóak fel. A megmaradt tűzijátékot január ötödikéig vihetjük vissza a vásárlás helyére, ahol az eladó térítésmentesen és költség felszámítása nélkül köteles azt visszavenni. Ha a következő szilveszterre gondolva bespájzolnánk a fel nem használt tűzijátékot, azzal megsértjük a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követünk el, lebukásunk esetén bírságot kockáztatva. Középületben, sportlétesítményben, közlekedési eszközön, templomban(!), természetvédelmi területen és "C" tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen sem játékos pirotechnikai eszköz, sem pedig kis tűzijáték nem használható!

1.  Tűzijáték vásárlása és szabályai
2.  Gondatlan használat, illegális vásárlás

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza