Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Karácsonyi ajándékcsere

Varga Tamás, 2007. december 27. - csütörtök 00:00
Címkék: ünnep, vásárlás, garancia, reklamáció, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ruhát, ékszert, esetleg telefont? Gyakran kapunk olyan ajándékot, ami nem tetszik, vagy rossz a mérete. Utánajártunk, milyen módon lehetséges becserélni a kifogásolt terméket.


Jogaink a vásárlásnál

Ha az ajándékba kapott ingnek nem tetszik a színe, vagy rossz a méret, a kereskedő nem köteles kicserélni. Csak minőségi kifogás felmerülése esetén vizsgálja ki a vásárló panaszát. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakembere úgy tapasztalja, évről évre nő azon kiskereskedők száma, akik, bár a jogszabály nem kötelezi őket, az ünnepek után blokk ellenében kicserélik az árut. Vásárlás előtt érdemes az üzletben tájékozódni a csere lehetőségéről. A kereskedők többsége általában szóbeli ígéretet tesz erre. Ha biztosra akarsz menni, akkor a vásárlást igazoló blokk hátuljára írasd rá: cserélhető, majd pecsételtesd le az üzletben.

Reklamáció

Négy évvel ezelőtt megváltoztak a reklamációs ügyintézés szabályai. A törvény értelmében a kötelező szavatossági idő két év. Az első félév jótállási természetű, azaz a kereskedőnek úgy kell kezelnie a bejelentett hibát, mintha az már teljesítéskor, tehát a vásárlás pillanatában létezett volna. Az első hat hónapban, ha az eladó nem hajlandó elfogadni a vásárló panaszát, köteles kivizsgáltatni a minőségi kifogást, aminek költségei is őt terhelik. A műszaki, híradástechnikai, háztartási eszközökre egy éves garancia vonatkozik, ezek az áruk jórészt meghaladják a tízezer forintos összeghatárt. A jótállás teljes időtartalma alatt (tehát egy évig) a kereskedőt terheli a bizonyítás kötelezettsége. Létezik még önként vállalt jótállás is, amikor a gyártó, bízva termékében, kitolhatja a garanciális időt akár három évre is (marketingfogásnak sem utolsó). Sok autómárka, vagy drágább szórakozástechnikai termékeket forgalmazó cég vállal például 3+2 év jótállási konstrukciót.

A nem rendeltetésszerű használat bizonyítható

A bizonyítási kötelezettség a rendeltetésszerű használatot bizonyítja, ezért minden esetben olvasd el és őrizd meg a használati utasítást. Egy sportcipőtől elvárható, hogy strapabíró legyen, ennek ellenére alkalmatlan az utcai viseletre, ugyanis a sportolás heti, vagy napi egy-két órás elfoglaltság, míg az utcai viselet huzamosabb ideig tartó erőpróbát igényel. Leggyakrabban cipők miatt reklamálnak a vásárlók. A főosztályvezető szerint a sportcipő sportolásra, míg az alkalmi lábbelik, alkalmi viseletre készültek. „Sokan hiszik, hogy a sportcipő strapabíróbb. Ez nem igaz, hiszen tervezésekor az adott sport űzéséből adódó speciális mozdulatokat vesznek figyelembe. Ilyen cipőt mindennapi használatra ne vegyünk, az időjárás szeszélyeit különös nehézséggel tűri.” A nem rendeltetésszerű használatot speciális vizsgálóintézetek állapítják meg, amelyek a kopás mélységéből, irányából leképezhetik a használat módját. Más és más féle a futás illetve gyaloglás során bekövetkező elváltozás. Tipikus, de ellenkező hatású a beázott mobiltelefon esete. Az eladó részéről nehéz bebizonyítani, hogy a nedvesség okozta korrodálódás a vásárlás után történt. Az is lehet (igaz kicsi az esély), hogy útközben ázott el, hiszen az ázsiai gyártól a hazai kereskedésig hosszú az út. Egy szó, mint száz: amit az eladó jogilag nem tud bizonyítani, az a fogyasztó jogos panaszát igazolja.

Ki fedezi a szállítás költségét?

Legtöbb áruházból csak bontatlan csomagolásban vihetjük el a terméket, sok esetben fizikai problémái vannak a kipróbálásnak, lásd mosógép. A szállítás sem olcsó mulatság, ezért érdemes már vásárláskor tájékozódni a végleges árról, sok helyen a házhoz szállítás nem ingyenes, fuvardíjat is felszámolnak. A hipermarketek a környező településeket koncentrikus körökkel osztják fel. A különböző sávok kiszállítási tarifája más és más. Budapest területén az átlagos tarifa három-ötezer forint között mozog, vidékre negyven forintos kilométerdíjjal számolnak, de van olyan cég, amely nyolcezerért az ország bármely pontjára kiszállít. Ha minőségi kifogásunk van a becsomagolt, és házhozszállított áruval természetesen ilyenkor is élhetünk jogainkkal. Eldönthetjük, hogy a terméket az eladó által megjelölt szakszervizbe, vagy a vásárlás helyszínére szállítjuk vissza. A jogszabály kimondja, hogy az ügyintézés terhei az eladót illetik, a szállítást is beleértve. Tíz kilogrammnál nehezebb áru szállításáról a kereskedőnek kötelessége gondoskodni.

1.  Karácsonyi ajándékcsere
2.  Panaszok módjai

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza