Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ünnepi vásárlás kiskátéja

Munkatársunktól, 2007. december 21. - péntek 16:15
Címkék: ünnep, reklamáció, vásárlás, átverés, élelmiszer, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A karácsonyi ajándékok és az ünnepi étkek beszerzése az utolsó pillanatokban is alapvető odafigyelést igényel. Fontos, hogy mindig körültekintőek legyünk a vásárlások során, a problémák ugyanis könnyebben megelőzhetők, és az utólagos jogorvoslat sok bosszúságot okozhat.


Vásárlás előtt

A vásárlásra való felkészülést érdemes már otthon elkezdeni: számba venni, hogy mit is szeretnénk vásárolni, hol és körülbelül mennyi pénzt szánunk a különböző áruféleségekre. Fontos tudni, hogy utcán, aluljárókban, illetve vásárokon, piacokon hálózatról üzemeltetett elektromos terméket nem szabad árusítani. Nincs mód a kipróbálásra, nem biztos, hogy probléma esetén egyáltalán megtaláljuk később a kereskedőt és az ilyen helyeken a hatóság is gyakrabban talál életveszélyes vagy balesetveszélyes termékeket.

Forrás: Fogyasztók

Veszélyek - fogyasztói tudatosság

Az ajándékba szánt árucikkek esetében is alapvető fontosságú, hogy a termék legyen biztonságos. Alapvető odafigyeléssel többféle veszélyforrás a laikus számára is észlelhető. A műszaki cikkek esetében a leggyakoribb probléma az áramütésveszély. Intő jel lehet például, ha a csatlakozódugó csapjain a szigetelőgallér hiányzik, mely érintésvédelmi szempontból szükséges lenne, vagy elfogadott, jóváhagyó jelöléseket nem tüntettek fel. Ha a műszaki adatok és jelölések hiányosak, vagy a készülék konstrukciója és burkolatának kialakítása nem megfelelőségre utal, akkor joggal gyanakodhatunk. E termékkörön belül számos karácsonyi fényfüzér szerepel a hatósági tiltólistán, ennek ismeretében ne vásároljunk beazonosíthatatlan, bizonytalan eredetű terméket, amelyen alapinformációkat sem találhatunk magyar nyelven.

A gyermekjátékoknál is sok veszélyforrás gyanús lehet. Olyan terméket javasolt választani, amely megfelelő mechanikai szilárdságú, ellenáll a használat közbeni igénybevételnek anélkül, hogy eltörne vagy deformálódna. Fontos, hogy a játék csomagolóanyaga se jelentsen fulladási vagy megfojtási veszélyt. A játéknak ne legyen éles éle, hegyes végződése és olyan felületi hibája, érdessége, sorjája, amely vágott, szúrt vagy horzsolásos sebeket okozhat. Figyeljünk az apró alkotórészekre, az erre vonatkozó figyelmeztetést vegyük komolyan!

Forrás: Fogyasztók

A gyermekjátékok vásárlása fokozott körültekintést igényel

Az élelmiszerek esetében a legfontosabb információ a minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idő. Ha erre vonatkozó tájékoztatást nem találunk, vagy az adatok nem egyértelműek, nem vegyük meg a terméket. Az élelmiszer összetételének is jelentősége lehet, főként az egészséges életmód vagy valamilyen betegség, különleges táplálkozási igényt jelentő állapot esetében. A címke alapos áttanulmányozása ezért mindenképpen fontos lehet.

Blokk, nyugta, bizonylat

Ha a termékkel probléma van, nem működik vagy a rendeltetésszerű használat ellenére meghibásodik, a vásárlás tényét, helyét és időpontját a nyugta, bizonylat segítségével igazolhatjuk. Minden vásárláskor kérni kell, és el kell tenni a különböző bizonylatokat annak érdekében, hogy az utólagos jogérvényesítés ne ütközzön akadályba.

Akciók, leárazások

Lényeges, hogy kiderüljön: miért került sort a leárazásra. Élelmiszereknél ilyen esetekben kiemelten fontos megnézni a minőségmegőrzési időt és mérlegelni, vajon az olcsóbban, nagyobb mennyiségben beszerzett árut el tudjuk-e fogyasztani a lejárati idő előtt. Amennyiben a sok átárazás miatt egy termékkel összefüggésben két ár szerepel, akkor a fogyasztónak jogában áll az alacsonyabb árat fizetni. Ugyanez a helyzet akkor, ha a pénztárban magasabb ár jelenik meg a vonalkód leolvasásának eredményeképpen, ilyenkor a vevőszolgálat kell hogy visszaadja a különbözetet. Az akciós termékre - ha nem értékcsökkent - ugyanúgy vonatkozik szavatosság vagy adott esetben jótállás, mint a nem akciósra. Nem mondhatja tehát azt a kereskedő, hogy akciós terméket nem lehet „visszahozni”. Kivétel ez alól természetesen az, amikor egy termék olyan hibával rendelkezik, amelyet közöltek a vásárlóval. Más hiba esetén azonban ilyenkor is érvényesíthető a szavatosság.

Forrás: Fogyasztók

Szavatosság, jótállás

Ha a termék rossz, nem működik, az általános szavatossági és jótállási szabályok irányadók. A nyugta - jótállásos termék esetében a jótállási jegy - megléte azonban itt is feltétele az eredményes jogérvényesítésnek. A jelenleg hatályos szabályozás alapján a fogyasztó már első körben választhat, hogy kijavítást vagy kicserélést kér, tehát a kicserélés, mint igény teljesítésének nem feltétele a javíthatatlanság. Vagyis: a fogyasztó akkor is igényelhet cserét, ha az áru javítható. A fogyasztó választási lehetősége csak akkor korlátozott, ha a kicserélés lehetetlen (pl. nincs azonos vagy hasonló termék a kereskedő készletében) vagy ha a csere aránytalan többletköltséget eredményezne (pl. azonnal és minimális költségigénnyel járó javíthatóság esetén). A szavatossági jogok érvényesítésének sorrendjében második helyen áll az árleszállítás igénylésének a lehetősége, illetőleg az elállás (azaz a vételár visszakövetelése). Ez utóbbira akkor kerülhet sor, ha a jogosultnak sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, illetőleg ha a korábbi igények teljesítését a kötelezett nem vállalja vagy nem tudja teljesíteni. A reklamációra alapvetően két év áll rendelkezésre, de javasolt a hiba felfedezését követően nyomban előterjeszteni az igényt. A problémáról vetessünk fel jegyzőkönyvet, amiben rögzíteni kell azt, hogy a fogyasztó mit kér, hogy a forgalmazó mit ajánl, és ha a kettő között különbség van, meg kell indokolni.

Ha a probléma a helyszínen nem orvosolható

Az esetleges problémát a helyszínen rendelékezésre álló Vásárlók Könyvébe jegyezhetjük be, amire harminc napon belül reagálni kell. Ha a jegyzőkönyvet nem veszik fel, vagy a problémával egyáltalán nem hajlandóak foglalkozni, a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőségtől kérhetünk segítséget. Ha a szavatossági igénnyel kapcsolatban vita alakul ki, döntést a megyékben (és a fővárosban) működő békéltető testületek hozhatnak, vagy bíróságon kérhető végleges jogorvoslat.

Forrás: NFH

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza