Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vigyen haza valaki!

Dr. Barta Csaba, 2007. november 20. - kedd 16:55
Címkék: utazás, biztosítás, átverés, reklamáció, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mostanra a Melda Tours csődje miatt külföldön rekedt összes utast hazahozták. A kezesi biztosítás információink szerint fedezte a kint rekedtek, illetve utazni sem tudók kárait. Ám a szigorú jogszabályok sem mindig garantálják az utazók kárainak megtérülését.


Egy előre befizetett út során a vagyoni biztosíték megfelelő fedezetet nyújt hazajutásunkra, kártalanításunkra. Nyaralásunk során elszenvedett kellemetlenségekért, idegeskedéséért, az esetlegesen rémálomba torkollott útért azonban senki nem fog kárpótolni minket. Biztosítási szakértőnk elmondta, hogy az üzletkötők esetenként feketén, saját zsebre értékesítenek utakat. Ez esetben utazásunk mögött nem áll engedéllyel, biztosítékkal rendelkező utazási vállalkozás, így könnyen pórul járhatunk.

A szerződés megkötésénél tehát különös körültekintéssel kell eljárnunk. Nagyobb iroda esetén ilyen jellegű visszaélés valószínűsége kisebb, de soha nem lehet tudni. Kisebb irodák esetén fokozott odafigyeléssel érdemes eljárnunk. Szerződéskötéskor mindig győződjünk meg arról, hogy valóban a prospektusban meghatározott, engedéllyel – ezért feltehetőleg vagyoni biztosítékkal is – rendelkező irodával kötünk szerződést. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (Hivatal) honlapján, illetve a Turisztikai Értesítőben tájékozódhatunk a nyilvántartásba vett, tehát engedéllyel rendelkező utazási irodákról, azonban a nyilvántartás nem közli a vagyoni biztosítékok összegét.

Csak ismerőssel utazz!

Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük meg az iroda alkalmazottját, ugyan keresse már elő a vagyoni biztosítékra vonatkozó biztosítási kötvényt vagy a bankgaranciára, letétre vonatkozó banki igazolást. Szerződéskötéskor győződjünk meg arról, valóban a megfelelő céggel szerződünk-e. Ez elsőre furán hangzik, de fontos, hogy az engedélyben szereplő – vagyoni biztosítékkal rendelkező! – cég megegyezzen a szerződő partnerünkkel. Ismeretlen, engedéllyel nem rendelkező céggel ne szerződjünk!Későbbiek során a cég nevében aláíró képviselő személye is fontos lehet. Ha ugyanis a cég nevében aláíró ügyintéző képviselő nem rendelkezik cégjegyzési joggal, úgy az engedéllyel rendelkező iroda akár mentesülhet is a biztosíték terhére való kifizetéstől. Szerződéskötéskor nyugodtan megkérhetjük arra az utazási iroda képviselőjét, hogy képviseleti jogosultságát cégkivonattal, aláírási címpéldánnyal igazolja.

Ha kint rekedtél…

Biztosítási szakértőnk arra is felhívta a figyelmet, hogy az általános utasbiztosítások nem terjednek ki az utazási iroda fizetésképtelensége miatt az utasokat ért károk megtérítésére. Az utasbiztosítás főszabály szerint balesetekre, poggyászkárokra vonatkozik. Ha tehát az utazási iroda egy nem várt esemény folytán nem tudna minket hazaszállítani, úgy utasbiztosításunkkal sem megyünk sokra.

Szakértőnk szerint ilyen esetekben az asszisztenciára, kinti segítségnyújtásra, jogi képviseletre is kiterjedő emelt utasbiztosítás nyújthat valamiféle segítséget. Ha előzetesen áldozunk rá és megfizetjük az emelt díjat, úgy a biztosító helyi, külföldi képviselőjének segítségére támaszkodhatunk, és talán elkerülhetjük az olyan helyzeteket, mint amit a Malda Tours utasainak kellett átélniük, akkor, amikor az egyiptomi szálloda közvetlenül az utasoknak nyújtatta be – az utazási iroda részére általuk már átutalt – szállodaszámlát.

Ilyen esetekben, ha utasbiztosításunk prémiumszolgáltatást is tartalmaz, a biztosító helyi képviselője fog a szállodával, illetve az utazási iroda biztosítójával viaskodni. Dr. Kathi Attila a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy hozzájuk főként utazási szolgáltatásokra vonatkozó minőségi panaszok érkeznek, melyeket többnyire egyedi megállapodás útján rendeznek. Esetlegesen kint rekedt, vagy az előre kifizetett díj ellenére szolgáltatás nélkül maradt utasok panaszairól nincs tudomásuk, ezen igények inkább polgári peres útra terelődnek.

Biztonságunk érdekében

A megfelelő összegű vagyoni biztosíték teljesítése egy utazásszervező legterhesebb kötelezettsége. Biztosítékul számításba jöhet bankgarancia, pénzbeli letét, de biztosítóval kötött kezesi biztosítási szerződés is.

A biztosítók azonban egyre nehezebben kötnek ilyen jellegű szerződést utazási irodákkal, a bankgarancia vagy letét pedig különösen nagy terhet jelent. A vagyoni biztosíték elsősorban a szükséghelyzetbe kerülő utasokkal kapcsolatos költségek fedezetére, valamint a már befizetett összegek visszafizetésére használható fel.

A biztosíték összegét az iroda árbevételei alapján állapítják meg. Egy charterjáratokat is igénybe vevő utazási irodának például árbevétele húsz százalékát, legalább húszmillió forintnak megfelelő összegű biztosítékot kell leszurkolnia. Az utasok biztonságát szolgálja, hogy az utazásszervező cégeknek év közben folyamatosan emelniük kell a biztosíték összegét, ha tényleges árbevételük tíz százalékkal meghaladja a tervezett árbevételt.

Szankciók

A Hivatal az utazási irodák bármilyen szabálytalansága esetén nyilvántartásból való törlést, pénzbírságot vagy a további üzleti tevékenységtől maximum öt éves eltiltást alkalmazhat. Utazásszervezői és -közvetítői tevékenységhez ugyanis a Hivatal által kiadott hatósági engedély kell. Egy kisebb belföldi utazási iroda tulajdonosa szerint a vagyoni biztosíték teljesítése nem egyszerű. A vagyoni biztosítékot annak ellenére is folyamatosan fenn kell tartania, hogy utazás szervező tevékenysége során az utasai túlnyomórészt önállóan utaznak ki, ő tulajdonképpen csak szállást foglal, programot szervez. A cégnek a vagyoni biztosítékkal és a Hatósággal eddig semmilyen problémája nem volt, a tíz év alatt adatszolgáltatásának ellenőrzésére sem került sor.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

NORA SMITH, 2018. június 23.

Szüksége van egy kényelmes kölcsön az Ön elégedettségére? Kínálunk megfizethető hitel 2%...

Alakítsd elektromossá az autód!

Eric finance, 2018. június 23.

Szüksége van valamilyen kölcsönre, ha igen, e-mailt küldenünk ma arról, hogy hogyan szerezzü...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2018. június 21.

Sürgős hitre van szüksége (alapok)? Ha igen, további információért forduljon hozzánk e-mail...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés