Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Körkép energiaitalokról

Varga Tamás, 2007. december 10. - hétfő 12:45
Címkék: vásárlás, egészség, adalékanyag, víz, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az energiaitalok divatos fogyasztási termékké nőtték ki magukat. Legdrágábbak persze itt is a márkás termékek, azonban a hatóanyag (taurin) azonossága miatt különbség nem igazán érzékelhető.


Az első energiaitalt negyven évvel ezelőtt keverte az amerikai Robert Cada, aki sportolókat akart jobb teljesítményre ösztönözni. A nemrég elhunyt feltaláló 1965-ben víz, glukóz és só összeadásával teremtette meg az energiaitalok ősét. A mai energiaitalok alapötlete viszont a Red Bull-alapító Dietrich Mateschitz nevéhez fűződik. Az osztrák marketingguru japán gyógyszertárban akadt az ötletadó roboráló koktélra, italának sikere számos "klónt" is a piacra vonzott.

Ne (v)idd túlzásba!

Hentzer Izabella, a Magyar Dietetikusok Szövetségének főtitkára szerint egyetlen, hivatalosan engedélyezett élelmiszer hosszútávú fogyasztása sem okozhat egészségkárosodást. Legalábbis egészséges emberek esetében. Anyagcserezavarok fennállásakor célszerűbb mellőzni ezeket a mesterséges anyagokat. Az energiaitalok járulékos hatásai nem elhanyagolhatóak. A szénsav feszítő hatása például a reflux kialakulását segítheti elő, a fokozott savterhelés és a záróizmok feszítése révén. Hentzer a pszichikai függés kialakulásának veszélyére is figyelmeztet.

Forrás: ?

Nemcsak feltöltenek, hanem "doppinganyagokkal" serkentenek

Ha egy görbe estén mégis túl sok energiaitalt (is) innánk, másnap fontos a bőséges folyadékpótlás, sok ásványvízzel, zöldséggel-gyümölccsel. Az energiaitalok nagyobb folyadéknyomással rendelkeznek, mint szervezetünk sejtjei. Emiatt nem alkalmasak folyadékpótlásra, hipertóniás jellegük kiszáradást okoz. A felgyorsult anyagcsere következménye akár hasmenés is lehet. A Magyar Táplálkozástudományi Társaság állásfoglalása értelmében (józan eszünk szerint is) vegyes étrend mellett, egészséges embernek nincs szüksége étrendkiegészítőre. Energiaital esetén persze az elsődleges cél nem is a tápanyagpótlás, kalóriabevitel. Az energiaitalok májunk és izmaink glikonenraktárainak feltöltését szolgálják, hosszabb láncú szénhidrogének bevitele révén. Másrészt “doppinganyagokkal”, például koffeinnel is serkentenek.

Levertté is tehet!

Horváth Gabriella dietetikus szerint sem létezik halálos dózis energiaitalból, ám a koffeintartalom, - ami egy doboz Red Bull esetén körülbelül két dupla kávénak felel meg - élénkítő hatása nem várt meglepetéseket okozhat. Előfordulhat, hogy a kiváltott vérnyomásnövekedés a hatás kezdeti szakaszában nem élénkít, inkább levertté teszi fogyasztóját. A dobozokon feltüntetett “napi ajánlott bevitel” energiaital esetén sokkal inkább az ésszerűen bevihető mennyiség maximumát jelzi. Horváth szerint az energiaitalok olcsósága-drágasága elsősorban a reklámra fordított költségek függvénye. Az erősebb ízvilágú hatóanyagok semlegesítése miatt persze kivétel nélkül mesterséges ízesítőket adagolnak az italokhoz, ám azok íze leginkább kémiai képletektől, kevésbé az olcsóbb vagy drágább alapanyagoktól függ.

Red Bull família

Árukörképünk során egy budapesti hipermarketet kerestünk fel, hét energiaital-márka tizenhárom típusát vetve alá vizsgálatnak. Előrebocsájtjuk, hogy különösebb ízorgiában nem volt részünk, az italok ugyanazt a fruttiízt variálják, több-kevesebb sikerrel. Az egyes energiaitalok enyhén eltérő mértékben tartalmaztak koffeint. Legnagyobb választékban a már említett osztrák, ezüst-kék dobozos ital képviseltette magát. A 0,25 literes kiszerelésben kínált itóka cukormentes változata csak öt forinttal kerül többe, (254 Ft) az alapváltozatnál. Egészségesebbnek ugyan nem mondható, de sok más szénsavas üdítőitalt is megpróbáltak már kelendőbbé tenni a cukor száműzésével (egyúttal különféle cukorpótlékok bekeverésével). A Red Bull kapható egy decivel nagyobb kiszerelésben is, hasonló fémkannában, 374 forint fejében.

Forrás: ?
 
Érdekes jelenség, hogy a több itt fajlagosan nem olcsóbb, hanem drágább, egy literre vetítve mintegy hatvan forinttal. Ugyanez érvényes a “fourpack” kiszerelésre is; a négyes csomag ára negyven pénzzel több, mintha egyenként pakolnánk kosarunkba a dobozokat.(1039 Ft) A cukormentes változat negyedmagával véve olcsóbb egy tízessel, mint a klasszikus. Az osztrák italra jellemző, édespezsgő jellegű ízvilág számunkra kellemetlen, édeskés szaggal keveredett.

Bombasztikus hatás

A jellegzetes alakú sárga flakonba, vagy újabban hagyományos fémdobozba is töltött Bomba ugyancsak 0,25 literes adagja 219 forint. Cukormentes változatának ára is ugyanaz, de az csak műanyag flakonban kapható, fémdobozban nem. Hatgrammos, száz grammonkénti széndioxid-tartalmával ráver a Red Bullra, ám koffeintartalma feleakkora, mint a vetélytársé. A magyar termék íze számunkra elviselhetőbb volt, mint az osztráké, de volt, aki ócska kölni szagát vélte kiérezni belőle. A komolyabban reklámozott márkák mögött nyomuló derékhad színtelen-szagtalan képviselői elsősorban árukkal hódíthatnak vásárlókat. A V-Power két és fél decije 189 forint, az Adrenalin nevezetű ital pedig egyenesen a lélektani, száz forintos szint alatt dekkol(99 Ft). Ennél is olcsóbb a nemes egyszerűséggel Big-nek keresztelt ital. Ebből a vegyületből fél litert adnak 169 forintért, műanyag flakon alkalmazásával is faragva a fogyasztói áron. Találkoztunk még néhány, nem a szó szoros értelmében ide tartozó termékkel is.

1.  Körkép energiaitalokról
2.  Fő- és mellékhatások

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza