Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Gyógyszert a gyógyszertárból?

Potondi Eszter, 2007. december 19. - szerda 14:14
Címkék: gyógyszer, teszt, egészség, vásárlás, internet, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Január óta patikán kívül is kaphatóak vény nélküli gyógyszerek és gyógyhatású készítmények. Gyors körképünkben egy gyógyszertár, egy illatszerbolt és egy benzinkút kínálatát vetettük össze, árszempontból a patika volt a nyerő. Sort kerítettünk az internetes tájékoztatórendszer kipróbálására is.


Szombat délután, egy bevásárlóközpontban bolyongva, migrénnel küszködve kétségtelenül megkönnyebbülést jelenthet, hogy nem kell végigszenvednünk a hétvégét, vagy ügyeletes gyógyszertár után kutatnunk, hanem várakozás nélkül hozzájuthatunk az enyhülést jelentő pirulához.
A gyógyszer-kereskedéssel foglalkozó üzleteknek a patikákéhoz hasonló feltételeket kell teljesíteniük. Sokak mégis elengedhetetlennek tartják a gyógyszerész közreműködését. Persze a döntő tényező pillanatnyi egészségi állapotunk. 

A magyarok jelentős része a gyógyszerek hatásosságát és biztonságát tartja legfontosabb szempontjának, egyben részletes információt igénylünk a gyógyszerek lehetséges hatásairól és mellékhatásairól. A gyógyszerek ára viszont mindössze tíz százalékunk számára fontos tényező - derül ki egy nyáron megjelent tanulmányból.

Gyógyszert csak orvos ajánlhat


Érvek és ellenérvek után lássuk, miként működik mindez a gyakorlatban. Felkerestünk egy budapesti benzinkutat (Mol), egy drogérialáncot (dm) és egy gyógyszertárat, hogy összehasonlítsuk, milyen feltételekkel juthatunk az egyes készítményekhez. Számos üzletben kapható, közismert gyógyszereket kerestünk. A választás ezért egy fájdalomcsillapítóra (Aspirin), egy multivitaminra (Supradyn-F) valamint egy meghűlés elleni készítményre (Coldrex) esett.

A karácsonyi tumultus ellenére az illatszerboltban gördülékeny volt a kiszolgálás. A jogszabályban előírtaknak megfelelően, a többi árutól elkülönítve, kulccsal zárható szekrényekben tárolják a gyógyszereket, melyeknek pontos ára is fel van tüntetve. A törvény szerint az eladó nem adhat felvilágosítást a gyógyszerekről, nem ajánlhat készítményeket. Próbára téve a gyógyszereladásért felelős munkatársat, kértük, hogy javasoljon valamit fejfájásra. Az eladó, előírásoknak megfelelően az üzletben elhelyezett internetes terminálhoz irányított. Annak ellenére, hogy korábban sohasem használtuk a Dr. Info-t, könnyen eligazodtunk rajta.

A rendszer részletes betegismertetőt, jól áttekinthető tájékoztatást nyújtott az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokról. Megnéztük, hogy egy találomra választott savlekötő és az aszpirin hogyan hatnak egymásra. A válasz másodperceken belül megérkezett. A gyógyszerek kiválasztását követően az eladó egy kártyát nyújtott át, mellyel a pénztárnál való fizetés után vehettük csak át a termékeket. A kiszemelt benzinkútnál viszont mindhárom három gyógyszer elfogyott. Cikkszám hiányában az árakról sem tudtak felvilágosítást adni. A patikában a gyógyszerész készséggel ajánlott fájdalomcsillapítót, és az esetleges gyógyszer-kölcsönhatásokra is felhívta figyelmünket.

1.  Gyógyszert a gyógyszertárból?
2.  Pótolhatatlan gyógyszerészek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza