Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hogyan vegyünk ezüst és üvegékszert?

Szabó Emese, 2007. december 29. - szombat 00:11
Címkék: vásárlás, tartós, árkörkép, kereskedő, olcsó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ezüst és üvegékszerek ára nagyon változó, messze nem csak az alapanyag és a súly függvénye. Mire figyeljünk, ha ilyesmit veszünk? Mitől függ az ár?


Nemesfémből, így az ezüstből készült ékszernek is nélkülözhetetlen kelléke a fémjel. Vásárlás előtt mindenképpen keressük meg a beütött jeleket! A fémjel nagyítóval olvasható ki: a legfrissebb magyar beütések rendszerint hidat, viaduktot ábrázolnak. Az ékszerboltban ki vannak függesztve a különböző motívumok, így azok beazonosíthatóak. (Az 1999 és 2006 között Magyarországon készült 925 ezrelékes ezüsttárgyakba például a Lánchíd, a 900 ezrelékesekben pedig az Erzsébet-híd ábrája van beütve, korábban pedig állatfejes motívumokat használtak.) Fontos tudni, hogy hivatalos fémjelet csak a két grammnál nehezebb ezüstékszerekbe tesznek. Kisebb fülbevalónál ne is keressünk ilyesmit - bár a gyártó ezeket is ellátja finomságot mutató beütéssel.

Jelek a fémben

Két grammnál súlyosabb ezüsttárgyat a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság, esetenként pedig a környező uniós tagországok hivatala lát el a hazai piacon is hiteles fémjellel; ékszer enélkül nem hozható forgalomba. Ezüstékszerekben jelként egy szám is szerepelhet, amely a finomsági fokot jelzi, ezrelékben kifejezve − ezt már az ékszerész is beütheti a termékbe. A leggyakoribbak a 900-as vagy 925-ös számmal ellátott ékszerek, ezek 900, illetve 925 ezreléknyi ezüstöt tartalmaznak. Az ilyen arányú ötvözet viszonylag kopásálló, nagy része viszont még színezüst − magyarázza Bartha Lajos ékszerész, akitől azt is megtudtuk, hogy a 900 ezrelékesnél alacsonyabb finomságú ezüstötvözet már valamivel keményebb, viszont egy gondolattal kevésbé értékes.

Mesterséges patina, elfedett nemesfém

Bár az ezüst a levegő kéntartalmának hatására feketedik, a fémfelület mesterséges eljárással is alakítható: az ezüstöt antikolhatják, ródiumozással pedig fényessé is tehetik − mindez csupán ízlés kérdése. (Antikoláskor az ezüstékszert először mesterségesen feketítik, majd itt-ott polírozzák. Ródiumozáskor az ezüst először réz, majd ródiumbevonatot kap. Ennek köszönhetően színe fényes, a fehéraranyéhoz hasonlatos lesz.) A ródiummal ugyanakkor nem árt vigyázni: egyrészt sokan allergiásak rá, másrészt a vele bevont ékszert szinte lehetetlen javítani. A ródium ugyanis hő hatására fölhólyagosodik, az ezüst pedig forrasztáskor le is dobja magáról. Sok ékszerész emiatt eleve nem is vállalja ródiumozott ezüstékszer javítását.

Bosszantó apróságok

Ezüstékszer vásárlásakor a fémjel mellett néhány más dologra is érdemes odafigyelnünk; a nagyon vékony láncok könnyen megnyúlhatnak, és a gyűrű is végzetesen deformálódhat, ha túl vékony az anyaga. Ha kő, vagy bármilyen más díszítőelem van az ékszeren, szerencsésebb, ha foglalatban van, mintha ragasztva lenne. A fém foglalatok hátulja és oldala egyaránt sokat elárul a minőségről. Az illesztések külleme, az öntési nyomok eltüntetése is beszédes lehet. Gyűrűk esetében nem szerencsés méretre állítható változatot választani, mivel az ezüst alapvetően puha, a gyűrű hátulja pedig könnyen szétnyílhat, beakadhat. Import ezüstláncoknál elég gyakori, hogy a karabiner karikája nincs leforrasztva; erre is figyeljünk, mert forrasztás híján a szem kinyílhat.

Gyűrűk esetében nem szerencsés méretre állítható változatot választani


Ha olyan ezüstékszert veszünk, amelyben gyöngyház-, vagy korallbetét is van, tudnunk kell a pontos méretet. Ilyen ékszerből ugyanis nem lehet egykönnyen „kikapni” egy-egy szemet, ha nagynak bizonyulna. Az ok egyszerű: a díszítő elemek forrasztáskor elégnének. A gyöngyházon és a korallon kívül a természetes gyöngyök, üvegek és opálok sem bírják a forrasztást, a szintetikus kövekkel viszont nem szokott gond lenni.

1.  Hogyan vegyünk ezüst és üvegékszert?
2.  Ezüst műalkotások, egyedi üvegékszerek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés