Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Pirotechnikai szabályok

Munkatársunktól, 2007. december 20. - csütörtök 14:20
Címkék: vásárlás, ellenőrzés, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Év vége számít a pirotechnikai piac főszezonjának. Forgalmazásuk és a birtoklásuk szigorú szabályait a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi. A legfontosabb tudnivaló: magánszemély petárdát az év nagy részében továbbra sem birtokolhat!


Fogyasztói szempontból a legalapvetőbb előírások a következők:

Forrás: MTI
A játékos pirotechnikai terméket - a petárda kivételével - tizennegyedik életévüket betöltött személyek engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen egy kilogramm bruttó tömegig tárolhatják, és a használati utasítás szerint használhatják. Tizennégy éven aluli gyerek játékos pirotechnikai terméket csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat.

Kis tűzijáték terméket - a petárda kivételével - nagykorú személy december 28-a és 31-e között engedély nélkül vásárolhat, birtokolhat, illetve egy időben összesen három kilogramm bruttó tömegig tárolhat. A használati utasítást szigorúan be kell tartani! A kis tűzijáték termék használati utasításának tartalmaznia kell az engedély nélküli felhasználhatóság időtartamát.

Kis tűzijátékok (II. pirotechnikai osztály)
Csekély mértékű veszélyt jelentenek, elkerített területen, kültéri használatra való. Nettó hatóanyag-tartalmuk nem haladhatja meg a hetvenöt grammot, illetve ha az égéstermék kiáramlása irányított, a kétszázötven grammot. Gyújtóelegy tartalmuk 2,5 mg-nál több nem lehet. Rakétáknál és tűzijáték bombáknál bontótöltetként fekete lőporból tíz gramm, fémport tartalmazó elegyből négy gramm lehet maximálisan. Késleltetővel egybekötött termékeknél a nettó hatóanyag-tartalom töltet egységként értendő, de az egybefűzött termék összes nettó hatóanyag-tartalma sem haladhatja meg a kétszázötven grammot, petárdáknál a huszonöt grammot.

A rendelet 2. számú melléklete határozza meg a legálisan forgalmazható termékek csomagolására vonatkozó előírásokat, amelyek betartását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is jogosult ellenőrizni.

Forrás: MTI

Csomagolási előírások

1. A pirotechnikai terméket papírlemezből, műanyagból vagy fából készült, jól záródó dobozokban (tasakokban) kell becsomagolni. A dobozokat fából, fémlemezzel bélelt fából, fémből, műanyagból vagy filterlemezből készült külső ládákba, vagy az igénybevételeket károsodás nélkül elviselő mechanikai szilárdságú keménypapír vagy hullámpapír lemezbe kell elmozdulásmentesen csomagolni.

2. A csomagolóeszközt, a zárószerkezetet, valamint a beágyazásra való anyagot úgy kell megválasztani, hogy a csomag tartalma azt ne támadja meg, és azzal káros vagy veszélyes vegyületet ne képezzen. A csomagolás a lezárással együtt minden részben olyan szilárd és erős legyen, hogy a kezelés, a mozgatás és a szállítás közben semmiféle lazulás ne következzék be, és a csomagolás, valamint a lezárás a kezeléssel, a mozgatással és a szállítással együtt járó igénybevételt biztonságosan kibírja, és a tartalmából semmi ki ne juthasson.

3. A pirotechnikai terméket a belső csomagolásban (dobozokban) és a dobozokat a külső csomagolásban elmozdulásmentesen rögzíteni kell.

4. Az I-II. osztályba, valamint az V/1. és V/2. csoportba sorolt pirotechnikai terméket vagy pirotechnikai termékek legkisebb egységcsomagját olyan magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével és felirattal (a kisbetűs jelek magassága 1,5 mm vagy annál nagyobb) kell a terméktől elválaszthatatlan módon ellátni az Fgytv. és e rendelet címkézésére vonatkozó szabályai szerint, amely legalább a következőket tartalmazza:
a) a gyártó/importáló vagy forgalmazó nevét, címét és telefonszámát;
b) a pirotechnikai termék nevét, gyártmány kódját;
c) a pirotechnikai termék osztályba sorolásának számát (I. vagy II. osztály), MSZ EN 14035/2004 számú szabványsorozatnak való megfelelőséget;
d) hatóanyag-tartalom nettó súlyát;
e) a gyártás időpontját (év, hónap);
f) a gyártási vagy forgalmazási engedély számát;
g) a felhasználhatóság időtartamát;
h) tűzveszélyességi osztály megjelölését;
i) közérthető magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést.

5. A III-IV. osztályba, valamint az V/3. csoportba sorolt pirotechnikai terméket a 4. pont a)-h) alpontokban foglalt adatokat tartalmazó felirattal kell ellátni. A III-IV. osztályba sorolt pirotechnikai termék esetében a megnevezés mellett a kalibert is fel kell tüntetni.

6. A szállítási csomagolásnak és jelölésének meg kell felelnie a veszélyes áru szállítási jogszabályok vonatkozó követelményeinek.

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza