Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Így vegyünk szép karácsonyfát!

Tóth Sándor Péter, 2007. december 20. - csütörtök 11:05
Címkék: ünnep, vásárlás, átverés, árkörkép, kereskedő, hulladék
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fenyővásárlást sokan az ünnep előtti őrület nemszeretem részének tekintik. Érdemes pedig odafigyelni a választásra, apró trükkökkel igazán szép fára tehetünk szert!


Tüzetes vizsgálat

Győződjünk meg arról, hogy kivágása után megfelelően bántak a fával! Üde zöld színe azt sejteti, hogy törzsében, ágaiban egyelőre elegendő nedvesség van. Ha kezünket végighúzva az ágakon tűlevelek maradnak markunkban, vagy a fenyő tönkjét földhöz ütögetve hullanak a tűk: a fa már száradt, ne vegyük meg.  A kiszáradás másik jele, ha a behajlított fenyőtűk görbék maradnak, ahelyett, hogy kiegyenesednének. Minden esetben bontassuk ki a fát! Ha mégsem tetszene, a tölcsér alakú csomagológéppel hamar visszacsomagolható.

Vigyünk talpat!

Ha a minőségi próbákat az árus nem engedi elvégezni, inkább ne kockáztassuk a vételt, álljunk odébb. A kertészeti árudák minőségi rostáján kihullott importfenyőket leginkább alkalmi vállalkozók vásárolják fel, és előszeretettel árulják bevásárlóközpontok környékén, nejlonba kötve, hiányos ágrendszerrel. A dániai termelők osztályozás után adják el a fákat importra. A kertészetek általában csak az A-kategóriás fákat veszik át. Az A-kategóriás fenyők abszolút kifogástalanok, ágrendszerük szabályos és hiánytalan, törzsük egyenes. B-kategóriásnak akkor számít egy fenyő, ha a felsorolt kritériumok valamelyikének nem tesz eleget. A C-kategóriások pedig legtöbbször fenyőgallyként végzik. 

Forrás: Fogyasztók 

Az üde zöld szín sejteti, hogy a fa elegendő nedvességet raktároz


Utcai árusnál sokat kell keresgélnünk, mire kifogunk egy A-osztályú örökzöldet. Talpat mindenképpen vigyünk magunkkal a vásárláshoz! Nemcsak a próba lehetőségéért, hanem az árusoknál hadrendbe állított faragógép miatt is. A legtöbb eladó kérésünkre belefaragja a tönköt a talpba.

Utcáról, vagy kertészetből?

Az utcai árusnál vett - többnyire darabáras - fenyő ellenértékét területhasználati engedély is hízlalja. Önálló kertészeti árudában vásárolva garancia jár a válogatott, minőségi fákhoz (kicserélik a reklamációval visszavitt fenyőt), és általában fedett helyen nézelődhetünk. Otthonról is rendelhető fa, egyik-másik kertészet nem is számít fel kiszállítási díjat. Van olyan áruda, ahol a vásárláskor kapott vételi jegy fejében a teljes vételárat (ez esetben ingyen van a fa), vagy annak felét levásárolhatjuk a helyszínen, ünnepek után.

Mezőgazdasági termék

A fenyőerdőkért nem kell aggódnunk, hiszen az öt-tíz évesen kitermelt fák mezőgazdasági művelésből származnak. Legnagyobb részüket Vas, Zala és Somogy megyében nevelik, kivéve az Alföldről származó erdei és feketefenyőket. Import tekintetében Dánia a fő forrásunk. A hazai termelőktől ezerötszáz-kétezer forintért vásárolják fel  a fát a nagykereskedők. Tőlünk pedig már méteréért kérnek el ugyanennyit. December 24-én a legolcsóbb a fa, de ekkor a legkockázatosabb megvenni. Körülbelül nyolcféle, karácsonykor használható fenyőfajta van. Közülük a luc, az ezüst, és a normann fenyő a legnépszerűbb.

Forrás: Fogyasztók


Érzékeny vendég
Ha napokkal korábban vettük meg a fenyőt, érdemes szentestéig a kertben, erkélyen, vagy más hűvös helyen tárolni, de semmiképpen ne borítás nélkül! Frissességét jobban megőrizhetjük, ha közvetlenül nedves újságpapírral, majd nejlonnal fedjük be, hogy ne száradjon ki. A papír miatt nem fog befülledni a fa. Felállítás után jobban árasztja illatát, ha vízzel permetezzük a lombot. Tartsuk távol a fűtőtestektől és más hőforrásoktól.
A fenyők húsz százaléka marad eladatlan a standokon, ezeket később faforgácsként hasznosítják, vagy komposztálják. Használható tűzifának, de a cserépkályhába ajánlatos óvatosan betenni, mert gyorsan lobban.
1.  Így vegyünk szép karácsonyfát!
2.  Fenyőfajták és áraik

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza