Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szaloncukrok tesztje

Tóth Sándor Péter, 2007. december 06. - csütörtök 18:25
Címkék: ünnep, vásárlás, élelmiszer, árkörkép, teszt, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Karácsony előtt egy magyar család átlagosan két kiló szaloncukrot vásárol. Az ünnepi édességek minőségére legalább annyira fontos odafigyelnünk, mint az árára.


Honfitársaink évente öt-hatezer tonna szaloncukrot vesznek, csaknem hatmilliárd forint értékben. Noha egyre inkább keresett a valódi étcsokoládéval bevont szaloncukor, a legtöbb vásárló számára mégis döntő tényező a kedvező ár. Emiatt az olcsóbb, csoki helyett tejbevonóval készített termékekből fogy a legtöbb. Pedig száz gramm étcsokoládé elfogyasztása huszonegy százalékkal csökkenti a szívinfarktus kockázatát, vérnyomáscsökkentő hatása miatt. A csokoládét antioxidánsnak számító E-vitamin és ásványi anyag tartalma, valamint vérképzést segítő réztartalma - mértékkel fogyasztva - kedvező élettani hatású termékké teszi.

Csak hivatalos gyártótól

Ha bizonytalan vagy, a válogatást a címke elolvasásával kezdd! Meg fogod találni rajta az édesség valamennyi összetevőjét, a termék lejárati dátumát, a gyártó adatait, és azt, hogy mennyi kalóriát, hány gramm fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. Egy darab szaloncukor súlya hozzávetőlegesen egy deka, csokibevonata a tölteléket óvja  a kiszáradástól (ezt régen a kandírozás nevű eljárás révén oldották meg).

Zacskós, dobozos és kimért

Nemcsak a tetszetős külső, de a termék eltarthatóságának, higiéniájának és szállíthatóságának biztosítása is a csomagoláson múlik. Sérült, szakadt csomagolású terméket lehetőleg ne vegyünk. Ugyanez érvényes az átlátszó zacskóba csomagolt, „meztelen" szemekre. Bár a zacskós kiszerelés olcsóbb, érdemes a dobozban kapható szaloncukrot előnyben részesíteni, ugyanis a boltokban egymásra pakolt zacskók alján lévőkben könnyen megsérülhetnek a szaloncukrok. A megrepedt darabok pedig hamar kiszáradnak és ehetetlenné válnak. A szupermarketekben kapható, olcsóbb típusok zacskói vékonyak és sérülékenyek, ellentétben az elismertebb márkákéval. Dobozos csomagolást jellemzően a fiatalabbak, míg zacskóba csomagolt szaloncukrot inkább az ötven év feletti korosztály vásárol. A vásárlók kétharmada leginkább négyszáz-ötszáz grammos, tasakos kiszerelést keres. A csomagoláson feltüntetett információs telefonvonal megléte már önmagában is fontos jele annak, hogy minőségi terméket vásároltál. Csak akkor dobd ki a csomagolást, ha meggyőződtél a termék minőségéről. Kimért, piaci szaloncukrot venni kockázatos, mivel gyakorlatilag ellenőrizhetetlen az eredete, akár a tavalyi karácsonyi kínálatból visszamaradottat is ránk sózhatják, ezért kóstolót kell kérni. Árulkodó jel a túl kemény tapintás, vagy a fehér elszíneződés. Különösen óvakodj a karácsony után, aluljárókban kínálgatott, gyanúsan olcsó, ismeretlen eredetű áruktól!

Csoki, vagy tejbevonó?

Forrás: MTI
A szigorú nemzetközi szabványok szerint készülő csokoládé legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj. Ha kisebb élvezeti értékű kakaós masszából, azaz tejbevonóból készül a szaloncukor bevonata, akkor a kakaóvajat egyéb olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. A garantált minőségű csokoládé legalább harmincöt százalékban tartalmaz kakaó-szárazanyagot, ebből tizennyolc százalék a kakaóvaj, a zsírmentes kakaó szárazanyag pedig minimum tizennégy százalék. A dúsító vagy ízesítő adalék mennyisége tíz-tizenöt százalék fölött legyen. Szezonális édességről lévén szó, a minőség-megőrzési időt többnyire három hónapban szavatolják, bár elsősorban a címke ad erről megbízható információt. Ha nem találod kielégítőnek a minőséget, blokk felmutatása ellenében a forgalamzótól követelheted a termék kicserélését, de csak a minőségmegőrzési idején belül.

Fogyasztóvédők rémtörténetei szerint létezik olyan „marcipános" szaloncukor, amelyben csupán egy százalék marcipán van. Ennek ízesítését inkább mandulaaromával oldják meg. Ez a „szellemes” megoldás nyilván olcsóbb, mintha húsz százalékos marcipántartalmú volna az édesség. Néha olyan furcsa megnevezésekkel is találkozhatunk, mint a „májuszöld" színezék, vagy „zselé ízű" szaloncukor. Utóbbi persze ízesített zselés szaloncukrot jelent. Nem árt vigyázni a sárga színezékben előforduló, Ausztriában és Svájcban betiltott, de az Unióban egyelőre engedélyezett tatrazinnal (E102), ami sok ember szervezetében allergiás reakciókat válthat ki.

A polcok kínálata

A szaloncukrok gyártását nyáron kezdik, hogy a karácsonyi szezonra már a boltok polcaira kerülhessenek. A gyárak logisztikai szempontok miatt legkorábban a frissességet hosszabb ideig őrző, zselés termékeket kezdik gyártani. A december első három hetére jellemző szaloncukorvásárlások több mint fele a hipermarketekben történik. Legnépszerűbb a zselés, a vajkaramellás, a marcipános, majd a kókuszos. A szaloncukrot vásárlók egyharmadának van kedvenc márkája és típusa is. A minőségben elfogadható Nestlé és Stollwerck választékában az eredeti csokoládés édesség mellett találhatunk olcsóbb, tejbevonósat is. Drágának számít a Milka, a Szerencsi, vagy a Szamos kínálata. Ezek a gyártók kizárólag valódi csokoládéval vonják be szaloncukraikat, negyven dekás, dobozos kiszerelésben ezer, díszdoboz esetében kétezer forint fölé ugranak az áraik. A Sweet Point négyszáz grammos kiszerelésű szaloncukrai még éppen az ezer forintos határ alatt maradnak. A Stollwerck, és a Fundy édességei négyszáz grammos, zacskós kiszerelésben hatszáz forint körül szerezhetők be. A Smekt, a Sárospatak-Hungária, vagy más kisebb kft-k által gyártott, kakaós fajták pedig ennek a feléért (kivéve az alkoholost) is megvehetők, de márka nélküli szaloncukrot már kétszáznegyven forintért is találhatsz a hipermarketekben. Utóbbiak minősége kivétel nélkül megkérdőjelezhető, növényi zsírral, cukorral és mesterséges aromával készítik őket.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza