Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szempontok téligumi vásárláshoz

Kolozsi Norbert, 2007. december 13. - csütörtök 18:10
Címkék: vásárlás, tartós, utazás, árkörkép, autó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A téli autózás követelményei merőben eltérőek a nyári időben megszokottól. Télidőben a vezetés körülményei jelentősen romlanak, az útfelület gyakran kilométerenként változik (hó, eső, latyak) és persze a hőmérséklet is más. Biztonságos célba jutásunk legfontosabb feltétele kielégítő minőségű téli gumik beszerzése.


Téli garnitúra felszerelése akkor ajánlott, ha a hőmérséklet tartósan hét Celsius fok alá süllyed. Ilyenkor a nyári gumi már túl kemény, elveszti eredeti menettulajdonságait. A téli gumi alapanyagául szolgáló, igen puha, szilikátalapú gumikeverék viszont ilyenkor biztosít maximális tapadást. A téli gumik lamellázottsága ötszöröse a nyáriénak, futófelületén a vízelvezetést szolgáló, hosszirányú csatornák is jóval mélyebbek. Télen, útviszonytól függően azonos sebesség mellett akár nyolcszorosára is nőhet a fékút, ha nyári abroncsokat használunk.

Miért kell?

Száraz úttesthez képest vizes úton a gumik tapadási képessége felére csökken. Havas burkolaton tovább feleződik a tapadási mutató. Legrosszabb a jeges útfelület, itt a gumi csak nyolcad annyira fogja az aszfaltot, mint száraz úton. Téli gumit használva csökken a megpördülés, pályaelhagyás veszélye, fékezéskor a jármű stabilabb és futása is könnyebben korrigálható. Kanyarodásnál és fékezésnél az oldaltartó erő nélküli nyári gumik miatt megpördülhetünk. Emiatt még négy olcsó téli gumival is jobban járunk, mintha egy drága nyári szettet hagynánk fent. Figyelem! Nyáron használt téli gumi szélsőséges esetben akár egy szezon alatt is elkophat, a jóval puhább anyag ez esetben átok!

Mit vizsgál egy teszt?

Független szervezetek (autóklubok, autós újságok) minden évben tesztelik a gumigyárak piacra kerülő újdonságait. Vásárlás előtt édemes átböngészni néhány ilyen gumitesztet, mert ezekből széles típusválaszték műszeres mérésekkel, kiegyensúlyozott körülmények közt, azonos autó igénybevételével végzett vizsgálati eredményeit ismerhetjük meg. A szélesebb kört érintő vizsgálatok rendszerint két abroncsméret képviselőit veszik górcső alá. A 185/60R 14T méretű abroncsokat régen alsó közép-, ma pedig kiskategóriás járművekre szerelik. A 195/65R 14T méretűeket pedig hajdan középkategóriásnak, ma alsó középkategóriás méretűnek számító járművek kerekeire szánják.

Forrás: ?

Téli garnitúra akkor ajánlott, ha a hőmérséklet tartósan hét Celsius fok alá süllyed.

A zárt tesztpályán (száraz, illetve esős, havas felületen) megtett körök szintidejéből az derül ki, hogy a vizsgált abroncs mennyire irányítható. A féktávot száraz, hideg úttesten, száz km/h sebességről történő, állóra fékezés esetén mérik, havas úton pedig az ötven km/h-ról való megállást vizsgálják. Különböző vastagságú vízrétegek segítségével a vízenfutást (aquaplaning) is ellenőrzik. Különösen havon történő elindulásnál, vontatásnál gyakran használt abroncsok esetén fontos tudnunk, mekkora vonóerő mellett képes elindulni a különféle anyagú, mintázatú abroncs. A tesztek erre is választ adnak, csakúgy mint a gumik tükörjégen tanúsított menettulajdonságairól. Az egyes abroncsok gördülési zaját is vizsgálják, nyolcvan km/h-ás sebesség esetén.

Szempontok a választáshoz

Mintázatukat tekintve a téli gumik eltérőek. Választásunk azon múljon, milyen útviszonyok közt vezetünk legtöbbször. Az átlagos hazai autós telente átlagosan kevesebb, mint egytized részben vezeti kocsiját havas úttesten. Leginkább vizes aszfalttal fogunk tehát találkozni. Ilyen felületre finomabb mintázatú, jobb vízkiszorító képességű abroncsot érdemes használni. Ha viszont sokat járunk hóban, érdemes durvább mintázatú, a havat „harapó” gumikat feltenni. Ezek ugyan zajosabbak lesznek, cserébe viszont jobban is tapadnak. Mondják, a nyáron használatosnál érdemes egy mérettel keskenyebb téli gumit választani. Most is aszerint döntsünk, hogy elsősorban milyen terepen fogunk autózni. Ha az út csak latyakos, a kisebb érintkezési felületből adódó nagyobb nyomás könnyebben kiszorítja a latyakot a gumi alól. Száraz úton viszont egy szélesebb abroncs tapadása nagyobb lesz. Letaposott havon hasonló a helyzet; szélesebb tappancs nem ássa el magát annyira, a vonó- illetve fékezőerő is jobb. Figyelem! A sós, vagy lúgos kémhatású latyak a gumit megmarja, hatására gyorsabban öregedik. Ha tehetjük, gyakran mossuk le.

Amire figyelnünk kell

A gumi sebességhatára nem lehet alacsonyabb az autó végsebességénél. A különféle sebességhatárig használható abroncsok szerkezete eltérő. Az abroncsot vázszerkezete teszi szilárddá. Ez alacsonyabb sebességhatár esetén gumírozott kordszövetből készül, komolyabb igénybe vétel esetén azonban acélbetétekkel is erősítik. A gyárilag előírtnál szélesebb gumi, ha egyáltalán befér a kerékjáratba, megváltoztatja a futómű tulajdonságait, ezért csak gyár által előírt méretet tegyünk fel! Lehetőleg mind a négy kerékre vegyünk téli gumit, azonos márkájút és típusút – ettől lesz kiegyensúlyozott a tapadás! Az új téli gumik felszerelése után az első két-háromszáz kilométert száraz úton, normál sebességgel vezessük le. Ezalatt a gumi bejáratódik, felülete megfelelően érdessé válik. Lehetőleg mind a négy kerékre vegyünk téli gumit, azonos márkájút és típusút – ettől lesz kiegyensúlyozott a tapadás! Csak egy tengelyre venni téli gumit - félmegoldásként – még mindig jobb a semminél, bár tulajdonképpen csak az elindulást és lassú haladást könnyíti meg. Ha az első kerekek vesztik el kapcsolatukat az útfelülettel, autónk néhány pillanatra ugyan kormányozhatatlan lesz, de menetirányát legtöbbször megtartja. Ha viszont téli gumi híján a hátsó kerekek gyenge tapadása miatt csúszunk meg, autónk biztosan irányíthatatlan lesz. Ilyen helyzetet átlagos vezetési rutinnal lehetetlen uralni.

1.  Szempontok téligumi vásárláshoz
2.  Mit írtak a gumi oldalára?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza