Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hogyan vegyünk ezüst és üvegékszert?

Szabó Emese, 2007. december 29. - szombat 00:11
Címkék: vásárlás, tartós, árkörkép, kereskedő, olcsó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ezüst és üvegékszerek ára nagyon változó, messze nem csak az alapanyag és a súly függvénye. Mire figyeljünk, ha ilyesmit veszünk? Mitől függ az ár?


Nemesfémből, így az ezüstből készült ékszernek is nélkülözhetetlen kelléke a fémjel. Vásárlás előtt mindenképpen keressük meg a beütött jeleket! A fémjel nagyítóval olvasható ki: a legfrissebb magyar beütések rendszerint hidat, viaduktot ábrázolnak. Az ékszerboltban ki vannak függesztve a különböző motívumok, így azok beazonosíthatóak. (Az 1999 és 2006 között Magyarországon készült 925 ezrelékes ezüsttárgyakba például a Lánchíd, a 900 ezrelékesekben pedig az Erzsébet-híd ábrája van beütve, korábban pedig állatfejes motívumokat használtak.) Fontos tudni, hogy hivatalos fémjelet csak a két grammnál nehezebb ezüstékszerekbe tesznek. Kisebb fülbevalónál ne is keressünk ilyesmit - bár a gyártó ezeket is ellátja finomságot mutató beütéssel.

Jelek a fémben

Két grammnál súlyosabb ezüsttárgyat a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság, esetenként pedig a környező uniós tagországok hivatala lát el a hazai piacon is hiteles fémjellel; ékszer enélkül nem hozható forgalomba. Ezüstékszerekben jelként egy szám is szerepelhet, amely a finomsági fokot jelzi, ezrelékben kifejezve − ezt már az ékszerész is beütheti a termékbe. A leggyakoribbak a 900-as vagy 925-ös számmal ellátott ékszerek, ezek 900, illetve 925 ezreléknyi ezüstöt tartalmaznak. Az ilyen arányú ötvözet viszonylag kopásálló, nagy része viszont még színezüst − magyarázza Bartha Lajos ékszerész, akitől azt is megtudtuk, hogy a 900 ezrelékesnél alacsonyabb finomságú ezüstötvözet már valamivel keményebb, viszont egy gondolattal kevésbé értékes.

Mesterséges patina, elfedett nemesfém

Bár az ezüst a levegő kéntartalmának hatására feketedik, a fémfelület mesterséges eljárással is alakítható: az ezüstöt antikolhatják, ródiumozással pedig fényessé is tehetik − mindez csupán ízlés kérdése. (Antikoláskor az ezüstékszert először mesterségesen feketítik, majd itt-ott polírozzák. Ródiumozáskor az ezüst először réz, majd ródiumbevonatot kap. Ennek köszönhetően színe fényes, a fehéraranyéhoz hasonlatos lesz.) A ródiummal ugyanakkor nem árt vigyázni: egyrészt sokan allergiásak rá, másrészt a vele bevont ékszert szinte lehetetlen javítani. A ródium ugyanis hő hatására fölhólyagosodik, az ezüst pedig forrasztáskor le is dobja magáról. Sok ékszerész emiatt eleve nem is vállalja ródiumozott ezüstékszer javítását.

Bosszantó apróságok

Ezüstékszer vásárlásakor a fémjel mellett néhány más dologra is érdemes odafigyelnünk; a nagyon vékony láncok könnyen megnyúlhatnak, és a gyűrű is végzetesen deformálódhat, ha túl vékony az anyaga. Ha kő, vagy bármilyen más díszítőelem van az ékszeren, szerencsésebb, ha foglalatban van, mintha ragasztva lenne. A fém foglalatok hátulja és oldala egyaránt sokat elárul a minőségről. Az illesztések külleme, az öntési nyomok eltüntetése is beszédes lehet. Gyűrűk esetében nem szerencsés méretre állítható változatot választani, mivel az ezüst alapvetően puha, a gyűrű hátulja pedig könnyen szétnyílhat, beakadhat. Import ezüstláncoknál elég gyakori, hogy a karabiner karikája nincs leforrasztva; erre is figyeljünk, mert forrasztás híján a szem kinyílhat.

Gyűrűk esetében nem szerencsés méretre állítható változatot választani


Ha olyan ezüstékszert veszünk, amelyben gyöngyház-, vagy korallbetét is van, tudnunk kell a pontos méretet. Ilyen ékszerből ugyanis nem lehet egykönnyen „kikapni” egy-egy szemet, ha nagynak bizonyulna. Az ok egyszerű: a díszítő elemek forrasztáskor elégnének. A gyöngyházon és a korallon kívül a természetes gyöngyök, üvegek és opálok sem bírják a forrasztást, a szintetikus kövekkel viszont nem szokott gond lenni.

1.  Hogyan vegyünk ezüst és üvegékszert?
2.  Ezüst műalkotások, egyedi üvegékszerek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza