Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Gyógyszert a gyógyszertárból?

Potondi Eszter, 2007. december 19. - szerda 14:14
Címkék: gyógyszer, teszt, egészség, vásárlás, internet, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Január óta patikán kívül is kaphatóak vény nélküli gyógyszerek és gyógyhatású készítmények. Gyors körképünkben egy gyógyszertár, egy illatszerbolt és egy benzinkút kínálatát vetettük össze, árszempontból a patika volt a nyerő. Sort kerítettünk az internetes tájékoztatórendszer kipróbálására is.


Szombat délután, egy bevásárlóközpontban bolyongva, migrénnel küszködve kétségtelenül megkönnyebbülést jelenthet, hogy nem kell végigszenvednünk a hétvégét, vagy ügyeletes gyógyszertár után kutatnunk, hanem várakozás nélkül hozzájuthatunk az enyhülést jelentő pirulához.
A gyógyszer-kereskedéssel foglalkozó üzleteknek a patikákéhoz hasonló feltételeket kell teljesíteniük. Sokak mégis elengedhetetlennek tartják a gyógyszerész közreműködését. Persze a döntő tényező pillanatnyi egészségi állapotunk. 

A magyarok jelentős része a gyógyszerek hatásosságát és biztonságát tartja legfontosabb szempontjának, egyben részletes információt igénylünk a gyógyszerek lehetséges hatásairól és mellékhatásairól. A gyógyszerek ára viszont mindössze tíz százalékunk számára fontos tényező - derül ki egy nyáron megjelent tanulmányból.

Gyógyszert csak orvos ajánlhat


Érvek és ellenérvek után lássuk, miként működik mindez a gyakorlatban. Felkerestünk egy budapesti benzinkutat (Mol), egy drogérialáncot (dm) és egy gyógyszertárat, hogy összehasonlítsuk, milyen feltételekkel juthatunk az egyes készítményekhez. Számos üzletben kapható, közismert gyógyszereket kerestünk. A választás ezért egy fájdalomcsillapítóra (Aspirin), egy multivitaminra (Supradyn-F) valamint egy meghűlés elleni készítményre (Coldrex) esett.

A karácsonyi tumultus ellenére az illatszerboltban gördülékeny volt a kiszolgálás. A jogszabályban előírtaknak megfelelően, a többi árutól elkülönítve, kulccsal zárható szekrényekben tárolják a gyógyszereket, melyeknek pontos ára is fel van tüntetve. A törvény szerint az eladó nem adhat felvilágosítást a gyógyszerekről, nem ajánlhat készítményeket. Próbára téve a gyógyszereladásért felelős munkatársat, kértük, hogy javasoljon valamit fejfájásra. Az eladó, előírásoknak megfelelően az üzletben elhelyezett internetes terminálhoz irányított. Annak ellenére, hogy korábban sohasem használtuk a Dr. Info-t, könnyen eligazodtunk rajta.

A rendszer részletes betegismertetőt, jól áttekinthető tájékoztatást nyújtott az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokról. Megnéztük, hogy egy találomra választott savlekötő és az aszpirin hogyan hatnak egymásra. A válasz másodperceken belül megérkezett. A gyógyszerek kiválasztását követően az eladó egy kártyát nyújtott át, mellyel a pénztárnál való fizetés után vehettük csak át a termékeket. A kiszemelt benzinkútnál viszont mindhárom három gyógyszer elfogyott. Cikkszám hiányában az árakról sem tudtak felvilágosítást adni. A patikában a gyógyszerész készséggel ajánlott fájdalomcsillapítót, és az esetleges gyógyszer-kölcsönhatásokra is felhívta figyelmünket.

1.  Gyógyszert a gyógyszertárból?
2.  Pótolhatatlan gyógyszerészek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza