Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

13+1 vásárlási tanács

Munkatársunktól, 2007. december 12. - szerda 10:25
Címkék: átverés, vásárlás, ünnep, garancia, reklamáció, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sok kereskedelmi egység próbál visszaélni az ajándékvásárlási roham kínálta lehetőségekkel. Az OFE listája ilyen buktatókra hívja fel figyelmünket.


Két hét van hátra karácsonyig, az ajándékvásárlás okozta stressz miatt kevésbé figyelünk a részletekre. Így vannak ezzel a kereskedők is. Hajlamosak elfelejteni, hogy a cserelehetőség akciós árukra is vonatkozik. A nagy hajtásra hivatkozva gyakran kibújnának a jegyzőkönyvfelvétel alól, pedig az minőségi reklamáció esetén kötelező! Olyan helyen ne vásároljunk, ahol nem adnak nyugtát, vagy a szervízbe akarnak küldeni a hibás termékkel!

Forrás: Fogyasztók

Ha többféle árat látni az árucikken, mindig a legkisebbet kell fizetni!

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) sajátos karácsonyi ajándékkal lepte meg a fogyasztókat. egy Hasznos vásárlási tanácsokból álló listát állítottak össze, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közreműködésével. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

1. Nézz körül alaposan: jó vásárlás időt igényel! Alaposan tájékozódj, érdemes több üzletet is megnézni, akkor is, ha tudod, mit szeretnél vásárolni. Érdemes a szórólapokat is átböngészni, mielőtt kidobod!

2. Ne csak az árat nézd! Érdemes átböngészni az áruismertetőket is! Kérdezd meg a kereskedőt, ha bizonytalan vagy! Bizalommal fordulhatsz az OFE tanácsadóihoz is (www.ofe.hu).

3. Kérdezd meg a kereskedőt, kicseréli-e később az ajándékot, ha nem tetszik a színe, rossz a mérete, esetleg kettő is van belőle! (Ilyen esetekben nem kötelesek cserélni, de bizonyára megteszik, különben legközelebb máshol vásárolsz.)

4. Mindig kérj nyugtát, különben később nem tudsz reklamálni!

5. Olyan helyen semmiképp ne vásárolj, ahol nem adnak nyugtát!

6.  Később is kiderülhet, hogy amit vettél, hibás, vagy elromlott. Tartós, nagy értékű javaknál a jótállás kötelező időtartama egy év. Ez alatt megillet a javítás, csere, árleszállítás, vagy elállás joga. A hibás terméket a vásárlás helyére is visszaviheted, nem szükséges a szervizbe rohangálnod.

7. A jótálláson túl megillet a szavatosság joga is. Ez minden árucikk esetében két év, kivéve, ha feltüntetik rajta a minőségmegőrzés, fogyaszthatóság határidejét. A jótálláshoz hasonlóan, ez idő alatt is megillet a javítás, csere, árleszállítás vagy elállás joga.

8. Minőségi reklamáció esetében jegyzőkönyv felvétele kötelező! Ez jó a vásárlónak, jó a kereskedőnek is, a későbbi viták tisztázása érdekében. A vásárlók könyve nem helyettesíti a jegyzőkönyvet!

9. Előfordul, hogy többféle árat látsz az árucikken, vagy a szórólapon: mindig a legkisebbet kell csak kifizetned!

10. Bosszantó, ha főzés, sütés közben derül ki, hogy ízetlen, vagy éppen túlzottan is szagos az éteknek szánt alapanyag. Ezért mindig nézd meg az élelmiszerek fogyaszthatósági határidejét! Ne dőlj be annak, hogy az eladó szerint az még jó, miközben már rég lejárt a határideje! (Meg is vakarhatod a minőséglejáratot jelölő címkét: ha leesik, ne ragaszd vissza és ne is vedd meg!)

11. Akciós árut nem cserélünk: ugye, sokszor látsz ilyen feliratot?! Ne dőlj be neki, az akciós árut is ki kell cserélni, ha hibás (kivéve, ha a hiba a leárazás oka  és erre felhívják figyelmedet is).

12. Ne tedd be csemetédet a bevásárlókocsi árutárolásra szolgáló részébe: tudjuk, így nem szalad el a gyermek, csak éppen a bevásárlókocsi lesz koszos, például a cipő talpától (más meg a tejet, kenyeret teszi oda).

13. Nézd meg a nyitva tartást is! December 24-én legkésőbb 14 órakor zárnak az üzletek!

+ 1 Ha már így összefutottunk, egy kellemetlen kísérőjelenségre is felhívjuk figyelmed: vigyázz értéktárgyaidra a tömegben, ne nézelődj nyitott táskával, ne hagyj a gépkocsiban értéktárgyat, frissen vásárolt ajándékot, ne felejtsd a próbafülkében a táskád! És ne sértődj meg, ha a biztonsági őr udvariasan megkér, mutasd meg a táskád, vagy emeld fel a bevásárlókocsiba dobott télikabátodat: a bolti tolvaj legtöbbször vásárlónak álcázza magát.

Forrás: OFE

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

dr Pintér György, 2008. április 09. - szerda 16:32

"5. Olyan helyen semmiképp ne vásárolj, ahol nem adnak nyugtát! " A fenti idézet nagyon érdekes! Mi az, hogy nem adnak nyugtát? Hol vannak az ellenőrző szervek? Egyébként nagyon-nagyon sok helyen nem adnak nyugtát, számlát, elismervényt, blokkot, stb.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza